Why you need to take chest pain seriously

Защо трябва да приемате сериозно болката в гърдите

Стабилна ангина пекторис, т.е. болка в гърдите, е най-разпространената проява на исхемична болест на сърцето . Корените на термина идват от гръцката дума „анкон“ [ankhon], която означава „стягам“, и латинската дума „пектус“ [pectus], която означава „гърди“, и така буквално се превежда като чувство на стягане в гърдите.

Защо не трябва да подценявате болката в гърдите

В съвременната медицинска терминология ангина пекторис се определя като временна болка или стягане.

В съвременната медицинска терминология ангина пекторис се определя като временна болка или стягане в гърдите поради недостатъчно снабдяване на сърдечния мускул с кислород, което трае не повече от няколко минути и спира, ако пациентът е в покой.

 

Недостатъчното снабдяване на сърдечния мускул с кислород е в резултат на повишена нужда от кислород на сърдечния мускул поради някои физически натоварвания ( стабилна ангина ); понякога обаче сърдечният мускул се нуждае от повече кислород и поради психически стрес, студен въздух или хранене (провокирана ангина).

 

Видове ангина пекторис

В зависимост от симптомите на пациента ангина пекторис се класифицира като типична, атипична или екстракардиална

 

Типичната ангина пекторис се характеризира със следното:(1)

  • Болка и/или дискомфорт под гръдната кост, в областта на шията, челюстта, рамото или ръката
  • Симптомът се предизвиква от физическо натоварване или психически стрес
  • Болката или дискомфортът изчезват в покой или след приемане на медикамент 

 

Атипичната ангина пекторис се характеризира с наличието на две от трите характеристики по-горе.
В случай на болка в гърдите, която е екстракардиална, т.е. не е локализирана в сърцето, присъства само един или е възможно да няма нито един от типичните симптоми.

 

Възможности за лечение

Стратегията за лечение на стабилна ангина напредна много през последните години. Когато вземат решение за терапия , лекарите се ръководят не само от необходимостта да се облекчат симптомите, а отчитат множество фактори. Лечението се фокусира върху необичайните промени в кръвоносните съдове, но също така обръща внимание и на щетите, претърпени от сърдечния мускул. Използват се различни лекарства, за да се облекчат симптомите на ангина и да се намали тяхната честота, да се намалят честотата и силата на контракциите на сърдечния мускул и да се предотвратят съдови спазми. Лекарите също така се стремят да подобрят последиците за пациентите, предотвратявайки сериозни усложнения, като миокарден инфаркт или смърт. Прогнозата може да се подобри чрез антитромботични лекарства (медикаменти, потискащи натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратяващи обазуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове, като Аспирин® Протект(2)), понижаване нивата на „лошия“ холестерол (LDL-C) и чрез антиоксидантна терапия . В определени случаи може да са необходими допълнителни интервенции, включително ангиопластика (използване на катетър за разширяване на кръвоносния съд) и байпас операция, но тези процедури не могат да се прилагат при всички.

Пациентите с диабет със стабилна ангина изискват специални грижи. При тези пациенти симптомите на ангина обикновено са много леки. Това е така донякъде защото невропатията (загуба на функция на сензорните нерви), която е едно от най-честите усложнения при диабета, не рядко засяга функционирането на сърдечносъдовата система. Това пречи на пациентите да усетят характерното за ангина силно болезнено стягане в гърдите, въпреки че исхемичните епизоди (периодите с недостатъчно снабдяване с кислород) се откриват чрез 24-часово наблюдение на ЕКГ.(1)

Защо не трябва да подценявате болката в гърдите

Какво можете да направите, за да подобрите състоянието си?

На първо място, всеки, който все още пуши, трябва да се откаже незабавно. Има ясни доказателства, че тютюнопушенето е най-важният реверсивен рисков фактор за исхемичната болест на сърцето (коронарна артериална болест). Пълният отказ от тютюнопушене облекчава симптомите и подобрява прогнозата.
Трябва също да проверявате редовно липидния си метаболизъм . Здравословното хранене може да понижи както общите нива на холестерола, така и нивата на „лошия“ холестерол (LDL), и по този начин да намали риска от коронарна артериална болест. Така по-лесно ще свалите и излишното телесно тегло, което ще подобри здравето на сърцето и сърдечносъдовата система.
Нормализирането на телесното тегло е важно и поради това, че затлъстяването, особено в коремната област, значително увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Следователно трябва да се погрижите за това да спортувате редовно, което помага за нормализиране на телесното тегло. Спортуването увеличава и физическата издръжливост на пациентите с ангина, облекчава симптомите им, подобрява кръвното им налягане и има цялостен положителен ефект върху метаболизма. Спортуващите хора имат по-добро коронарно кръвообращение, пулсът им при покой е по-нисък и съотношението между почивка и тренировка е по-благоприятно. Редовните тренировки също така предпазват от възрастовото влошаване на диастолната функция на лявата камера. Нещо повече, това ще намали риска от инфаркт и ще подобри резултатите на пациентите. Когато съставяте тренировъчна програма, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар. Той ще оцени Вашите физически възможности и тежестта на симптомите Ви, за да даде индивидуален съвет за препоръчителното ниво на физическа активност.
Психологичните фактори също могат да играят голяма роля в провокирането на пристъпи на ангина. Поставянето на диагноза ангина пекторис може само по себе си да предизвика безпокойство. Съществуват различни техники за релаксация и други методи, които могат да бъдат много полезни за справяне със стреса. За съжаление много хора посягат към алкохола, за да преодолеят безпокойството си. Вместо да реши проблемите им обаче, алкохолът може да добави нови. Често се среща погрешното схващане, че алкохолът е полезен за сърцето. Но ако една малка чаша червено вино на ден наистина би могла да бъде полезна, редовната консумация на големи количества алкохол може да увеличи риска от различни сърдечни заболявания и е особено вредна за хора с хипертония или със застойна сърдечна недостатъчност . Въпреки че лекият до умерен прием на алкохол (1‒2 напитки на ден) не увеличава риска от миокарден инфаркт , количества над 100 гр. седмично са свързани с по-висока сърдечносъдова смъртност .(1)

 

Аспирин Протект 100 mg е лекарство , съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.(2) Текущи доказателства подкрепят приемането на дневна доза аспирин от 81‒100 mg за превенция на исхемични събития при пациенти с исхемична болест на сърцето , със или без предшестващ миокарден инфаркт .(1)

Не пренебрегвайте този проблем! Не чакайте да стане прекалено късно!

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар или фармацевт относно рисковете и нежеланите реакции.

Библиография:

  • (1) Knuuti J, Wijns W, Saraste A, et al. 2019 ESC Guidelines for the diagnosis and management of chronic coronary syndromes. Eur Heart J. 2020;41(3):407-477. doi:10.1093/eurheartj/ehz425. Return to content
  • (2) Bayer AG. Aspirin Protect Patient Information Leaflet. 2020. Available at: https://ogyei.gov.hu/drug_database [accessed 8 June 2020]. Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.