Няма смисъл да вдигате пушилка! Интервю с д-р Петер Вайер за вредите от тютюнопушенето

Не си струва да вдигате пушек за това 

Въпреки че статистическите данни за неблагоприятните последици за здравето от тютюнопушенето са доста плашещи, е трудно да се вземе решение за отказване. Тютюнът убива повече от 8 милиона души всяка година. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от пряка употреба на тютюн, докато около 1,2 милиона включват непушачи, изложени на вторичен тютюнев дим.(12)

Над 80% от 1,3 милиарда потребители на тютюн в света живеят в страни с ниски и средни доходи.(1)

Няма жив пушач, който да не е чувал, че всяка цигара е поредният пирон в ковчега. Можем ли да кажем, че си играете с огъня, ако не се откажете? Може да не си играете с огън, но определено играете с живота си. Тютюнопушенето е един от най-големите здравословни проблеми в света, веднага след високо кръвно налягане. През 20-ти век то убива около 100 милиона души, повечето от които от днешните богати страни. 15% от смъртните случаи в света се дължат на тютюнопушенето.(2)

Какъв е процентът на пушачите сред населението?

Според проучване на Световната здравна организация в света има около 1,5 милиарда души, които пушат редовно. През 2012 г. 37% от населението на света пуши всеки ден. Ежедневната консумация на цигари е средно 19 цигари.(2) През 2014 г. равнищата на тютюнопушенето са най-високи в ЕС, като 28 % от възрастните в България пушат тютюневи изделия всеки ден.(13) 

Какви са неблагоприятните ефекти от тютюнопушенето върху здравето?

Тютюнопушенето значително увеличава рисковете от сърдечносъдови (хипертония, атеросклерозаX атеросклероза
калцификация на артериалната стена, което причинява нейното втвърдяване
, тромбозаX тромбоза
формиране на тромб, образуване на съсирек
, ангина пекторисX ангина пекторис
стягаща болка около сърцето при остра сърдечна недостатъчност
, инфарктX инфаркт
най-често некроза на тъкани, поради запушване на артерия, снабдяваща вътрешен орган
на миокарда, инсултX инсулт
заболяване на мозъчното кръвообращение (има два типа: хеморагичен и исхемичен)
, мозъчно-съдова оклузия), от някои видове тумори (рак на белия дроб, тумори на устната кухина, рак на ларинкса, рак на хранопровода, рак на пикочния мехур) и на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Очевидно рискът се увеличава с увеличаването на броя на годините пушене и броя на пушените цигари на ден. Пушенето също играе роля за развитието на остеопороза и няколко очни заболявания, напр. катаракта и свързана с възрастта дегенерация на макулата. Жените, които пушат, са по-склонни да бъдат безплодни, а мъжете, които пушат, са по-склонни да имат импотентност. Пушенето по време на бременност е не само вредно за майката, но има и неблагоприятен ефект върху продължителността на живота на плода. Новородените, чиято майка пуши по време на бременност, е много по-вероятно да имат по-ниско тегло при раждане.(3)

До каква степен тютюнопушенето влияе върху развитието на различни заболявания?

Пушенето не само увеличава честотата на редица заболявания, но също така влияе неблагоприятно върху хода на заболяванията. Вероятността за пушачите да умрат от коронарна болест на сърцето е 2-3 пъти по-голяма.(4) Пушенето на 1-14 цигари на ден е свързано с 1,7 пъти по-висок риск от фатална коронарна артериална болест.(5)  Сърдечносъдовият риск нараства с броят на изпушените ежедневно цигари и нарастващата възраст с 5,3 пъти по-висок риск за жените, които пушат повече от 25 цигари на ден.(6) При пушачите има до 5 пъти по-висок риск от внезапна сърдечна смъртX внезапна сърдечна смърт
Поради екстремно бърз тремор на сърцето, то спира да изпомпва, кръвообращението спира и жизнено важни органи (мозък, сърце) остават без кръвоснабдяване. Пациентът губи съзнание, спира да диша и няма пулс.
, в сравнение с непушачите.(7) В проучване, проведено в Шотландия, е установено, че тютюнопушенето също води до неколкократно увеличаване на риска от смърт от инсултX инсулт
заболяване на мозъчното кръвообращение (има два типа: хеморагичен и исхемичен)
.(8) Като цяло може да се установи, че много от смъртните случаи, причинени от сърдечносъдови заболявания, могат да се свържат с тютюнопушенето.  

Няма смисъл да вдигате пушилка! Интервю с д-р Петер Вайер за вредите от тютюнопушенето

Връзката между тютюнопушенето и респираторните заболявания е ясна за всички, но наясно ли сте каква е ролята на тютюнопушенето за развитието на сърдечносъдови заболявания. 

