Каква е връзката между диабета и заболяванията на кръвообращението?

Каква е връзката между диабета и заболяванията на кръвообращението?

В България са регистрирани близо 423 300 възрастни пациенти с диабет, вписани в доклада на международната федерация за борба с диабета от 2017 г.(7), но броят им продължава да се увеличава. Причина за сериозно притеснение е и нарастващото разпространение на диабет сред младите хора.

Високите нива на кръвна захар не са единственият проблем, с който пациентите, страдащи от диабет, трябва да се справят – диабетът също така е и заболяване на кръвообращението. Обърнахме се към проф. д-р Петер Кемплер за разяснение на връзките, усложненията и лечението.

Каква е връзката между диабета и заболяванията на кръвообращението?

Диабет тип 2 може да остане незабелязан с години, но прогнозата е точно толкова лоша, колкото и тази при инфаркт на миокада. В повечето случаи инфарктът на миокарда може да се разпознае по очевидни симптоми и пациентите са наясно със сериозното си състояние. За разлика от това до момента, в който ги диагностицират с диабет тип 2, пациентите вярват, че са здрави, тъй като не проявяват почти никакви симптоми. Трябва да се подчертае, че за съжаление, прогнозите при пациентите с диабет далеч не са по-добри от тези за пациентите, претърпели инфаркт на миокарда.(1,2)

Каква е връзката между диабета и сърдечносъдовите заболявания?

Въпреки че при диабета се наблюдава увеличена тенденция за наличие и прогресия на атеросклероза в малките и големите кръвоносни съдове, диабетът се приема като метаболитно заболяване. При пациентите с диабет рискът от инфаркт е същият като при пациенти, които вече са претърпели инфаркт на миокарда. На практика 80% от всички смъртни случаи сред пациентите с диабет са причинени от атеросклероза или, с други думи – повече от 75% от случаите на хоспитализане на пациенти с диабет са в следствие на сърдечносъдови заболявания. Основната причина за смърт е инфаркт на миокарда, което е последвано от мозъчносъдови (цереброваскуларни) заболявания, които обобщено наричаме инсулт.(3)

Споменахте, че диабетът вече също се счита за сърдечно заболяване. Това означава ли, че за пациентите с диабет съществува по-висок риск от други заболявания на сърдечносъдовата система?

Диабетът може да доведе и до усложнения в малките кръвоносни съдове. Такова е ретинопатията или диабетно очно заболяване.(4) Ако имате диабет, е важно да знаете, че причината лекуващият Ви лекар да Ви насочи към очен специалист не е, с цел преглед на Вашата зрителна острота, а за изследване на кръвоносните съдове на очното дъно, за да се установи дали имате някакви съдови увреждания и в случай че е така, каква е причината за тях и колко са сериозни. Съдовите увреждания са може би най-същественото усложнение при диабета. Те, разбира се, не могат да бъдат идентифицирани чрез кожата, но съдовите лезии в очното дъно ясно отразяват промените в организма. Ето защо пациентите с диабет задължително трябва да изследват очите си поне веднъж годишно.(4) Колкото по-тежки са лезиите в малките кръвоносни съдове на окото, толкова по-често ще се налага да преглеждате очите си. Това е от изключителна важност, тъй като е възможно пациентът да не проявява никакви симптоми и да загуби напълно зрението си само за няколко седмици. Бъбречните заболявания по същия начин отразяват състоянието на цялото тяло, като в бъбреците, при диабет, също може да се развият съдови лезии. Подобно на очните прегледи, проследяването на бъбречната функция е от съществено значение при пациентите, страдащи от диабет без симптоми, тъй като клиничните симптоми обикновено се проявяват вече при напреднала фаза на бъбречните заболявания. Съвременните изследвания на бъбречната функция може да се извършат с рутинен кръвен тест. Около 20–40% от пациентите страдат от бъбречна недостатъчност. Заболяванията на бъбреците обикновено са придружени от изключително тежки съдови увреждания. Прогнозата при хроничните бъбречни заболявания е също толкова обезпокоителна, колкото и при злокачествените заболявания.(4)

Каква е връзката между диабета и заболяванията на кръвообращението?

Какво е общото между леченията при диабет и тези при заболяванията на кръвообращението?

Освен намаляването на нивата на кръвната захар по подходящ начин, ключови компоненти за редуциране на риска са също постигането на оптимално кръвно налягане и лечение на нарушения метаболизъм на мазнините, както и отстраняването на други рискови фактори. С други думи, антихипертензивните средства, лекарствата за лечение на метаболизма на мазнините и лекарствата за превенция на образуването на тробми (инхибитори на тромбоцитната агрегация) са толкова полезни при лечението на пациенти с диабет, колкото и пероралните антидиабетични лекарства (които намаляват нивата на кръвна захар) и инсулинът.(5) Най-леснодостъпното лекарство, за което не е нужна рецепта от лекар, предотвратяващо образуването на тромби, е Аспирин Протект. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.(7) Препоръчва се за дългосрочна употреба при хора със сърдечносъдови рискови фактори, напр. захарен диабет, хиперлипидемия, хипертония, затлъстяване, тютюнопушене, напреднала възраст, за намаляване на риска от първи миокарден инфаркт, при такива с диабет претърпели сърдечносъдово събитие, или по преценка на лекар при някои пациенти с висок риск от диабет.(4,5,7) В 90% от случаите диабет тип 2 се развива при хора, страдащи от затлъстяване. Освен правилно подбраното лекарство, лечението на пациенти с диабет се изразява в промяната на начина на живот: трябва да преминете към адекватен хранителен режим и редовно спортуване. Обичайно се препоръчва 30 минути спорт на ден, като казваме, че нивото на активност е добро, когато започнете леко да се потите. Ако не сте спортували или изобщо не сте били физически активни, трябва да започнете да тренирате постепенно. Трябва да се подчертае, че чрез свалянето на килограми не само можете да понижите нивата на кръвната захар, но и значително ще допринесете за намаляването на кръвното налягане и ще повлияете благоприятно нарушения метаболизъм на мазнините.(6)

Библиография

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.