Let’s make things clear

Нека изясним нещата: Всичко, което сте искали да знаете за инсулта

Ако имате инсулт , шансовете ви да оцелеете зависят от това колко бързо ще получите медицинска помощ. Това е достатъчна причина всички да са наясно със симптомите, които изискват незабавно да се повика линейка. Прочетете статията по-долу, за да разберете също за лечението и последващото лечение на пациенти с инсулт .

Инсултът е втората най-честа причина за смърт и третата причина за инвалидност в световен мащаб.(1) Видни исторически личности, включително Ленин, фараонът Рамзес II, Хендел, Сталин, Гоя, Дикенс, Пастьор, Чърчил, Берлиоз, Волтер и Фелини, са били жертви на инсулт .

Удар, който засяга тежко

Всеки трябва да познава симптомите на инсулта

Инсултът е бил известен още на древните гърци, които го наричат апоплексия, описват го като болест, при която пациентът пада на земята, често внезапно, и лежи там, безчувствен или без да помръдва. Ето защо Хипократ нарича състоянието „плесо“ [plesso], което означава „ударен от мълния“.(2) Думата, която използваме днес, произхожда от ХVI век, когато инсултът се е смятал за удар, буквално „нанесен“ от Бог. Днес това е събирателен термин за мозъчносъдови събития, т.е. за всички функционални разстройства в резултат на недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, така наречените исхемични инсулти. В 80 до 85% от тези случаи на инсулт поради запушване на кръвоносен съд в мозъчната област постъпва по-малко кръв, което води до смърт на част от мозъка.(5)

Инсултът, както е дефиниран днес, се отнася до бързо развиващ се клиничен синдром, причинен от нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка, характеризиращ се с признаци на глобална или фокална дисфункция, продължаваща повече от 24 часа или водеща до смърт, за който е потвърдено, че няма друга причина освен дисфункцията на мозъка. Ако неврологичните признаци спрат в рамките на 24 часа, инцидентът се нарича временно нарушение на кръвообращението в мозъка (преходна исхемична атака, ПИА)(3)

От началото на ХХI век приблизително 1,1 милиона жители на Европа всяка година получават инсулт , а исхемичният инсулт представлява приблизително 80% от случаите. Въпреки че честотата на инсултите в световен мащаб намалява, при младите тя нараства, което предполага, че са необходими стратегии за подобряване на превенцията.(4)

Ето защо е изключително важно да се предприемат мерки за предотвратяване на инсулт  особено чрез:

 • Редовно спортуване
 • Спиране на тютюнопушенето
 • Ефективно лечение на високо кръвно налягане и
 • Осигуряване на подходяща медицинска помощ при аритмии

Основни причини

Подобно на исхемичната болест на сърцето, инсултът се дължи на втвърдяване на артериите (в медицинската терминология: атеросклероза ). Притокът на кръв е ограничен от плаките, които се образуват в сънните артерии на шията, и дори може да бъде напълно блокиран от кръвни съсиреци, отделящи се от стената на артерията. Инсултът може да бъде причинен и от кръвни съсиреци, образувани в сърцето или на сърдечните клапи, откъдето могат да се отделят, да се придвижат с притока на кръв до мозъчните съдове и да ги запушат. Това се случва най-вече при пациенти, претърпели сърдечна операция или страдащи от аритмия , наречена предсърдно мъждене. Така миокардният и мозъчният инфаркт са тясно свързани инциденти, вкоренени в едно и също състояние, атеросклероза .(5)

Въпреки че инсултът започва внезапно и неочаквано и се развива с бързи темпове, той е следствие на десетилетна дисфункция. Исхемичният инсулт (т.е. инсулт , причинен от запушване или затваряне на кръвоносен съд в мозъка) е свързан с повече от двеста рискови фактора, особено хипертония, повишени нива на холестерола поради нарушения на липидния метаболизъм , диабет, затлъстяване , аритмия и тютюнопушене. Колкото повече рискови фактори са налице, толкова по-голяма е опасността от инсулт .(6)

Време = мозъчна тъкан

Преди инсулт пациентите често изпитват временни проблеми с говора или зрението, или изтръпване на крайниците, които отминават за няколко минути. Подобно временно нарушение на кръвообращението ‒ преходна исхемична атака (ТIА), според медицинската терминология ‒ е „предвестникът“ на инсулта.(14) Ако пациент с такива симптоми потърси незабавно медицинска помощ, инсултът може да бъде предотвратен чрез подходящо лечение, като операция на сънната артерия или лечение на аритмия . За съжаление в повечето случаи пациентите не приемат достатъчно сериозно тези предупредителни знаци и затова на по-късен етап стават жертва на инсулт .

