Facts and misbeliefs about infarction

Факти и заблуди за инфаркта

Факти и заблуди за инфаркта

Бихме искали да внесем малко яснота по въпроса с инфаркта. Верни ли са всички наши вярвания относно предотвратяването на инфаркт ? Наистина ли не представлява заплаха за жените? Наличието на инфаркт в семейството означава ли, че и Вие ще трябва да се изправите пред него? Не. Това, например, са две заблуди. Нека разгледаме фактите.

Заблуда: Всички казват, че изглеждам страхотно за възрастта си; няма начин да съм изложен на риск от миокарден инфаркт или инсулт!

Това не е вярно. Това, че изглеждаш добре, не означава, че сърцето ти е в добро здраве. Дори и най-слабият, най-здравият човек може да има няколко невидими рискови фактора, които го излагат на риск от сърдечносъдови заболявания, като високи нива на холестерол, високо кръвно налягане или фамилна предразположеност към сърдечносъдови заболявания.

Колкото повече рискови фактори за сърдечносъдови заболявания има човек, толкова по-голям е рискът да получи миокарден инфаркт . На някои от тези рискови фактори не можем да влияем – например възраст (възрастните хора са изложени на по-голям риск от младите), пол (мъжете са изложени на по-голям риск в по-млада възраст, докато рискът за жените се увеличава в по-напреднала възраст)(1), или фамилната предразположеност (наследствени рискове). Ако Вашите родители или братя и сестри страдат от сърдечносъдови заболявания, вероятността и Вие да развиете заболяването е по-голяма.

Има обаче няколко рискови фактора за сърдечносъдовите заболявания, които можете да контролирате:(2)

 • Проверявайте кръвното си налягане, нивата на кръвната захар и холестерола. Следвайте дадените ви инструкциите за терапията.
 • Спортувайте редовно.
 • Спазвайте здравословен хранителен режим.
 • Ограничете консумацията на алкохол.
 • Поддържайте телесното си тегло в здравословни граници.
 • Справяйте се със стреса.
 • Откажете пушенето.

Ако смятате, че имате повече сърдечносъдови рискови фактори, запишете си час при личния си лекар, за да обсъдите Вашето здраве и възможности за лечение. Превантивните мерки по отношение на сърдечносъдовите рискови фактори могат да спасят живота Ви.

Факти и заблуди за инфаркта

Заблуда: сърдечносъдовите заболявания засягат предимно мъжете

Жените, които все още имат менструация, са защитени поради продължаващото производство на женски хормони, но след навлизане в менопаузата и те стават уязвими към сърдечносъдови заболявания и, за съжаление, много бързо настигат мъжете. Трябва, също така, да се подчертае, че жените, които имат и други рискови фактори, като диабет, са изложени на същия риск за миокарден инфаркт като мъжете.

Заблуда: сърдечносъдовите заболявания представляват заплаха само за възрастните хора

атеросклерозна плаки от холестерол и мазнини започват да се натрупват в артериите към края на тийнейджърските години или в началото на 20-те години. С течение на годините процесът се ускорява и може да се влоши от допълнителни фактори като нездравословно хранене, пушене или липса на движение. За съжаление непрекъснатото стесняване на артериите, което може да намали диаметъра им с повече от 70%, създава значително стесняване до пълно запушване на съда.

Заблуда: Не мога да развия сърдечносъдово заболяване, ако нямам рискови фактори

Всеизвестно е, че диабетът, високото кръвно налягане и тютюнопушенето увеличават риска от инфаркт на миокарда. Те всъщност са най-важните рискови фактори. Има обаче и други, които също са важни и за които трябва да се внимава: консумация на много месо или захар, прекомерна консумация на пържена храна, липса на движение и затлъстяване в областта на корема.(2)

Заблуда: Родителите ми доживяха до над 80 години и нямаха сърдечносъдови заболявания

Наличието на фамилна предразположеност (т.е. ако близък роднина е имал сърдечносъдово заболяване, особено в по-млада възраст) наистина увеличава риска от развитие на сърдечносъдово заболяване. Това обаче не означава, че ако в семейството никога не е имало сърдечносъдово заболяване, имате пълна гаранция. Наличието на рискови фактори и навици променят риска от развитие на сърдечни заболявания.

