Червено виното и червени горски плодове

Червено вино и червени горски плодове

Червените плодове, червеното вино и съдържащото се в тях съединение, наречено ресвератрол, са полезни за сърцето. Неслучайно консумирането на умерени количества червено вино традиционно се счита за лек за сърцето.

Алкохолът и други съединения, открити в червеното вино, като антиоксиданти, помагат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, като увеличават количеството липопротеин с висока плътност или „добър“ холестерол в тялото, предпазвайки артериите от увреждане. Докато ние приветстваме добрите новини за червеното вино, докато отпиваме чаша вино, лекарите предупреждават да не започваме да консумираме големи количества алкохол. И все пак осъзнават, че има нещо в червеното вино, което прави сърцето по-здраво. Това може да са антиоксидантите, флавоноидите или ресвератролът.(1)

Какво прави червеното вино здравословно?

Червеното вино вероятно е по-ефективно по отношение на защитата на сърцето от другите алкохоли, но бирата, бялото вино или ликьорите притежават подобни полезни свойства. Недвусмислено е доказано, че червеното вино побеждава другите видове алкохол в тази надпревара. Доказано е, че антиоксидантите, които се съдържат в него, наречени полифеноли, помагат за защитата на кръвоносните съдове на сърцето. Един от полифенолите, който заслужава нашето внимание, е ресвератролът.(1)

Ресвератролът в червеното вино

Възможно е ресвератролът да е веществото в червеното вино, което помага да се предотврати увреждането на стените на кръвоносните съдове и инхибира образуването на кръвни съсиреци. Изследвания с него не са провеждани при хора, а само при животни. Доказано е, че ресвератролът, консумиран от мишки, предпазва от затлъстяване и развитието на диабет, което би увеличило риска от сърдечносъдови заболявания. Изследователите обаче са успели да потвърдят това само при мишки, но не и при хора. Също така, за да може ресвератролът да навлезе в човешкото тяло в същата пропорция като тази, дадена на мишките, ще трябва да пием хиляда литра червено вино всеки ден. Изследвания, проведени при свине, показват, че веществото подобрява сърдечносъдови функции и увеличава производството на инсулин . Някои проучвания предполагат, че ресвератролът може да играе роля в предотвратяването на възпалението и образуването на кръвни съсиреци, което би довело до сърдечносъдови заболявания. Необходими са обаче допълнителни изследвания. Според едно проучване при по-възрастните мъже ресвератролът намалява благотворното въздействие на упражненията върху сърцето. Също така е важно да се знае, че ресвератролът действа за кратко време веднага след консумацията на червено вино.(1)

Червено виното и червени горски плодове

Ресвератрол в гроздето и в други храни

Ресвератролът в червеното вино идва от кората на гроздето. Тъй като червеното вино включва ферментация с гроздовите кожи за по-дълго време, отколкото при бялото вино, ресвератролът се намира в по-големи количества в червеното вино. Ако искате да приемете ресвератрол, без да пиете алкохол, трябва да ядете грозде или да пиете гроздов сок, тъй като те могат да имат подобен на червеното вино ефект.

Лешниците, синята и червената боровинка също съдържат малко ресвератрол. Все още не знаем обаче дали консумацията на червено вино или на тези плодове е по-полезна от гледна точка на оздравяването на сърцето. Налични са и хранителни добавки, съдържащи ресвератрол, за които е доказано, че са безвредни за здравето; скоростта на абсорбция на ресвератрол обаче е много ниска.(2,3)

Какви са ползите на алкохола за сърцето?

Няколко проучвания показват, че консумацията на алкохол в умерени количества има благоприятен ефект върху сърцето от гледна точка на алкохола:(4,5)

  • Повишава нивата на липопротеин с висока плътност известен още като „добър“ холестерол в организма;
  • Намалява риска от образуване на кръвни съсиреци;
  • Помага за предотвратяване на увреждане на артериите, причинено от липопротеин с ниска плътност или т.нар. „лош“ холестерол;
  • Може да окаже влияние върху кръвното налягане.
Червено виното и червени горски плодове

Значение на въздържанието

Потенциалните ползи от червеното вино, свързани със сърцето, изглеждат обнадеждаващи. Тези, които редовно консумират умерени количества алкохол, вероятно червено вино, имат по-малък шанс да развият сърдечносъдово заболяване през целия си живот. Нито Американската сърдечносъдова асоциация, нито Националният институт по сърце, бял дроб и кръв препоръчват да започнете да пиете алкохол, за да предотвратите сърдечносъдови заболявания. Това е така, защото прекомерната консумация на алкохол е много по-вредна за здравето.(4) Може да увреди черния дроб и да доведе до затлъстяване , да се развият различни форми на рак и да увреди сърцето в дългосрочен план. Освен това тези, които вече имат сърдечносъдово заболяване, изобщо не трябва да консумират алкохол. Това се отнася и за бременни жени и за тези, които ежедневно приемат лекарства.

Ако, от друга страна, сте здрави и обичате червеното вино, вероятно можете да продължите да го пиете умерено и да се радвате на положителния ефект върху вашето здраве. Препоръчителното количество е една чаша на ден за жени и мъже на възраст над 65 години и две чаши на ден за мъже на възраст под 65 години. Мъжете имат право на две чаши, тъй като поради по-високия си ръст тялото им произвежда повече от ензима, който разгражда алкохола.

Аспирин Протект 100 mg е лекарство , съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.(6)

Използвана литература:

  • (1) Haseeb S, Alexander B, Baranchuk A. Wine and Cardiovascular Health: A Comprehensive Review. Circulation. 2017;136(15):1434-1448. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030387. Return to content
  • (2) Rimando AM, Kalt W, Magee JB, Dewey J, Ballington JR. Resveratrol, pterostilbene, and piceatannol in vaccinium berries. J Agric Food Chem. 2004;52(15):4713-4719. doi:10.1021/jf040095e. Return to content
  • (3) Bolling BW, McKay DL, Blumberg JB. The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):117-123. Return to content
  • (4) Piano MR. Alcohol's Effects on the Cardiovascular System. Alcohol Res. 2017;38(2):219-241.; Return to content
  • (5) Snopek L, Mlcek J, Sochorova L, et al. Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection. Molecules. 2018;23(7):1684. Published 2018 Jul 11. doi:10.3390/molecules23071684. Return to content
  • (6) SmPc Aspirin Protect Return to content

АСПИРИН ПРОТЕКТ 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години.
Съдържа ацетилсалицилова киселина.
Преди употреба прочетете листовката.
За повече информация: 
Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.