Симптомите на мозъчно-съдов инцидент са доста характерни. Едностранна слабост или парализа на крайниците, временна загуба на зрение на едното око, двойно виждане, загуба на зрителното поле, затруднено разбиране на реч или формиране на думи, объркване, световъртеж, главоболие и внезапна загуба на съзнание трябва да предизвикат подозрение за инсулт . Ако член на семейството или някой около вас се усмихва по странен, изкривен начин, има затруднения да повтори дори просто изречение или не е в състояние да вдигне и двете си ръце, трябва незабавно да повикате линейка.(7)

Това е състезание с времето, тъй като за един час нелекуване на инсулт мозъкът старее с три години и половина, 1,9 милиона неврони умират всяка минута и около 700 км невронни пътища се унищожават на всеки час.(8) По тази причина човек, който получава остър инсулт , трябва незабавно да бъде транспортиран до болница, за предпочитане до такава, която е център за лечение на инсулт , тъй като международните проучвания показват, че времевият прозорец за разтваряне на кръвен съсирек е само три часа от появата на първите симптоми.(9) Тук времето е от съществено значение, тъй като само интервенция , извършена в рамките на този времеви прозорец, може съществено да намали шансовете за смърт или тежестта и броя на последиците. Всяка минута има значение; както лекарите често казват, времето е важно. Следователно, независимо от това къде в страната се намира пациентът, когато се появят симптомите, от първостепенно значение е той в най-кратки срокове да бъде транспортиран до най-близкия център, специализиран за лечение на пациенти с инсулт .

Какво се случва в болницата?

В идеалния случай пациентът с инсулт се транспортира от линейката направо до център за лечение на инсулт , тъй като остър исхемичен инсулт може да бъде най-ефективно лекуван в специализирано отделение за инсулт . Тези центрове гарантират, че времето от пристигането в болницата до началото на лечението е сведено до минимум, което е от решаващо значение за специалното лечение в лимитирания времеви прозорец.

За поставяне на диагноза се извършва физически преглед, последван от различни образни процедури (ултразвук, КТ, ЯМР), за да се определи точното местоположение и да се оценят степента и видът на мозъчното увреждане, както и да се определи дали инсултът е с исхемичен произход (причинен от запушване на кръвоносни съдове в мозъка), или се дължи на кървене. В острата фаза непрекъснато се наблюдават нервният статус на пациента, кръвното налягане, пулсът, дишането, балансът на течности и електролити, нивото на глюкозата в кръвта, телесната температура и други ключови физиологични параметри.(9)

Сега вече сме в състояние да предотвратим парализа и други увреждания, дължащи се на инсулт , или да ги обърнем, като приложим интравенозно лекарство за разтваряне на кръвни съсиреци. Механичните устройства за отстраняване на тромби също се използват с голям успех. Тази високотехнологична процедура включва вкарване на катетър през артерията в мозъка, за да се премахне съсирекът, който блокира кръвния поток.(10)

Живот след инсулт

След като премине острата фаза и състоянието на пациента се стабилизира, незабавно започва интензивна рехабилитация . Рехабилитацията има за цел да даде възможност на пациента да възстанови своята автономност, да ходи самостоятелно, да си възвърне способността да говори и да се движи, да подобри качеството си на живот и да се реинтегрира в семейството и в обществото.(11) Тази многостранна дейност се ръководи от рехабилитационен екип, съставен от физиотерапевти, логопеди, психолози и други обучени медицински специалисти.

