Мийте зъбите си два пъти на ден заради сърцето си

Мийте зъбите си два пъти на ден заради сърцето си

Бихте ли си помислили, че редовното миене на зъбите е важно не само за денталната Ви хигиена? Съществува връзка между миенето на зъбите и заболеваемостта от миокарден инфаркт. Разбира се, именно британски учени посочиха в скорошно изследване, че хората, които мият зъбите си два пъти дневно, не само могат да предотвратят кариеси в начален стадий, но и риска от миокарден инфаркт също се понижава значително.

Ако отделяте по 3 минути всяка сутрин и всяка вечер да за миенето на зъбите, вече сте се погрижили за здравето на зъбите и сърцето си. Тази връзка може първоначално да ни се стори странна, но това са откритията от скорошно британско проучване, публикувано от учен от Лондонски университетски колеж (UCL), в което са анализирани здравни данни на 11 869 мъже и жени от 1995, 1998 и 2003 г. (1)

Изводи в по-стари проучвания, също водят до наличието на връзка между сърдечносъдови и възпалителни заболявания. Честите възпаления, включително възпаления в устната кухина, допринасят за атеросклероза, която е ключовият рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Експертите казват, че ако не мием зъбите си достатъчно често, концентрацията на C реактивен протеин (CRP) в кръвта се повишава значително, което може да доведе до възпаления. (1) Това много лесно може да бъде предотвратено – всичко, което трябва да направите е да отделяте по 3 минути за устна хигиена два пъти дневно. Интересно е, че изследователите препоръчват при възможност да използвате електрическа четка за зъби Електрическата четка за зъби с осцилиращо въртеливо движение е по-ефективна срещу плаката от миенето на зъби с обикновена четка за зъби.(2)

-    Какво друго можете да направите за здраво сърце? Редовно спортуване, отказване от тютюнопушенето, консумиране на храна, която се храносмила по-лесно, редовно миене на зъби, както вече знаете – добре е обаче да помислите и за други методи за превенция на миокарден инфаркт. Не чакайте да се случи инцидент, за да действате!

Библиография

  • (1) de Oliveira C, Watt R, Hamer M. Toothbrushing, inflammation, and risk of cardiovascular disease: results from Scottish Health Survey. BMJ. 2010;340:c2451. Published 2010 May 27. doi:10.1136/bmj.c2451 Return to content
  • (2) Biavati. Set al, Manual orthodontic vs. oscillating-rotating electric toothbrush in orthodontic patients: a randomised clinical trial, European Journal of Paediatric Dentistry, vol.11/4-2010 Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.