Правенето на повече секс може да окаже благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система

По-голямата сексуална активност може да има благотворно влияние върху сърдечносъдовата система

Хората с проблеми със сърцето често се чудят дали могат да бъдат сексуално активни или не. Много от тях не са наясно, че при отсъствието на някои много сериозни състояния, сексът е силно препоръчителен след регулирането на предписаните лекарства. (1)

Всъщност редовният секс влияе добре на сърдечносъдовата система.

Попитайте лекаря си, за да разберете какво натоварване може да понесе сърцето Ви с лекарствата, които вземате след сърдечносъдово събитие като миокарден инфаркт.

Издръжливост

Способността за физическа активност е ключова тук: сексуалната активност се равнява на лека до умерена физическа активност в рамките на 3 до 5 MET-а, като се взема предвид способността на индивида да извършва физическа активност(1). MET е мярката за физическата активност, където 1MET се равнява на стоене, а сравнително бавното ходене е 3-4MET-а. Разходът на енергия по време на сексуална активност се равнява на ходене с темпо от 5 км/ч. Очевидно съществуват редица фактори, които влияят върху разхода на енергия, като например позицията, вида, интензитета и продължителността на активността, както и възрастта и телесното тегло на участниците. Резултатите от научни проучвания показват, че средният разход на енергия по време на сексуална активност при млади индивиди за мъжете е 101 kcal или 4,2 kcal/минута, а за жените – 69 kcal или 3,1 kcal/минута. Разходът на енергия при сексуална активност е значително по-висок при мъжете, в сравнение с жените. Също така средният интензитет е 6,0 MET-а при мъжете и 5,6 MET-а при жените, което представлява умерен интензитет според Американския колеж по спортна медицина (ASCM) (умерен: 3-6 MET-а). (2) Сексуалната активност е разумно да се практикува при пациенти, които могат да тренират >3 до 5 MET-а без поява на стенокардия, прекомерна диспнея, исхемични сърдечносъдови промени, цианоза, хипотония или аритмия. (1) Сексът е безопасен при сърдечносъдови заболявания, ако пациентът няма симптоми и може да изкачи два етажа стълби без пристъп на стенокардия. Тъй като толерансът на натоварване варира спрямо индивида, е препоръчително да направите стрес тест преди да продължите сексуалната си активност. (1) Сексът е физическа активност и понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Полезно е да знаете, че натоварването от време на време е опасно, а сърдечната рехабилитация и редовните тренировки могат да спомогнат за понижаването на риска от сърдечносъдови усложнения по време на сексуална активност при пациенти със ССЗ (1)

Кога е безопасно и кога не е?

Оценката на риска, извършена от кардиолог, е жизненоважна за да се прецени дали сексуална активност е безопасна за конкретния човек.(1)

 Няма никакъв проблем пациенти с лека и стабилна стенокардия, контролирана хипертония или успешно преминали коронарни операции да бъдат сексуално активни.(1,3) „Сексуалната активност е разумно да се осъществява 1 или повече седмици след миокарден инфаркт без усложнения, ако пациентът няма сърдечни симптоми при лека до умерена физическа активност(1) или при леки клапни заболявания и лека сърдечна недостатъчност в стадий I след консултация с лекар.(1,3)

Сексуалната активност може да представлява висок риск за пациенти с нестабилна, неповлияваща се стенокардия (1). Пациенти с остра аритмия също се считат за високорискови. Те трябва да отложат сексуалната активност, докато състоянието им се стабилизира и влязат в по-нискорискова категория. Сексуалната активност може да бъде възстановена само след повторна оценка на риска (1,3) с лечение на еректилна дисфункция.

Еректилна дисфункция

Много пациенти от мъжки пол се притесняват от провал в леглото. Това притеснение не е напълно неоснователно, тъй като еректилната дисфункция засяга половината от пациентите с коронарни заболявания и до 80% от пациентите с остри заболявания на лявата камера. Също така сексуалните проблеми може да се влошат с напредването на коронарното заболяване. Това все пак не е причина да се отказваме от тази психически и физически благотворна дейност. На пазара съществуват лекарства за лечение на еректилна дисфункция, които са подходящи и за хора със сърдечносъдови заболявания. Кардиологът, отговорен за регулирането на лекарствата на пациента, може да каже с кои медикаменти може и с кои не трябва да бъдат смесвани. Важно е да се знае, че лекарствата за сърце, които най-често се използват при стенокардия (ангина пекторис), съдържащи нитрати, не могат да се приемат заедно с някои медикаменти за еректилна дисфункция – така наречените фосфодиестеразни инхибитори (1), които могат да причинят рязко спадане на кръвното налягане, което може да доведе до циркулаторен колапс. Съществуват също и други видове медикаменти като някои антихипертензивни лекарства или лечения за доброкачествено уголемяване на простатната жлеза, които неутрализират въздействието на хапчетата за еректилна дисфункция или водят до това пациентът да не се чувства добре в резултат на спад в кръвното налягане.

Много е важно пациентът да не се срамува твърде много да сподели сексуалните си проблеми със своя лекар, ако иска хапчета за еректилна дисфункция. В този случай кардиологът може да регулира лекарствата на пациента, за да е сигурно, че те ще решат проблемите с еректилната дисфункция, а няма да ги засилят и също, за да се избегнат сериозни последствия от взаимодействието между медикаменти.

 Еректилната дисфункция е сериозен проблем за обществото, имайки предвид широкото ѝ разпространение и влиянието ѝ върху качеството на живот, а също така е рисков фактор за ССЗ, деменция и общата смъртност.(3) Поради тази причина, важността от превенцията ѝ не може да бъде преувеличена. Ежедневните тренировки са също толкова ключови за превенцията, колкото е и здравословното хранене (4). Редовната сексуална активност има двойни ползи: заедно с това, че подобрява качеството Ви на живот и прави живота Ви завършен, тя влияе положително и върху сърдечносъдовата система. Най-добрият начин за превенция на еректилна дисфункция е да вземате здравословни избори за живота си и да контролирате съществуващите здравословни проблеми (5). Не се лишавайте от това.

Библиография

  • (1) Levine GN, Steinke EE, Bakaeen FG, et al. Sexual activity and cardiovascular disease: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2012;125(8):1058-1072. doi:10.1161/CIR.0b013e3182447787. Return to content
  • (2) Frappier J, Toupin I, Levy JJ, Aubertin-Leheudre M, Karelis AD. Energy expenditure during sexual activity in young healthy couples. PLoS One. 2013;8(10):e79342. Published 2013 Oct 24. doi: 10.1371/journal.pone.0079342. Return to content
  • (3) Mornar Jelavić M, Krstačić G, Perenčević A, Pintarić H. Sexual Activity in Patients with Cardiac Diseases. Acta Clin Croat. 2018;57(1):141-148. doi:10.20471/acc.2018.57.01.18. Return to content
  • (4) Kessler A. The global prevalence of erectile dysfunction BJU Int. 2019 Jul 2. doi: 10.1111/bju.14813. Online ahead of print. Return to content
  • (5) Mayo Clinic Staff. Erectile Dysfunction – Symptoms & Causes. (2020) Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/symptoms-causes/syc-20355776 [accessed 30 June 2020]. Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.