What you should know about myocardial infarction

Какво трябва да знаете за миокардния инфаркт

Миокардният инфаркт е едно от най-сериозните сърдечносъдови заболявания и е пряка заплаха за живота. Времето е от съществено значение за оцеляването: лекарите са в състояние да спасят голяма част от увредения сърдечен мускул, ако пациентът получи подходящи грижи в рамките на два часа от появата на симптомите. Ето защо е важно да сте наясно със съответните симптоми, с действията, които трябва да се предприемат, и начините за превенция Важно е да запомните: „Времето е мускул“.

Какво всъщност е инфарктът?

Какво трябва да знаете за миокардния инфаркт

Инфаркт може да засегне не само сърцето, но на практика и всеки друг орган в  човешкото тяло, включително мозъка и белите дробове. В медицински смисъл инфарктът се отнася до всяко събитие, при което кръвоснабдяването на тъканта е намалено поради запушване или стесняване на артериите, причиняващо липса на кислород. Ако това състояние продължи повече от няколко минути, настъпва клетъчната смърт в засегнатите тъкани. Остър миокарден инфаркт (ОМИ) се отнася за тъканна смърт на сърдечния мускул, причинена от липса на кислород. Ходът на миокардния инфаркт е силно повлиян от степента на тъканната смърт, от състоянието на коронарните артерии, както и от всички съпътстващи заболявания на пациента.

 

Симптоми

Преди някой да получи инфаркт – вероятно години преди това – той може да е имал някои типични признаци, наречени пристъпи на ангина пекторис , изразяващи се с болка в гърдите и предупреждаващи за намалено кръвоснабдяване на сърдечния мускул.
При по-млади хора с инфаркт тези предупредителни знаци са по-редки. При по-възрастните хора обаче дори леко физическо натоварване, или емоционален стрес, или дори внезапно спадане на околната температура може да предизвика болезненото стягане под гръдната кост, което може да стигне до челюстите или до лявото (рядко дясното) рамо, китката и пръстите. Понякога болката се усеща само по-далеч от сърцето, на местата, до които тя се пренася.
Ако кръвоснабдяването се възстанови за няколко минути – след известна почивка или прием на лекарства с азотен оксид, болката бързо отшумява. Сърдечният мускул възвръща пълната си функционалност, без да получи увреждане. Болката, която се усеща по време на миокарден инфаркт , е подобна на тази при ангина, но е много по-силна, продължава по-дълго (поне двадесет минути) и не изчезва след прием на лекарства, съдържащи азотен оксид.
Тя може да бъде придружена от безпокойство, страх от смърт, студена пот, гадене, повръщане и умора. Миокардният инфаркт може да бъде придружен и от други симптоми, наречени атипични симптоми, като болка, преминаваща към корема или гърба, или дискомфорт в корема. Тези симптоми са по-характерни за инфаркт , засягащ долната област на лявата камера. Човек може дори да получи миокарден инфаркт без никакви симптоми или с много леки симптоми. Това се нарича тих инфаркт и се открива много по-късно, чак когато се направи ЕКГ тест поради някаква друга причина.(1,2)
 

Какво да направите

Ако чувствате, че имате признаци на инфаркт , заемете удобна позиция и незабавно се свържете със 112, за да извикате линейка. Никога не се опитвайте да отидете пеша до лекарски кабинет и никога не се опитвайте да шофирате. Ако забележите, че някой около вас има симптомите на инфаркт , описани по-горе, незабавно извикайте линейка.
Ако пациентът не диша и няма пулс , не се колебайте да окажете първа помощ веднага. Не трябва да забравяте, че имате само няколко минути, за да обърнете фаталния процес. Засегнатият човек има шанс да оцелее само ако изкуственото дишане и сърдечният масаж започнат в рамките на десет минути. Съдбата на пациента зависи също и от размера на областта на сърдечния мускул, която е засегната от смърт на тъканите, и от времето, необходимо за отпушване на запушената артерия . По тази причина, най-важното е да се уверите, че ще бъде транспортиран до кардиологичен център възможно най-скоро, за да могат да се извършат подходящите процедури за отпушване на коронарната артерия и възстановяване на притока на кръв към тъканите. Човекът, който първи забележи, че друг не е добре, носи голяма отговорност, тъй като бързите действия могат да спасят живот. Половината от хората, които умират в рамките на една година след прекаран миокарден инфаркт , умират в рамките на един или два часа от появата на симптомите, най-вече преди дори да стигнат до болница.(3) Единственият начин да се подобри тази тъжна статистика е предупредителните знаци за инфаркт да се приемат сериозно и да се потърси медицинска помощ.
 

Какво могат да направят лекарите?

