Диабетът е един от рисковите фактори за инфаркт.

Диабетът е един от рисковите фактори за инфаркт

В по-развитите общества, диабетът се е превърнал в епидемия.(1) Диабет тип 2, който е най-разпространената форма на заболяването, доста често се развива след 35-годишна възраст, като причината за това е прекомерната консумация на въглехидрати. Много жени страдат също така от гестационен диабет.

При диабета могат да възникнат сериозни усложнения, включващи сърдечносъдови проблеми, които, от своя страна, водят до инфаркт на миокарда, инсулт или заболявания на периферните кръвоносни съдове.

Какво е захарен диабет?

Захарният диабет е метаболитно състояние, в основата на което стои дисбаланс на метаболизма на въглехидратите; заболяването обаче има своите последици също и за метаболизма на мазнините и протеините. Основната причина за диабет е невъзможността на панкреаса да произведе инсулин или когато тялото не може да използва произведения от панкреаса инсулин.(2) Без инсулин клетките не са способни да абсорбират глюкоза от кръвта и да е превърнат в енергия, така тази глюкоза остава в кръвта, водейки до значително завишени нива на глюкоза.

Типове диабет

Захарният диабет тип 1 е следствие на увреждане на бета-клетките на панкреаса. Обикновено той се развива преди 35-годишна възраст и е придружен с класическите симптоми.

Най-разпространената форма на диабет, тип 2 – неинсулинозависим диабет – се развива при прекомерен прием на въглехидрати. Консумацията на големи количества лесноусвоими въглехидрати кара тялото да произвежда все по-големи количества инсулин, а наличието на високи нива на инсулин в продължение на години води до инсулинова резистентност. 

Диабетът също така има и други специфични форми, като най-често срещан е гестационният диабет, който се появява по време на бременност.(2)

Типични симптоми

Най-типичните симптоми на диабет са често уриниране, постоянна жажда, която води до повишен прием на течности, и необяснима загуба на тегло. Пациентите могат също да имат оплаквания от умора, гадене и замъглено зрение. Бавното възстановяване от инфекции, схващане на прасците от време на време или изтръпване на пръстите може също да бъдат предупредителни сигнали. Силното объркване, загубата на съзнание или комата са индикации за сериозно състояние.

Пациентите се диагностицират с диабет, ако нивата на глюкоза на гладно са 7,0 mmol/l или по-високи или нивата на глюкоза по всяко време след хранене са 11,1 mmol/l или по-високи.(2)

Неща, които можете да направите за себе си

Диабетът е един от рисковите фактори за инфаркт

Лечението на диабет включва в себе си повече от просто приемане на определени лекарства, било то инсулин или перорални антидиабетни средства. Правилният избор за начин на живот, включително подходящия хранителен режим и редовната физическа активност, са най-малко от същото значение.(3)

Инструкциите относно хранителния режим на пациентите, страдащи от диабет, са разработени така, че да достигнат и поддържат оптимално метаболитно състояние и да държат нивата на кръвна захар в рамките на нормалното. Пациентите трябва да следват хранителен режим, съобразен с техните индивидуални нужди, който определя енергийното съдържание и състава на храната, която консумират всеки ден. Препоръчително е да приемат по-малко количество храна по-често, което спомага да няма колебания в нивата на кръвната захар. Като цяло се препоръчва пациентите да се хранят със зеленчуци, които са богати на фибри, както и с пълнозърнести храни.

Комбинирането на подходящ хранителен режим с редовни физически упражнение способства намаляването на теглото, което може значително да подобри здравето на пациента. Както и хранителния режим, така и степента, интензивността и продължителността на физическата активност трябва да бъдат съобразени с индивидуалните нужди. Преди започването на физически упражнения, лекарят трябва да препоръча индивидуализирана програма.

Важно е редовно да проверявате кръвната си захар, защото това може да спомогне предотвратяването на опасни колебания в нивото на глюкозата в кръвта. Както твърде високите, така и твърде ниските нива на кръвна захар могат да доведат до състояние на тежка криза. Проверявайки нивата си на кръвна захар, пациентите могат активно да допринесат за подобряването на метаболитното си състояние и намаляването на риска от бъдещи усложнения.

