Редовното посещение на сауна може да помогне за предпазване от сърдечни удари

Редовната употреба на сауна може да помогне за предпазване от инфаркт

Финландците ги описват като „аптеката на бедния човек“, а изследователите вече са доказали, че сауните наистина са полезни за здравето.

Учените установиха, че сухата топлина на сауната не само те кара да се потиш, но и може да удължи живота, намалявайки риска от инфаркт за мъже на средна възраст (3). Авторите на изследването от Университета в Източна Финландия признаха, че не са сигурни какво стимулира здравето на сърцето. „Необходими са по-нататъшни проучвания, за да се установи потенциалният механизъм, свързващ ползването на сауна и сърдечносъдовото здраве“, каза д-р Яри Лауканен, който публикува изследването в списание Jama Internal Medicine. (1)

Изследването е проведено сред 2315 мъже финландци на възраст между 42 и 60 години, които са били наблюдавани в продължение на 21 години. В периода на проследяване записите показват 190 внезапни смъртни случаи поради сърдечносъдови заболявания, 281 смъртни случая от коронарна болест на сърцето, 407 смъртни случая от сърдечносъдови заболявания и 929 смъртни случая от „други причини“. Показателно е, че тези, които редовно са използвали сауна, изглежда са били защитени от сърдечносъдови проблеми. (1)

Установено е, че рискът от внезапна смърт поради сърдечносъдови заболявания е 22% по-нисък за мъжете, които са имали две до три посещения на сауна седмично и 63% по-нисък за тези, които посещават сауна четири до седем пъти седмично. (1)

Подобен модел се наблюдава при исхемична болест на сърцето , като две до три посещения намаляват риска от смърт с 23% и четири до седем сесии – с 48%. Смъртността от сърдечносъдови заболявания е намалена с 27%, когато мъжете правят две до три посещения и с 50%, когато правят четири до седем.(1)

Д-р Рита Редбърг от Калифорнийския университет и редактор на Jama Internal Medicine, казва: „Въпреки че не знаем защо мъжете, които са посещавали сауна по-често, са имали по-голяма дълголетие – независимо дали времето, прекарано в горещата стая, времето за релаксация, свободното време, което позволява повече време за релаксация, или социалните контакти в сауната, ясно е едно – времето прекарано в сауната е добре прекарано време.“

Редовното посещение на сауна може да помогне за предпазване от сърдечни удари

Предишни проучвания показват, че сауните могат да понижат кръвното Ви налягане, да намалят стреса, да подпомогнат диабета и белодробните заболявания и дори да се справят с обикновената настинка.(2)

Някои спортисти използват сауни, за да увеличат издръжливостта си, като разширяват кислородния си капацитет, броя на червените кръвни клетки и плазмения обем. В допълнение, потапянето на студено след сауна може да увеличи доставката на антиоксиданти в тялото и да засили имунната Ви система.

Сауните съществуват във Финландия от хиляди години. Първите заселници изкопали дупки в земята и ги напълнили с горещи камъни, които поръсвали с вода, за да отделят пара, известна като „löyly“. Финландска поговорка гласи: „Ако болен човек не може да се излекува с катран, алкохол или сауна, той ще умре.“

Доскоро жените раждаха в сауни, защото на тях се гледаше като на най-чистата стая в къщата.

Библиография

  • (1) Laukkanen T, Khan H, Zaccardi F, Laukkanen JA. Association between sauna bathing and fatal cardiovascular and all-cause mortality events. JAMA Intern Med. 2015;175(4):542-548. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8187. Return to content
  • (2) Hussain J, Cohen M. Clinical Effects of Regular Dry Sauna Bathing: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:1857413. Published 2018 Apr 24. doi:10.1155/2018/1857413. Return to content
  • (3) Beneficial effects of sauna bathing for heart failure patients_Blum_2007 Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.