За съжаление 22% от мъжете и 25% от жените умират в рамките на една година след прекаран инсулт . В периода непосредствено след първия инсулт също има голяма вероятност да получите друг инсулт .(12) Следователно една от основните точки на грижата за пациентите с инсулт е да се избегне повторната поява на мозъчно-съдово събитие, както и да се предотвратят други усложнения. Пациентите, преживели инсулт , трябва да ходят редовно на медицински прегледи и да приемат някои лекарства, включително за понижаване на кръвното налягане, намаляване на нивата на холестерола и инхибиране на адхезията на тромбоцитите и образуването на кръвни съсиреци. Може да се наложи и операция за коригиране на стесняването на сънната артерия . Но преди всичко пациентите трябва да спрат вредните навици, предимно тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол, да увеличат физическата активност и да започнат да се хранят здравословно.(13)

Библиография:

 • (1) Johnson W, Onuma O, Owolabi M, Sachdev S. Stroke: a global response is needed. Bull World Health Organ. 2016;94(9):634-634A. doi:10.2471/BLT.16.181636. Return to content
 • (2) Tsoucalas G, Papaioannou TG, Karamanou M. The Hippocratic Doctrine of "the Acute Brain Suffering" as the Brain Stroke. J Stroke Cerebrovasc Dis. 2019;28(2):412-417. doi:10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2018.10.017. Return to content
 • (3) Abbott AL, Silvestrini M, Topakian R, et al. Optimizing the Definitions of Stroke, Transient Ischemic Attack, and Infarction for Research and Application in Clinical Practice. Front Neurol. 2017;8:537. Published 2017 Oct 18. doi:10.3389/fneur.2017.00537. Return to content
 • (4) Béjot Y, Bailly H, Durier J, Giroud M. Epidemiology of stroke in Europe and trends for the 21st century. Presse Med. 2016;45(12 Pt 2):e391-e398. doi:10.1016/j.lpm.2016.10.003. Return to content
 • (5) Knight-Greenfield A, Nario JJQ, Gupta A. Causes of Acute Stroke: A Patterned Approach. Radiol Clin North Am. 2019;57(6):1093-1108. doi:10.1016/j.rcl.2019.07.007. Return to content
 • (6) Grysiewicz RA, Thomas K, Pandey DK. Epidemiology of ischemic and hemorrhagic stroke: incidence, prevalence, mortality, and risk factors. Neurol Clin. 2008;26(4):871-vii. doi:10.1016/j.ncl.2008.07.003. Return to content
 • (7) Knight-Greenfield A, Nario JJQ, Gupta A. Causes of Acute Stroke: Diagnosis of acute stroke. Am Fam Physician. 2015;91(8):528-536. Return to content
 • (8) Saver JL. Time is brain--quantified. Stroke. 2006;37(1):263-266. doi:10.1161/01.STR.0000196957.55928.ab. Return to content
 • (9) Powers WJ, Rabinstein AA, Ackerson T, et al. 2018 Guidelines for the Early Management of Patients With Acute Ischemic Stroke: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association [published correction appears in Stroke. 2018 Mar;49(3):e138] [published correction appears in Stroke. 2018 Apr 18;:]. Stroke. 2018;49(3):e46-e110. doi:10.1161/STR.0000000000000158. Return to content
 • (10) Campbell BC. Thrombolysis and Thrombectomy for Acute Ischemic Stroke: Strengths and Synergies. Semin Thromb Hemost. 2017;43(2):185-190. doi:10.1055/s-0036-1585078. Return to content
 • (11) Winstein CJ, Stein J, Arena R, et al. Guidelines for Adult Stroke Rehabilitation and Recovery: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association [published correction appears in Stroke. 2017 Feb;48(2):e78] [published correction appears in Stroke. 2017 Dec;48(12 ):e369]. Stroke. 2016;47(6):e98-e169. doi:10.1161/STR.0000000000000098. Return to content
 • (12) Jonathan B. Towne, Larry H. Hollier. Complications in Vascular Surgery, Second Edition. CRC Press, 2004. Return to content
 • (13) Bailey RR. Lifestyle Modification for Secondary Stroke Prevention. Am J Lifestyle Med. 2016;12(2):140-147. Published 2016 Feb 21. doi:10.1177/1559827616633683. Return to content
 • (14) https://www.nhs.uk/conditions/transient-ischaemic-attack-tia/treatment/ Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.