Why you need to take chest pain seriously

Само лекарството, което се приема, може да окаже своето въздействие

Въпреки това всички ние сме склонни да забравяме понякога да приемаме лекарствата си, като причините за това могат да бъдат многобройни. От тази статия ще разберете кои са основните психологически причини, поради които хората изпитват затруднения да спазват дневната си схема на лечение. Спазването на схемата на лечение може да е трудно, когато лекарствата се използват като дългосрочна превантивна стратегия, а не за облекчаване на симптомите. В този случай може да не усетите веднага терапевтичния ефект. Например атеросклерозата се развива в продължение на десетилетия, но когато се появят първите симптоми, може да е вече твърде късно. Тъй като ниската доза ацетилсалицилова киселина (ASA) е една от съставките използвани за сърдечносъдова протекция, може да посочим лекарствата, съдържащи ASA като пример.* Ето няколко съвета как да преодолеете пречките, които могат да Ви затруднят в спазването на схемата на лечение.

Какво означава придържане към лечението?

В медицината понятието „придържане на пациентите“ описва степента, в която пациентът следва точно медицинските предписания. Най-често се отнася до спазването на предписанието за прием на лекарства и изразява степента, в която пациентът приема лекарствата, както са му предписани от доставчиците на здравни услуги или са описани в листовката за пациента. Проучвания показат, че пациенти в риск, които приемат лекарства с ниска доза ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт . Слабото ниво на придържане е обвързано с последващите неблагоприятни резултати. Следователно, колкото по-слабо е придържането, толкова по-висок е рискът от неблагоприятни събития

Какво означава всичко това в ежедневието?
Колкото по-малко пациентът следва съветите на лекаря, толкова по-голяма е вероятността от нежелани ефекти — наред с другото липса на терапевтична/профилактична ефикасност и поява на сърдечносъдови събития, като инсулт или миокарден инфаркт .

 

Научете за ключовите бариери пред придържането и ги преодолейте
1. Съображения, свързани с лекарството

Пациентите могат да имат притеснения относно лекарството си, свързани с нежеланите реакции, усещането за липса на ефект от лекарството или колебания относно необходимостта от продължителна, често ежедневна употреба Важно е да се отбележи, че:

Вашият лекар внимателно е обмислил дали да приемате ниска доза аспирин, като е оценил, че ползите, които той Ви осигурява, надвишават риска от потенциални нежелани реакции.

Не всеки, който приема ниска доза аспирин, може да получи нежелани реакции.
Съвети:

  • Прочетете листовката с информацията за пациента в опаковката на лекарството, съдържащо ацетилсалициловата киселина, за да научите повече, или се обърнете към Вашия лекар или фармацевт за съвет.

 

Знаете ли, че ацетилсалициловата киселина е проучвана в продължение на повече от 100 години и е едно от най-подробно изследваните лекарства в историята на медицината?

 

2. Притеснения относно личните неудобства

Пациентите могат да имат притеснения относно:
— стреса, тревожността и затруднението да отделят време за редовни посещения при лекаря си,
— парите и времето, необходими за закупуване на лекарствата им в аптеката,психическата енергия, необходима за ежедневния прием на лекарството, както е предписано

Съвети

  • Важно е да си припомните защо приемате лекарство , съдържащо ниска доза ацетилсалицилова киселина.
  • Ежедневният прием на ниска доза аспирин помага да се предпазите от бъдещи сърдечносъдови инциденти, като например миокарден инфаркт или инсулт .

 

Не забравяйте!
Сърдечносъдовият инцидент може да Ви попречи да прекарвате време с близките си или да правите нещата, които Ви харесват.

 

3. Притеснения относно необходимостта и възприемането на болестта

Някои пациенти — особено тези, които невинаги се чувстват добре — могат да имат опасения относно необходимостта от тяхното лекарство . Някои пациенти не вярват, че имат хронично заболяване, въпреки че са диагностицирани с него. Следователно те нямат реалистична оценка на собствения си риск и не разбират защо трябва да приемат лекарство , съдържащо ниска доза ацетилсалицилова киселина.

Съвети

  • Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако искате да научите повече за това как лекарствата, съдържащи ниска доза ацетилсалицилова киселина помагат за защитата на Вашето сърце, и не забравяйте да продължавате да приемате лекарството си всеки ден.
  • Прочетете тази статия https://www.obichamjivotasi.com/about-aspirin-protect/aspirinr-protect-to-protect-your-heart за това как Аспирин® Протект защитава Вашето сърце.

 

Знаете ли, че:

Аспирин Протект 100 mg е лекарство , съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява обазуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.

дори и да не усещате никаква разлика, лекарствато работи тихо за Вас на заден план, за да намали рискът Ви за бъдещ сърдечносъдов инцидент.

 

4. Трудности при планирането и формирането на навици

Забравянето е една от основните причини за непридържане към приема на лекарството.
Съществуват много причини, поради които пациентите могат да забравят да приемат лекарствата си, като например да забравят схемата си, да забравят да ги опаковат по време на пътуване или да забравят да купят нова опаковка от лекарството

Съвети

  • Настройте аларма или изтеглете приложение за смартфон, което да Ви напомня да приемате лекарството си всеки ден.
  • Приемането на лекарството си, съдържащо ниска доза аспирин заедно с дейност, която извършвате всеки ден, може да Ви помогне да не забравяте да я приемате редовно. Например може да го приемате веднага, след като си измиете зъбите, за да Ви е по-лесно да си създадете навик да приемате лекарството всеки ден.

 

Не забравяйте да следвате медицинските предписания и да приемате без прекъсване лекарството си - от това зависи правилното му действие.

 

* Потребителите на лекарствените продукти на Bayer могат да кликнат върху тази връзка, за да съобщят за проблем с безопасността: https://www.obichamjivotasi.com/side-effects-reporting

Защо не трябва да подценявате болката в гърдите

АСПИРИН® ПРОТЕКТ 100 mg стомашно-устойчиви таблетки. Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД София 1510, ул. Резбарска 5; тел.: +359 2 4247 280; факс + 359 2 814 01 09; А0021/28.01.2021; А0077/21.03.23;

 

PP-M_ASA_C-BG-0090-1

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.