Помощен наръчник Таблица за оценка на сърдечносъдовия риск

Помощен наръчник Таблица за оценка на сърдечносъдовия риск

Разберете повече за сърдечносъдовия си риск, за да можете по-лесно да разберете препоръките на Вашия лекар и да наблюдавате успешното постигане на първите резултати.

Инфаркт . Ужасяваща дума. Когато я чуе, всеки от нас се сеща за човек, който е бил откаран в болница с инфаркт . Ако късметът е бил с него, значи e успял да се измъкне от фаталния изход. Кой е изложен на по-голям риск и кой може да бъде засегнат се определя от няколко фактора? Полезно е познаването на тези рискови фактори, като, за жалост, комбинация между два или три от тях може да предразположи всекиго към инфаркт . Оценката на сърдечносъдовия риск е от съществено значение за предприемането на правилни мерки за профилактика на сърдечносъдовата система, които са съобразени с Вашата рискова категория.(1)

В този случай, Таблицата за оценка на риска може да Ви бъде от помощ. Можете да използвате този лесен инструмент за установяването на Вашия сърдечносъдов риск. Използването на основна информация е достатъчно за изчисление дали да очаквате развиване на сериозно сърдечносъдово заболяване в следващите 10 години. Ще обясним стъпка по стъпка как да използвате таблицата.(1)

Таблица за оценка на сърдечносъдовия риск

Хоризонталната ос показва нивата на серумен холестерол. Обикновено при вземане на кръв резултатите от кръвния тест включват тази информация. Проверете последните си резултати, за да проследите стойностите си в таблицата. Кои нива на холестерол са високи?  Въз основа на изследвания на населението в САЩ се предполага, че оптималните общи нива на холестерол са около 150 mg/dl (3,8 mmol/l), което отговаря на нивото на LDL-C, чиито стойности са около 100 mg/dl (2,6 mmol/l).(2) Заседнал начин на живот в съчетание с некачествено хранене може да доведе до повишение на нивата на кръвни липиди, което е изключително вредно за сърдечносъдовата система. Натрупаните липиди в нашето тяло съдържат вещества, предизвикващи възпаления, които могат значително да повредят стените на кръвоносните съдове, създавайки условия за образуването на тромби. Ето защо, нивото на серумния холестерол е основният предпоставящ фактор , който може да доведе до инфаркт .(2)

Вертикалната ос показва систолното кръвно налягане (наричано още „горна граница“). Можете да го проверите, като просто измерите кръвното си налягане. Високото кръвно налягане често няма симптоми, заради което е препоръчително от време на време да бъде проверявано. За високо кръвно налягане се говори, когато горната граница надхвърли 140.(3)

И полът, и възрастта, и тютюнопушенето са от значение при оценката на риска. Благодарение на хормона естроген, жените под 55 години са по-малко засегнати в сравнение с мъжете на същата възраст. След менопаузата тялото спира производството на този полезен хормон, което намалява тази разлика между двата пола.(4)

За да разберете в коя рискова група попадате, можете просто да проверите в таблицата. Например, голям брой жени и мъже непушачи под 40-годишна възраст с ниски нива на холестерол и нормално кръвно налягане попадат в зелената зона, което означава, че се класифицират като нискорискови. С напредване на възрастта, и кръвното налягане, и нивата на холестерол се отклоняват от нормите, като първоначално преминават в жълтата зона с повишен риск, след което достигат и до високо-рисковата червена зона(1)

Не се отчайвайте, ако резултатът Ви не попада в зелената зона.

Таблица за оценка на сърдечносъдовия риск

Помислете за утрешния ден. Живейте добре. Живейте живота си съзнателно.

Хранете се по-здравословно, станете от така удобното кресло и се движете повече дори ако това означава да слезете от автобуса или трамвая една спирка по-рано и да се разходите пеша до вкъщи. Затлъстяването не е естетичен проблем. Не бива да отслабвате само за да отговаряте на критериите за красота, които обществото е наложило. За да поддържате здравето си, обръщайте внимание на това с какво се храните, какви продукти използвате и дали можете да замените обичайното си меню с негова по-здравословна алтернатива. Консумирайте повече зеленчуци, месо и плодове, по-малко захар и зърнени продукти. Малко по малко ги заменете, изразходвайки постепенно запасите от килера си. В един момент ще осъзнаете, че сте започнали да консумирате пълнозърнесто или нисковъглехидратно брашно и сте преминали към ксилитол и зехтин.

Знаем, че как да се справяме със стреса е се учи по-лесно на теория, отколкото се прилага на практика. Определено ниво на стрес може да бъде дори полезно, като Ви енергизира и ободрява, но постоянният, емоционално изтощаващ, стрес може да доведе до заболяване. Опитайте се да презаредите батериите и да излезете извън коловоза за няколко часа. Ако искате да се позабавлявате, поприказвайте с приятели, поиграйте с кучето си или отидете на кино с любимия човек.

Отказването на цигарите дори след употреба в продължение на десетилетия може да намали риска от миокарден инфаркт .(5) Общата смъртност на бивши пушачи намалява постепенно, доближавайки се до тази на хората, които не са пушили никога или се въздържат от пушене повече от 10 до 15 години. Независимо дали го вярвате или не, никога не е прекалено късно да се откажете.(5)

Освен че може да доведат до промени в начина на живот, лекарствата може и да подпомогнат предотвратяването на сърдечносъдови заболявания, причинени от горепосочените фактори. Аспирин® Протект 100 mg е лекарство , съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява обазуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.(6) Не пренебрегвайте този проблем, докато вече не е късно. Присъствието Ви в рисковата група над 10% в таблицата за оценка на риска означава, че трябва да обсъдите Вашето състояние с медицински специалист, за да разберете коя опция е най-добра за Вас.

Библиография

  • (1) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts)Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. Return to content
  • (2) Grundy SM, Stone NJ, Bailey AL, et al. 2018 AHA/ACC/AACVPR/AAPA/ABC/ACPM/ADA/AGS/APhA/ASPC/NLA/PCNA Guideline on the Management of Blood Cholesterol: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines [published correction appears in Circulation. 2019 Jun 18;139(25):e1182-e1186]. Circulation. 2019;139(25):e1082-e1143. doi:10.1161/CIR.0000000000000625. Return to content
  • (3) Williams B, Mancia G, Spiering W, et al. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension [published correction appears in Eur Heart J. 2019 Feb 1;40(5):475]. Eur Heart J. 2018;39(33):3021‐3104. doi:10.1093/eurheartj/ehy339. Return to content
  • (4) Gao Z, Chen Z, Sun A, Deng X. Gender differences in cardiovascular disease. Medicine in Novel Technology and Devices. 2019;100025. doi:10.1016/j.medntd.2019.100025. Return to content
  • (5) Rigotti NA, Pasternak RC. Cigarette smoking and coronary heart disease: risks and management. Cardiol Clin. 1996;14(1):51-68. doi:10.1016/s0733-8651(05)70260-5. Return to content
  • (6) SmPC Aspirin Protect Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.