Пазете децата си! Променете начина си на живот, за да избегнете сърдечен удар

Защитете децата си! Променете начина им на живот, за да предотвратите миокарден инфаркт.

Сърдечносъдовите заболявания, високото кръвно налягане или диабет тип II в зряла възраст често водят своето начало още от детството.(1)

Децата с наднормено тегло и високото кръвно налягане са все по-често срещано явление сред юношите. Всичко това е предотвратимо.(1)

Защитете децата си! Променете начина им на живот, за да предотвратите миокарден инфаркт

Сърдечносъдовите заболявания, високото кръвно налягане или диабет тип II в зряла възраст често водят своето начало още от детството. Децата с наднормено тегло и високото кръвно налягане са все по-често срещано явление сред юношите. Всичко това е предотвратимо. Жизненоважно е да разберете, че да живеете здравословно е дългосрочна инвестиция, която се отплаща. От друга страна, нежеланите последици от отказа да водите здравословен начин на живот също са дългосрочни.

Нещото, от което се нуждаем най-много, е промяна в парадигмата. Тъй като семейните модели играят решаваща роля в социализацията на децата, е важно да давате пример от самото начало. Децата подражават на родителите си, придобивайки навиците им, без да забелязват, което означава, че лошите модели се възприемат също толкова лесно, колкото добрите. Това, което виждат и преживяват у дома, има голямо значение.

Рисковано снизхождение

Храненето е основна част от много култури. Хората по целия свят обичат да ядат и да приготвят храна за другите. Точно както угощаването на някого с вкусен обяд е символ на гостоприемство, подаряването на сладкиши, десерти или любимите им закуски на децата Ви е признак на обич. Пътят до сърдечносъдовите заболявания може да минава и през стомаха. Всичко започва със снизхождение – малко сладкиши тук, малко лека закуска там, ходене до заведения за бързо хранене като лакомство или защото е модерно, липса на спорт – просто излежаване пред телевизора или компютърния екран с пакет чипс и някаква безалкохолна напитка със захар ден след ден. Ако мислите, че правите на детето си услуга с всичко това, грешите. Всъщност нездравословната, едностранна диета с високо съдържание на въглехидрати и натрий може да доведе до затлъстяване , диабет и високо кръвно налягане.

Разнообразна диета вместо сладкиши

Повечето деца се хранят в детската градина или училище през деня. Въпреки че има строги правила за масовото хранене, просто не може да се очаква училищните столове да поемат цялата отговорност за храненето на децата със здравословна диета. Важно е децата да закусват здравословно, за предпочитане да включват млечни продукти, плодове и много фибри, и да имат зеленчуци и плодове от време на време, а не само пържено пиле и пържени картофи. Добра идея е да установите график на хранене и да включите някои здравословни закуски в средата на сутринта и следобеда между храненията, вместо чипс и сладкиши.(2) Не насърчавайте децата да пият сладки безалкохолни напитки. Те трябва да се научат отрано да утоляват жаждата си с вода или може би неподсладен плодов чай. Енергийните напитки стават все по-модерни сред тийнейджърите. Те са не само нездравословни, но и вредни в резултат на високото си съдържание на кофеин. Избягвайте да ги купувате изобщо, дори да опитате и се опитайте да убедите децата Ви да не харчат джобните си пари за тях.

Няма нужда да се чувствате загрижени, че ако живеете здравословно, ще ги направите нещастни – напротив. Те ще растат щастливи и, което е по-важно, здрави, ако не се налага през целия си живот да се борят с излишните килограми и всички проблеми свързани с тях.

Радостта от тренировка

За да станат здрави възрастни, децата трябва да свикнат с редовните упражнения още в ранна възраст. Отначало това е лесно постижимо – всъщност повечето малки деца просто не могат да спрат да се движат. Тази фаза на бягане и прескачане продължава, докато не тръгнат на училище, където много от децата стават по спокойни. Сутрин са в училище, следобед са прегърбени над домашните или пред екрана на компютъра, като остава много малко време за спорт. Родителите също са твърде заети, за да прекарват часове на детската или спортната площадка. Колоезденето се превръща в забавление през уикенда, а туризмът е рядкост. Упражненията и по-специално упражненията в природата са важни. А Вие трябва да давате пример. Прекарвайте уикендите и свободното време във физическа активност. Редовните походи или колоездене, съвместната игра на футбол или бадминтон са не просто здравословни, но и радостни преживявания. Децата, които са свикнали да се занимават с физически упражнения от ранна детска възраст, ще се радват да посещават спортни тренировки и да правят ежедневни упражнения. Децата около тази възраст са достатъчно фокусирани и са в състояние да овладеят последователността на движението, вместо просто да имитират.(4) Този период от живота е особено подходящ за подобряване на издръжливостта и силата на сърцето и белите дробове. Идеалният спорт на тази възраст е плуването, тъй като помага за развитието на издръжливост и формира основата за всички водни спортове. От 10-годишна възраст е добре да изберете спорт, който детето да може да играе в дългосрочен план, като игри с топка. От 14-15 години нататък дори по-дългите и по-чести тренировки не причиняват голямо физическо и психическо натоварване. Юношите могат да тренират плаване с кану или каяк, фехтовка и бойни изкуства, които са по-ангажиращи.(3,4)

Без значение какъв спорт избере детето Ви, систематичните упражнения ще повлияят положително на развитието на сърцето и кръвообращението.

Библиография

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.