Arugula, cabbage and almond salad

Зелева салата с рукола и бадеми

С тази салата няма да изненадаме никой. От години руколата е един от най-използваните продукти за салати. Не трябва да бъдем убеждавани в здравословните качества на зелето, което всъщност ни дава най-високото съдържание на хранителни вещества, когато се консумира прясно. Червеното зеле е богато на флавоноиди, подобрява мозъчната функция и също така помага за здравето на сърцето. То има и изключително високо съдържание на минерали и витамини: калий, калций, фосфор, желязо, йод, сяра и витамини А, В, С и U. Укрепва имунната система, защитава клетките, помага за детоксикация на черния дроб, облекчава възпалението. Също така има добър ефект върху храносмилателната система и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Идеална храна за хора, които са на диета, тъй като намалява чувството на глад. Лилавите хрупкави зелеви ленти, комбинирани с тъмнозелената рукола, малко ябълки и бадеми, ще бъдат невероятно ястие, независимо дали се консумират самостоятелно или като гарнитура.

Необходими продукти:

  • 1 малка глава червено зеле
  • 140 г рукола
  • 80 г бадеми
  • 1 голяма ябълка
  • зехтин
  • балсамиков оцет
  • сол и пипер на вкус
  • 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете на четвъртини зелето. Настържете го на ситно. Сол и пипер на вкус. Измийте руколата и я отцедете, след това запечете бадемите в сух тиган. Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета, поръсете ги с лимонов сок, за да не потъмнеят. Единственото, което остава да се направи, е да се сглоби салатата. Изцедете осоленото зеле от излишната вода и го разбъркайте с руколата. Смесете зехтина с балсамовия оцет и полейте салатата, след това поръсете с бадемите и ябълките. Насладете се на тази хрупкава салата!

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.