постоянна промяна

„Наука за по-добър живот“ – над 150 години Байер

Мотото на Байер е „Наука за по-добър живот“. Компанията, известна и със своите иновации, има дълга и успешна история. Това, което започна като малка, но иновативна фабрика за багрила в квартал Бармен във Вупертал, сега е световно предприятие с повече от 110 000 служители.

През последните 150 години, изобретенията на Байер многократно помогнаха за подобряване на качеството на живот на хората.

Всичко започва с приятелството между двама мъже, изобилие от вродено любопитство и две кухненски печки. Бизнесменът Фридрих Байер и бояджията Йохан Фридрих Уескот ги използват, за да провеждат експерименти и в крайна сметка да открият как да направят боя с тъмночервен цвят. На 1 август 1863, те основават „Фридр. Байер и Ко“ ['Friedr. Bayer & Co.'] компания, стартираща през 19-ти век във Вупертал-Бармен с огромен потенциал. 

Компанията, известна и със своите иновации, има дълга и успешна история. Това, което започна като малка, но иновативна фабрика за багрила в квартал Бармен във Вупертал, сега е световно предприятие с повече от 110 000 служители.(1) През последните 150 години, изобретенията на Байер многократно помогнаха за подобряване на качеството на живот на хората. Мотото на Байер е „Наука за по-добър живот“.

Иновация и промяна за човечеството

Продуктите на Байер станаха незаменими в живота ни. Един пример е болкоуспокояващият Аспирин, който се появи на пазара през 1899 г. и до днес остава един от най-добрите продукти на Байер. Десетилетия наред изследователите на Байер разработват новаторски активни вещества, например за лечение на инфекциозни, тропически и сърдечносъдови заболявания. Днес изследванията на фармацевтичните продукти в Байер Грижа за Здравето [Bayer HealthCare] се концентрират главно върху областите кардиология и хематология, онкология, грижа за здравето на жените и образна диагностика.(2,3)

„Наука за по-добър живот“ – над 150 години Байер

Иновация и промяна за природата

Друг фокус на изследванията на Байер е селското стопанство. Днес Байер КропСайънс [Bayer CropScience] е световен лидер на пазара на продукти за растителна защита. Този успех се основава на иновации – не само химически и биологични продукти за защита на растенията, които предлагат устойчиви решения, но и висококачествени семена.(4)

150 години постоянна промяна и обновяване

постоянна промяна

Историята на Байер започва преди 150 години. Това моментално напомня за думи като традиция и приемственост. Никоя компания не може да съществува дълго, без да се променя и адаптира.

От създаването на компанията до наши дни

Компанията е основана като „Фридр. Байер и Ко“ на 1 август 1863 от бизнесменът Фридрих Байер и бояджията Йохан Фридрих Уескот в квартал Бармен във Вупертал. Първоначално Байер произвежда синтетични багрила, но през годините гамата от продукти нараства значително. През 1881 г. компанията е регистрирана като акционерно дружество - „Бояджийски фабрики Фридр. Байер & Ко“ ['Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer & Co.'] – и се превръща в международна химическа компания. През 1912 година, в хода на разрастването си, Байер премества централата си в Леверкузен. След Първата световна война компанията става част от голям конгломерат. През 1951 г. е възстановена като независима компания на име Бояджийски Фабрики Байер АГ [Farbenfabriken Bayer AG].(2)

Friedrich Bayer

Скоростта на промяната се увеличава значително след 125-годишнината на Байер през 1988 г. Компанията насочва фокуса си към основните си дейности, което довежда до продажбата на дъщерното дружество Агфа [Agfa] през 1999 г. През 2005 г. Байер отделя значителна част от традиционния си бизнес с химикали под името Ланксес [Lanxess]. В същото време здравните и селскостопанските бизнеси – наричани науки за живота – систематично се разширяват, особено с придобиването на Авентис КропСайънс [Aventis CropScience] (2001) и Шеринг АГ [Schering AG], Берлин, Германия (2006). „Благодарение на нашата новаторска сила и способността ни да се адаптираме постоянно към пазарните промени, Байер сега заема ръководни позиции във всички свои бизнес области. През септември 2016 г. Байер и Монсанто подписват обвързващо споразумение за сливане. „Като водещ двигател за иновации в селското стопанство ние предлагаме на служителите си по целия свят атрактивни работни места и възможности за развитие“ – казва Вернер Бауман, председател на Управителния съвет на Байер. Духът на изобретателността и волята за успех изграждат моста, по който компанията се движи от основаването ѝ преди 150 години до днес.

Байер Аспирин

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.