Възможните последици от нелекуваното високо кръвно налягане

Възможните последици от нелекуваното високо кръвно налягане

Хипертонията е епидемия. Сериозните сърдечносъдово заболявания често се дължат на високо кръвно налягане.(1) Изчислено е, че броят на хипертониците ще се увеличи с 15–20% до 2025 г. и ще достигне почти 1,5 милиарда.(2) Често наричат високото кръвно налягане „тихия убиец“, защото повечето хора нямат симптоми.”(3)

Тъй като хипертонията от начало не причинява никакви проблеми, повечето хора изобщо не подозират, че трябва да отидат на лекар. Но нелекуваната хипертония може да доведе до сериозни усложнения. Ранното установяване и лечение на хипертонията е жизненоважно, както за качеството на живот на пациентите, така и за потенциалния изход от заболяването.(2,3)

Какво представлява хипертонията (високо кръвно налягане)?

Възможните последици от високо кръвно налягане

Кръвното налягане постоянно варира, променя се в зависимост от частта на денонощието и се влияе и от външни обстоятелства. Диагноза хипертония се поставя, когато средните стойности на кръвното налягане в покой са ≥140 mmHg систолно или ≥90 mmHg диастолно.(2) Диагнозата изисква множество отчитания, защото кръвното налягане може да покаже значителни спонтанни отклонения.

Погрешно се смята, че горната граница на нормалното кръвно налягане може да се изчисли чрез добавяне на 100 Hgmm към възрастта на пациента. Горната граница за възрастни хора, независимо от възрастта им, винаги е 140/90 Hgmm(2), но при измерване у дома и 135/85 Hgmm(2) се смята за висока стойност. Колкото по-ниско е кръвното Ви налягане, толкова по-малък е рискът от сърдечносъдови усложнения в бъдеще. Затова в клиничната практика се цели не просто понижаване на кръвното налягане, а и намаляване на общия сърдечносъдов риск.

Вашият лекар ще го вземе предвид, когато определя целевата стойност за Вашето кръвно налягане. Ще вземе предвид и факта, че хората с проблеми, които са известни рискови фактори (например диабет, сърдечносъдово или бъбречно заболяване), трябва да постигнат още по-ниски нива на кръвно налягане.(2) Когато преглежда пациента, лекарят проверява дали вече е настъпило сърдечносъдово увреждане и дали е налице друга аномалия, например заболявания на щитовидната жлеза или бъбреците, на която може да се дължи хипертонията.

Важно е редовно да измервате кръвното си налягане у дома

Кръвното налягане трябва да се измерва само със сертифицирано устройство, при спазване на съответните указания и при наличие на подходящи обстоятелства. Често при измерване на кръвното налягане в лекарски кабинет резултатите са високи, въпреки че извън този кабинет човекът има напълно нормално кръвно налягане. Това се нарича „синдром на бялата престилка“. По тази причина, за да се изясни дали кръвното налягане се повишава само при среща с лекаря, или е високо и извън кабинета му, е добре да се измерва и у дома.(2)

Правила за измерване на кръвното налягане у дома:(4)

