Как наличието на достатъчно сън може да окаже положителен ефект върху здравето на сърцето

Как достатъчното количество сън влияе положително върху сърдечното Ви здраве

Важността на спокойния сън

Сънят често бива подценяван и на него се гледа като загуба на време. Въпреки това тези „пасивни часове“ фатално необходими – с други думи, няма живот без сън.

Какво се случва по време на сън?

Когато спите, сърдечният ритъм, дишането и телесната температура спадат. Вашето кръвно налягане също се понижава, което предоставя редица ползи, включително и за сърцето. Само помислете с колко изпитания се сблъсква то в един обичаен ден! То болезнено се нуждае от възстановяване. Въпреки че храносмилането не спира по време на сън, метаболитните процеси са забавени. Храносмилателната система също се нуждае от почивка. Голяма част от естественото възстановяване на кожата също се осъществява през нощта, когато кожата работи за неутрализирането на вредите, нанесени от свободните радикали, произведени през деня.

Въпреки че сложните мозъчни функции като мисленето и преживяването на емоции работят по различен начин по време на сън, мозъчната кора, която отговаря за тях, не е в пълен покой. Всъщност сънят в голяма степен спомага за консолидирането на паметта и ученето, „вкоренявайки“ спомени и информация в мозъка.

Сънят е най-простият и най-естествен процес за почивка, детоксикация, възстановяване и запазване на красотата.

Поне седем часа

Когато спите, преминавате през няколко фази на редуващи се дълбок и лек сън, като и двата са жизненоважни за възстановяващия сън. Циклите на съня следват заложен модел. Неговата важност се корени във факта, че кратки интервали на сън през нощта не е достатъчно. Един възрастен човек се нуждае от поне 7 часа непрекъснат сън, за да може тялото да се възстанови и сънят да изпълни физиологичната си функция .(1)

Вашето тяло ще го оцени

Понякога се увличате в рутината и е трудно да излезете от нея. Твърде голямото количество стрес през деня може да Ви попречи да спите достатъчно, което води до още повече стрес и още по-малко сън. Необработеното и неосвободеното напрежение остава в нас и се проявява в болест, което води до многократно повишаване на риска от инфаркт , инсулт и други сърдечносъдово заболявания. Пребиваването в постоянно състояние на стрес може също да причини сърдечносъдови проблеми: според проучване с 34% по-вероятно е хората, изложени на ежедневен стрес, да развият някаква форма на коронарно  сърдечносъдови заболяване. Хроничното нарушение в съня е състояние, при което не можете да забравите за стреса дори и по време на сън. Не можете да отпочинете дори и по време на сън, което Ви прави изтощени и летаргични. Късата или дълга продължителност на съня, вечерният (късен) хронотип, инсомнията, хъркането и прекомерната сънливост през деня се асоциират с 10-40% повишен риск от ССЗ.(2)

Не се лишавайте от съня, от който се нуждаете. Всеки заслужава да има спокоен и възстановителен сън. Вашето сърце и тяло ще Ви благодарят за часовете, прекарани в почивка и възстановяване. Не пренебрегвайте това, докато проблемите започнат да чукат на вратата.

Време е да промените нещата

  • Въведете активна почивка и леки упражнения в ежедневието си и се насладете на ползите от добрия нощен сън. При повишени нива на стрес след медицински преглед и съвет от лекар, може да е необходимо лечение на нарушенията в съня. 
  • Ако оплакванията Ви продължат, със сигурност се консултирайте с лекар.

Библиография:

  • (1) Watson NF, Badr MS, Belenky G, et al. Recommended Amount of Sleep for a Healthy Adult: A Joint Consensus Statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Sleep. 2015;38(6):843-844. Published 2015 Jun 1. doi:10.5665/sleep.4716. Return to content
  • (2) Fan M, Sun D, Zhou T, et al. Sleep patterns, genetic susceptibility, and incident cardiovascular disease: a prospective study of 385 292 UK biobank participants. Eur Heart J. 2020;41(11):1182-1189. doi:10.1093/eurheartj/ehz849. Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.