Лекарят, който пристига с линейката на мястото, установява диагнозата инфаркт , прилага лекарства за облекчаване на болката и отвежда пациента в болница – такава, която има лаборатория за сърдечна катетеризация, ако е необходимо. ЕКГ тест се прави на място, в линейката, за да се оценят местоположението и размерът на областта на сърдечния мускул, засегната от смърт на тъканите, както и дали увреждането на сърцето е причинило животозастрашаваща аритмия . Всяка минута има значение; както кардиолозите често казват, „времето се равнява на сърдечен мускул“ (бел. прев.: колкото по-дълго един съд остане запушен, толкова по-голяма е увредата на мускула). Първичната перкутанна коронарна интервенция (ПКИ) се извършва според предпочитаната терапевтична стратегия при пациенти с миокарден инфаркт до 12 часа от появата на симптома, при условие че може да се извърши до два часа от поставяне на диагнозата.(1) В рамките на този период тази процедура може да спаси значителна част от увредения сърдечен мускул.

 

Какво се случва в кардиологичния център? Лекарите и специално обучените медицински сестри проверяват пулса на пациента, кръвното налягане и нивата на кислород в кръвта. На пациента се дават таблетки ацетилсалицилова киселина, за да се намали рискът от образуване на кръвни съсиреци в коронарните артерии, което подобрява шансовете им за оцеляване. Кислородът се прилага, за да се повишат нивата му в кръвта, дават се и различни други лекарства, за да се нормализира сърдечният ритъм на пациента. Запушената коронарна артерия се разширява с помощта на балон, вкаран с помощта на катетър. По време на интервенцията катетър с балон в края се вкарва в една от основните артерии, обикновено тази в слабините, за да достигне коронарната артерия . Хирургът намира точното място, където артерията е запушена, и използва разширяващия се балон, за да притисне плаката, която възпрепятства притока на кръв към стената на артерията, и премахва кръвния съсирек. За да се предотврати натрупването на плаки върху повредената стена на артерията, в коронарната артерия се поставя цилиндрично парче метална мрежа, наречено стент .

Какво трябва да знаете за миокардния инфаркт

Начинът на живот се променя след инфаркт

Преди няколко десетилетия пациентите след инфаркт трябваше да си останат в леглото шест седмици. Дори да са преживели този период, тези пациенти са имали огромни увреждания на сърцето и са очаквали много мрачни резултати. Днес ние добре осъзнаваме неприятните последици от продължителното залежаване. Ето защо след преминаване на острата фаза пациентите се мобилизират веднага, обикновено в първия ден след инфаркта; те могат да станат от леглото и да се разхождат по равна повърхност. Физическата активност е много важна, за да се предотвратят ранни усложнения, като дълбока венозна тромбоза . Ако инфарктът е засегнал само малка част от сърдечния мускул и пациентът няма симптоми, хоспитализацията продължава едва няколко дни. Последващата помощ се провежда като част от рехабилитационна програма, насочена към предотвратяване на повторен инфаркт , намаляване на смъртността и подобряване качеството на живот на пациента.

Желанието на пациента да следва получените съвети за начина на живот, заедно със стриктното приемане на някои лекарства, предписани от лекаря, има голямо влияние върху бъдещите резултати. Най-важният такъв съвет е незабавно и пълно отказване от тютюнопушенето; спазване на предписания хранителен режим; и редовно спортуване. Решенията относно физическата активност трябва да бъдат индивидуализирани въз основа на функцията на лявата камера, пълнотата на реваскуларизацията, контрола на ритъма и работните характеристики. Насърчава се лека до умерена физическа активност след изписването.(1) Преди започването на каквато и да било тренировъчна програма е важно да се проведе консултация с лекар, който да даде съвет относно интензивността, продължителността и честотата на тренировките, подходящи за физическите възможности на пациента. 

Инфарктът е предотвратим. Можете да предприемете действия, за да поддържате кръвоносните си съдове здрави и гъвкави. Преминаването към здравословен начин на хранене и по-активен начин на живот с редовно спортуване несъмнено са важни стъпки.  Аспирин® Протект 100 mg е лекарство , съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.(4)

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар или фармацевт относно рисковете и нежеланите реакции.

Библиография:

  • (1) Ibanez B, James S, Agewall S, et al. 2017 ESC Guidelines for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation: The Task Force for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2018;39(2):119-177. doi:10.1093/eurheartj/ehx393. Return to content
  • (2) de Torbal A, Boersma E, Kors JA, van Herpen G, Deckers JW, van der Kuip DA, Stricker BH, Hofman A, Witteman JC. Incidence of recognized and unrec- ognized myocardial infarction in men and women aged 55 and older: the Rotterdam Study. Eur Heart J 2006;27(6):729–736. Return to content
  • (3) Moeini M, Mahmoudian SN, Khalifezadeh A, Pour AH. Reviewing time intervals from onset of the symptoms to thrombolytic therapy in patients with ST segment elevation myocardial infarction (STEMI). Iran J Nurs Midwifery Res. 2010;15(Suppl 1):379-385. Return to content
  • (4) SmPC Aspirin Protect Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.