Тютюнопушенето е един от ключовите рискови фактори за заболявания на кръвообращението, тъй като уврежда функционирането на ендотела, т.е. лигавицата на кръвоносните съдове (това се нарича оксидативен стрес) и води до атеросклерозаX атеросклероза
калцификация на артериалната стена, което причинява нейното втвърдяване
.(9) Пушенето има неблагоприятен ефект върху метаболизма на мазнините: намалява нивото на добрия холестерол и повишава нивото на лошия. То също така повишава нивото на въглероден оксид в кръвта, което прави ендотела още по-уязвим. Пушенето свива кръвоносните съдове и в резултат на това по-малко кръв, транспортираща свеж кислород, може да достигне до тъканите.(9) Изследване, включващо млади, здрави доброволци, които не пушат, показа, че пушенето на една цигара значително намалява вариабилността на сърдечната честота и значително повишава кръвното налягане.  Както активното, така и пасивното пушене повишават коагулацията на кръвта. Когато общата каротидна артерияX артерия
кръвоносен съд с мускулна стена
е засегната от атеросклерозаX атеросклероза
калцификация на артериалната стена, което причинява нейното втвърдяване
, притокът на кръв към мозъка може да намалее до такава степен, че някои области на мозъка могат да умрат без кръвоснабдяване, което ще доведе до инсултX инсулт
заболяване на мозъчното кръвообращение (има два типа: хеморагичен и исхемичен)
.(10)

Както можете да видите, пушенето играе голяма роля в развитието на  сърдечносъдови заболявания. В допълнение към споменатата по-горе коронарна артериална болест, миокарденX миокарден
свързано със сърдечния мускул
инфарктX инфаркт
най-често некроза на тъкани, поради запушване на артерия, снабдяваща вътрешен орган
и инсултX инсулт
заболяване на мозъчното кръвообращение (има два типа: хеморагичен и исхемичен)
, пушенето е свързано и с развитието на периферна артериална болест (артериална стенозаX стеноза
стеснение: клапите са частично свързани и не се отварят, което води до стесняване на отвора. Засегнатата сърдечна кухина трябва да процежда кръвта през отвора с повишено усилие, което означава повече работа за мускулната стена, водещо до нейното потенциално изтъняване.
). Пушенето на цигари може да доведе до седемкратно увеличаване на риска от периферни артериални заболявания.(11) Рискът от развитието на симптомите на периферно артериално заболяване е средно над 2 пъти по-голям в сравнение с непушачите.(14) Два пъти повече пациенти с периферни артериални заболявания, които пушат, в сравнение с пациенти непушачи, се налага да се подложат на ампутация на крайник.(15)

Защо пушачите не се отказват, след като знаят за тежките неблагоприятни последици от тютюнопушенето върху тяхното здраве?

Първо, защото тютюнопушенето води до тежка зависимост. Само 5-7% от пушачите са леки или независими пушачи (пушат до 5 цигари на ден), по-голямата част е силно пристрастена. Процентът на еднократните потребители, които стават зависими, е най-висок за тютюна в сравнение с наркотиците и алкохола. Според рейтингите на пристрастените към кокаина и алкохола, тютюнопушенето редовно се цитира като по-трудно за отказване от наркотиците, обикновено наравно или по-трудно от хероина.(16)

Какво можем да кажем на пушачите? Защо трябва да се откажат?

След като се откажете, рисковете за здравето очевидно започват да намаляват, въпреки че степента на това зависи от индивида и изминалото време. Има незабавни и дългосрочни ползи за здравето от отказването за всички пушачи.(12)

 • В рамките на 20 минути пулсът и кръвното ви налягане намаляват;
 • След 12 часа нивото на въглероден окис в кръвта пада до нормалното;
 • След 2-12 седмици, циркулацията ви се подобрява и белодробната функцияX функция
  действие, работа
  се подобрява;
 • След 1-9 месеца, кашлицата и задухът намаляват;
 • След 1 година рискът от коронарна болест на сърцето е около половината от риска при пушачите;
 • След 5 години рискът от инсултX инсулт
  заболяване на мозъчното кръвообращение (има два типа: хеморагичен и исхемичен)
  намалява до този на непушача от 5 до 15 години след отказването;
 • След 10 години рискът от рак на белия дроб пада до около половината от този на пушача и рискът от рак на устната кухина, гърлото, хранопровода, пикочния мехур, шийката на матката и панкреаса намалява.
 • След 15 години рискът от коронарна болест на сърцето е като при непушачите.(12)

Всичко това и много други фактори трябва да бъдат взети под внимание, но всеки пушач поотделно трябва да отговори на въпроса защо трябва да се откаже. Животът ви ще приключи един ден, но броят на качествените години, в които можете да живеете в здраве, зависи много от вас.

Библиография:

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарденX миокарден
свързано със сърдечния мускул
инфарктX инфаркт
най-често некроза на тъкани, поради запушване на артерия, снабдяваща вътрешен орган
и инсултX инсулт
заболяване на мозъчното кръвообращение (има два типа: хеморагичен и исхемичен)
(мозъчен инфарктX инфаркт
най-често некроза на тъкани, поради запушване на артерия, снабдяваща вътрешен орган
). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдовX сърдечносъдов
свързан със сърце и кръвоносни съдове
риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.