На път със сърдечно заболяване

Пътуване със сърдечносъдово заболяване

Пътуване със сърдечносъдово заболяване

Много хора с различни сърдечносъдови заболявания и проблеми правят планове да прекарат лятната си ваканция в чужбина. С малко планиране и подготовка те могат да направят пътуването напълно безопасно за себе си.

Важно е да се консултирате с Вашия лекар за медицински съвет, преди да се впуснете в пътуване.

Отложете пътуването си, ако…

Важно е да се консултирате с Вашия лекар за медицински съвет, преди да се впуснете в пътуване.

 • преживели сте миокарден инфаркт или сърдечен арест в резултат на инфаркт в рамките на две седмици преди пътуването или през последните 8 седмици;
 • за хората с диабет въпросът е по-сложен, затова се консултирайте с Вашия лекар, когато правите планове за пътуването си.

 

Подготовка за пътуването

На път със сърдечно заболяване

Ако напоследък не сте се преглеждали профилактично, отидете на лекар, преди да заминете. По този начин можете не само да разберете дали състоянието Ви е стабилно, но и да получите важни документи от лекаря си, свързани със здравословното Ви състояние.

Помолете Вашия лекар да Ви даде медицинското Ви досие и история, включително последните резултати от извършена ангиограма, които да носите със себе си по време на пътуването си.

 • Запишете името и данните за контакт на Вашия лекар и контакт в случай на спешни случаи.
 • Съхранявайте списък с всичките си лекарства (включително имена и предписани дози) в себе си.
 • Не забравяйте да вземете със себе си достатъчно от необходимите за пътуването лекарства. Накарайте Вашия лекар да Ви предпише повече предварително, ако е необходимо. Вземете допълнително количество лекарства за пътуването си, в случай че се наложи да останете още няколко дни.
 • Съхранявайте лекарството в оригиналната му опаковка, за да улесните митническото оформяне и да помогнете на всеки местен лекар, който може да се наложи да Ви лекува в чужбина.

Съхранявайте лекарствата си в ръчния багаж, за да избегнете изчерпването им, докато чакате забавен или изгубен багаж на летището.

Пътуване по въздух

Обикновено летенето не представлява допълнителен риск за хората със сърдечносъдови заболявания. Според специалисти, ако можете да се изкачите по стълбите на самолета, без да спирате да си почивате или можете да извървите 100 метра с бързо темпо, без да изпитвате задух или стягане в гърдите, не е нужно да се притеснявате от летенето.

Тъй като само хората със стабилизирано сърдечносъдово заболяване са в състояние да летят, сравнително рядко се случват големи инциденти по време на полети. Успокояващо е, че по-голямата част от летищата и дори някои самолети имат дефибрилатори.

От време на време се разпространяват слухове, че летенето може да засегне пейсмейкърите, но няма убедителни доказателства, които да го потвърдят това твърдение. Тъй като тези устройства могат да задействат вратите за сигурност на летището, трябва да уведомите персонала по сигурността на летището за всички медицински импланти, които може да имате.

Най-големият риск при полет за хора със сърдечносъдово заболяване са кръвните съсиреци. По време на полети на дълги разстояния ръбът на седалката може да компресира вените под задната част на коленете, особено при хора с наднормено тегло, което води до намален кръвен поток. Откъсвайки се, кръвните съсиреци могат да блокират по-малките кръвни пътища, което води до инфаркт , инсулт и белодробна емболия. В допълнение към лошата циркулация, ниската влажност на борда може също да допринесе за образуването на съсиреци чрез дехидратация и повишаване концентрацията на кръвта. Атмосферното налягане в самолета също е по-ниско, като нивата на кислород съответстват на надморска височина от 2 до 3 хиляди метра, което води до освобождаване на коагуланти в кръвния поток и натоварване на сърцето.(1,2)

От това следва, че подобряването на циркулацията и хидратацията са най-ефективните начини за предотвратяване на миокарден инфаркт и инсулт по време на полети.

Опитайте се да получите място с повече пространство за краката. Ако се наредите на опашката за чекиране (или се регистрирате онлайн) по-рано, най-вероятно ще успеете да намерите удобно за вас място.

 • Премествайте и разтягайте краката си на всеки тридесет минути. Когато е възможно, станете и се разходете нагоре-надолу по пътеката.
 • Носете свободни, удобни дрехи. Носете обувки, които се събуват лесно.
 • Не пийте алкохол по време на полета, тъй като той ще увеличи дехидратацията.
 • Поддържайте хидратацията на тялото си, за предпочитане с вода.
 • В някои случаи помислете за носене на компресионни чорапи.

 

Избягвайте да летите, ако…(3)

сте претърпели инфаркт през последните две до четири седмици;

 • сте претърпели поставяне на стент на коронарни артерии през последните две седмици;
 • сте претърпели байпас на коронарна артерия през последните две до шест седмици (в случай на белодробни усложнения в продължение на повече от три седмици);
 • имате нестабилна стенокардия, неконтролирани аритмии или анамнеза за внезапен сърдечен арест.

Пациенти с пейсмейкъри и дефибрилатори(3)

 • Пейсмейкърите и сърдечните дефибрилатори са по същество податливи на електромагнитни смущения (EMI) в присъствието на силни електрически или магнитни полета. Съвременните устройства са добре защитени срещу електромагнитно излъчване. 
 • Пациентите трябва да бъдат посъветвани да минават през терминала с нормално темпо, ако се изисква това, и да не се задържат в близост; те трябва да алармират служителите по сигурността за наличието на устройството, тъй като металната обвивка на устройството може да активира алармата; 
 • Натрупаните данни показват, че рискът от значителни електромагнитни смущения, засягащи пейсмейкъри или сърдечни дефибрилатори в самолетната среда, е минимален.

 

Алтернативи на летенето

Ако трябва да се откажете от идеята да летите за пътуването, трябва да се опитате да изберете по-близка дестинация, до която можете да стигнете с кола, автобус или влак. Този последен вид транспорт предлага много повече възможности за придвижване. Атмосферното налягане и нивата на кислород също не представляват проблем, елиминирайки заплахата от образуване на съсиреци и дълбока венозна тромбоза .

Застраховане

Дори и да сте напълно здрави, добре е да се подготвите за неочаквани събития, когато пътувате в чужбина. Инциденти могат да се случат по всяко време и разходите за медицинска помощ могат да бъдат непосилни, ако трябва да ги платите от собствения си джоб. Научете за възможностите, които имате за сключване на пътническа застраховка, ако имате сърдечносъдово заболяване от различни застрахователни компании.

След като сте взели всички необходими мерки и Вашият лекар Ви е убедил, че сте годни за пътуване, можете да тръгнете!

Наслаждавайте се на пътуването!

Библиография

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.