Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен

Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен

Старата поговорка, че една ябълка на ден държи доктора далеч от мен, се оказва вярна. Не е случайно, че нашите предшественици са използвали ябълките като лекарство: статистиките от скорошни проучвания показват, че ябълките са основен елемент от здравословния начин на живот. Техните ползи за здравето включват понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, ракови заболявания, Алцхаймер, инсулт, подобряват белодробната функция, и допринасят за превенцията на диабет.(1, 2)

Защо имат толкова много ползи?(2)

  • Общоизвестен факт е, че високото съдържание на витамин C прави ябълките чудесен имуностимулант. Въпреки че, обичайно не биха били достатъчни да подсилят имунната система, положителното им въздействие е безспорно.
  • Киселините в ябълките стимулират храносмилането и мозъчната функция.
  • Една средноголяма ябълка съдържа грубо 4 грама разтворими фибри, които са идеални за регулирането на кръвната захар и нивата на серумен холестерол. При досег с вода те се раздуват, формирайки вещество с консистенцията на гел, което забавя абсорбирането на захарта. Пектинът в ябълките може също да спомогне поддържането на оптимални нива на кръвна захар, като забавя абсорбирането на захарта.
  • Ябълковият пектин прочиства и чревния тракт.
  • Разтворимите фибри имат допълнителни ползи и поради лесното си взаимодействие с холестерола в червата, благодарение на своята подобна на желе консистенция, което води до понижени нива на холестерол.
  • Ябълките съдържат антиоксиданти, които също играят важна роля в понижаването на нивата на холестерол. Те предотвратяват окисляването на „лошия“ холестерол, като така водят до спадане на нивата му.
  • Антиоксидантите в ябълката, ако бъде изядена преди тренировка, могат да повишат издръжливостта.
  • Фитонутриентите – съставки, произвеждани от растението, включват кверцетин, който доказано понижава риска от инфаркт, инсулт и ракови заболявания.

Дъвченето на ябълка не премахва зъбната плака и може да благоприятства натрупването на плака през първите 24 часа, но води до незабавно понижаване на жизнеспособността на бактериите, съдържащи се в слюнката, подобно на това след измиване на зъби.(4)

Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен

Коя да изберете?

Въпреки че ябълките с червеникава обвивка обичайно са по-сладки, за някои хора сладостта може да не е важно съображение – в крайна сметка това е въпрос на вкус.

Да разберем коя разновидност е най-здравословна обаче, е нещо съвсем различно, което се установява чрез основани на факти проучвания. Канадски изследователи анализират нивата на антиоксиданти в осем различни вида ябълки и създават класация: Колкото по-високи са нивата на антиоксиданти, толкова по-здравословна е ябълката. Червена превъзходна – червена разновидност – е на първо място с 1,5 пъти повече фенол от нейния подгласник със сходен червен цвят – Северен шпионин. Най-здравословната зелена разновидност идва чак на пето място със само около половината антиоксиданти в сравнение с победителката.(3)

И така, можем да заключим, че когато сте в магазина за хранителни стоки, трябва да избирате червените разновидности, тъй като те са по-ефикасни в понижаването на нивата на холестерола. Те също ще Ви помогнат в превенцията на наднорменото тегло и в понижаването на риска от атеросклероза.

Колко ябълки да ядете?

За да започне здравословното въздействие, е препоръчително да ядете по една или две ябълки на ден. Въпреки това умереността е важна и в този случай, тъй като иначе ползите може да се обърнат срещу нас. Ябълките съдържат въглехидрати, което означава, че прекомерната консумация на ябълки може да доведе до повишаване на теглото или да причини диабет в дългосрочен план.

Под каква форма?

Съдържанието на полифеноли – основният източник на антиоксиданти, е пет пъти по-високо в обвивката на ябълката, отколкото в месестата част. Като имате това предвид, най-добрият начин да се насладите на ябълката е като я консумирате сурова и необелена.(3) Да я изпиете под формата на сок е също толкова здравословно, въпреки, че някои от ползите ѝ като защитата на зъбите и избелващия ефект ще бъдат загубени. За жалост в ябълковия пай остават дори още по-малко от ползотворните свойства на плода, когато ябълките са обелени. Да не говорим и за добавената захар, която обаче може да бъде заменена с други подсладители за по-здравословен резултат. Освен това ябълката е чудесна в супа и се съчетава добре с месо.

Нека обобщим – хубаво е да избирате червените разновидности и да консумирате една или две средноголеми ябълки на ден с обелката, за да можем да кажем, че сте се погрижили качествено за здравето си.

Библиография

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.