Предотвратяване на усложнения

Диабетът е един от рисковите фактори за инфаркт

Едно от най-тежките усложнения при диабет е увреждане на ретината (ретинопатия), което може да доведе до нарушено зрение или дори слепота.(4,5)

Друго сериозно усложнение засяга кръвоносните съдове в бъбреците (нефропатия), което, ако не се лекува или не се лекува правилно, би могло да доведе до бъбречна недостатъчност.(4)

Увреждането на нервната система, свързано с различни симптоми и признаци, може да доведе до значително влошаване на качеството на живот. Невронните увреждания могат да причинят загуба на чувствителност, поради което пациентите понякога не забелязват наранявания по долните си крайници. Това може да доведе до безболезнени язви на стъпалата, а пренебрегваните рани са чудесно огнище за редица инфекции, включително и гъбични. Много пациенти не знаят, че това състояние, наречено на медицински език диабетно стъпало, е сериозна заплаха за здравето; освен ако не се полагат подходящи грижи за краката, това е потенциален риск за гангрена и дори загуба на крайник.(4,5)

Друго усложнение, което си струва да се спомене, е еректилната дисфункция при мъжете, която, противно на всеобщото мнение, не е нормална част от процеса на остаряване, а по-скоро предупредителен знак, че може би съществува някакъв проблем с кръвообращението.(4)

Още повече, пациентите с диабет трябва да са наясно, че при тях рискът от сериозни сърдечносъдови заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт и периферна артериална болест, е по-висок. Сърдечносъдовият риск на хора с диабет тип 2 е същият като този на недиабетици след инфаркт. Поради тази причина грижата за тях не е ограничена до проверка и нормализиране на нивата на кръвната захар, а включва и пълни кардиологични изследвания. Ако тези изследвания открият, че диабетът е придружен от хипертония или нарушения на липидния метаболизъм, докторът лекува и тези съпътстващи заболявания, за да предотврати сериозни усложнения. Дори и така, около две-трети от пациентите с диабет умират от заболяване на кръвообращението. Основната причина за смърт е инфаркт на миокарда, последван от мозъчносъдови (цереброваскуларни) заболявания, които събирателно наричаме инсулт.(5)

Редовното приемане на лекарства също може да подпомогне превенцията на сърдечносъдови заболявания. Аспирин® Протект 100 mg е лекарство, съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.(6)

Аспирин Протект 100 mg намалява риска от първи миокарден инфаркт при хора със сърдечно-съдови рискови фактори, напр. захарен диабет, хиперлипидемия, хипертония, затлъстяване, тютюнопушене, напреднала възраст..(6) 

Не пренебрегвайте този проблем. Не чакайте, докато стане прекалено късно.

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар или фармацевт относно рисковете и нежеланите реакции.

Библиография:

  • (1) Pouya Saeedi a,*, Inga Petersohn a, Paraskevi Salpea et al. Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas, 9th edition. Diabetes Res Clin Pract 2019 Nov;157:107843 Return to content
  • (2) American Diabetes Association. 2. Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes-2020. Diabetes Care. 2020;43(Suppl 1):S14-S31. doi:10.2337/dc20-S002. Return to content
  • (3) American Diabetes Association. 3. Prevention or Delay of Type 2 Diabetes:: Standards of Medical Care in Diabetes-2020. Diabetes Care. 2020;43(Suppl 1):S14-S31. doi:10.2337/dc20-S002. Return to content
  • (4) American Diabetes Association. 11. Microvascular complications and foot care.
    Diabetes:: Standards of Medical Care in Diabetes-2020. Diabetes Care. 2020;43(Suppl 1):S14-S31.
    Return to content
  • (5) Leon BM, Maddox TM. Diabetes and cardiovascular disease: Epidemiology, biological mechanisms, treatment recommendations and future research. World J Diabetes. 2015;6(13):1246-1258. doi:10.4239/wjd.v6.i13.1246. Return to content
  • (6) SmPC Aspirin Protect Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.