 1.  Извършвайте измерването винаги по едно и също време всеки ден (в един и същи час).
 2.  Преди да започнете, седнете и останете в покой две-три минути.
 3.  Проверете точността на устройството. Преди да използвате апарата за първи път, помолете своя лекар да свери точността му спрямо апарата в кабинета си. Също така помолете лекаря да наблюдава как използвате уреда, за да се увери, че боравите с него правилно. Ако изпуснете уреда или го повредите, занесете го за проверка, преди да го използвате отново.
 4.  Преди да пристъпите към измерването, прочетете ръководството за употреба на уреда.
 5.  Измервайте кръвното си налягане два пъти дневно. Първото измерване трябва да се извърши сутринта, преди да сте приели храна и лекарства, а второто – вечерта.
 6.  Избягвайте храна, кофеин, тютюн и алкохол 30 минути преди измерването.
 7.  Седнете и останете в това положение, без да говорите, преди и по време на измерването. Когато сте готови да измерите кръвното си налягане, останете за пет минути в удобно седнало положение на стол с облегалка, без да кръстосвате коленете и глезените си.
 8.  Впишете резултата в дневника за кръвното налягане.
 9.  Уверете се, че ръката Ви е в правилната позиция. Винаги измервайте кръвното си налагане на една и съща ръка. Поставете ръката си върху маса, бюро или подлакътник, на нивото на сърцето. Може да се наложи да подложите възглавница, за да повдигнете ръката на необходимото ниво.
 10.  Поставете маншета върху гола кожа, не върху ръкав. Ако навиете ръкава си нагоре и той се стегне около ръката, това може да доведе до неправилно отчитане, така че може да се наложи да извадите ръката си от ръкава.
 11.  Извършете повторно отчитане. Изчакайте една до три минути след първото отчитане и извършете второ, за да проверите точността. Ако Вашият уред не записва автоматично измерените стойности на кръвното налягане или сърдечната честота, запишете ги ръчно.

Маншетът на дигиталния апарат трябва да се постави правилно, за да е на нивото на сърцето. По време на измерването трябва да сте в седнало положение, облегнат(а) назад и с отпуснати мускули. Ръката трябва да лежи върху някаква повърхност на същата височина като сърцето, леко свита в лакътя, а краката не трябва да са кръстосани. Възможно е резултатите от двете ръце да се различават, но разликата не бива да надвишава 10–15 mmHg. Може да има съществени разлики между измервания, направени по различно време от денонощието.(4)

Какви превантивни мерки можем да вземем?

Възможните последици от високо кръвно налягане

Нездравословният начин на живот има решаваща роля за развиването на хипертония. Може да не Ви се вярва, но можете значително да подпомогнете действието на предписаната Ви лекарствена терапия , като премахнете или промените някои лоши навици. Постарайте се да водите здравословен начин на живот: обръщайте внимание на начина си на хранене и на редовното движение, откажете тютюнопушенето и се опитвайте да избягвате вредния стрес. Използвайте таблицата за оценка на риска SCORE, чрез която лесно можете да разберете дали има вероятност да развиете сериозно сърдечносъдово заболяване през следващите 10 години.(2)

Ограничаването на солта може да понижи кръвното налягане с до 5,4/2,8 mmHg съответно за систолното и диастолното кръвно налягане.(2) Ако имате наднормено тегло, можете да го нормализирате с хранене, богато на фибри, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба и бедно на калории, мазнини и въглехидрати с висок гликемичен индекс .(2)

Редовното движение може да понижи кръвното Ви налягане с още 4–10 mmHg. За пациенти с хипертония се препоръчват динамични физически дейности със средно натоварване всеки ден, напр. ходене, крос, плуване или колоездене по поне 30 минути 5–7 дни в седмицата.(2) Имайте предвид, че статичните силови спортове, при които натоварването е под формата на натиск – като вдигане на тежести или бодибилдинг – повишават кръвното налягане. Препоръчително е преди да започнете спортен режим, да се консултирате с лекаря си, който ще Ви даде съвети, съобразени с Вашия капацитет за физическо натоварване.

Хипертонията не е от заболяванията, които ни напомнят за себе си ежедневно със симптомите си. Но инфарктът вследствие на хипертония е прекалено сериозно заболяване и не можем да чакаме да възникне, за да предприемем действия. Здравословният начин на хранене и по-активният начин на живот с редовно спортуване несъмнено са важни стъпки.(2)  Аспирин Протект 100 mg е лекарство , съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява обазуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти. Препоръчва се за вторична профилактика на сърдечносъдови събития при пациенти с установено сърдечносъдово заболяване.(2)

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар или фармацевт относно рисковете и нежеланите реакции.

Библиография

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.