Заблуда: Високите нива на холестерол са лош знак, а ниските нива на холестерол – добър

Стойностите за нивото на холестерола сами по себе си не са много показателни. Важен е видът холестерол. Повишените нива на ЛНП (LDL) или „лошия“ холестерол са проблем. По-високите нива на ЛВП (HDL) или „добрия“ холестерол, от друга страна, намаляват риска от инфаркт . Освен това по-високите нива на триглицериди (неутрални мазнини) увеличават риска от сърдечносъдови заболявания.(2)

Факти и заблуди за инфаркта

Заблуда: Винаги чета хранителната информация на опаковката на храните и купувам само продукти, които не съдържат холестерол. Това трябва да е достатъчно.

Само хранителни продукти от животински произход съдържат холестерол. Ядките, кокосовото масло и фъстъченото масло не съдържат холестерол, но това не ги прави автоматично здравословен избор. Те съдържат големи количества наситени мазнини, които черният дроб трансформира в холестерол. Имаме все повече доказателства, че транс-мазнините (произведени чрез хидрогениране на растителни масла) са още по-лоши за нашето здраве.(3–5) Тези мазнини се съдържат например в маргарина, тестените изделия и чипса.

Заблуда: Инфарктът на миокарда е болезнен.

5–30% от всички случаи на миокарден инфаркт нямат никакъв видим признак и се считат за „тих“ (безсимптомен) миокарден инфаркт (6). В други случаи миокардният инфаркт може да наподобява някои други състояния, като възпаление на стомаха, световъртеж или болки в гърба. Дискомфортът, придружаващ инфаркта, може да премине за няколко часа, но това не означава, че сърцето не е било увредено. В общата популация разпространението на „тихия“ миокарден инфаркт се увеличава значително с напредването на възрастта (с до > 5% при пациенти в напреднала възраст). Хипертонията и диабетът са свързани с изявено увеличаване на разпространението на „тихия“ инфаркт на миокарда. При пациенти с диабет без исхемична болест на сърцето (коронарна артериална болест) разпространеността на „тихия“ миокарден инфаркт е около 4%, но е установено, че се увеличава до 10% при пациенти с периферна невропатия и до около 30% при наличие на установено коронарната артериална болест или периферна артериална болест.(6) Без значение как се появява инфарктът, заплахата винаги е от една и съща величина.

Основното послание е: когато се съмнявате, посетете лекар. По-добре да сте предпазливи, отколкото да съжалявате.

Заблуда: Вече ми направиха операция на коронарните артерии. Излекуваха ме!

Фактът, че сте били на зъболекар, който е извадил развален зъб, не означава, че никога повече няма да се налага да си миете зъбите. Останалите зъби може бързо да се развалят. Същото важи и за сърцето. Причините, довели до сърдечносъдово заболяване, все още са налице (хипертония, високо ниво на холестерол). Трябва редовно да приемате лекарствата си, да обръщате внимание на храненето си и да спортувате редовно. Не забравяйте, че Ви е даден втори шанс. Възползвайте се максимално!

Заблуда: Приятелите ми казват, че така или иначе никога няма да мога да спра да пуша.

Глупости. Пушенето не е истинска, физическа зависимост, а по-скоро лош навик. Пушенето е една от основните причини за развитие на сърдечносъдово заболяване. Добрата новина е, че след като се отървете от него, рискът да получите инфаркт заради този лош навик намалява с времето. Заклетите пушачи, пушещи поне от 20 години, могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания (ССЗ) с 39% в рамките на пет години, ако откажат цигарите. Необходими са поне пет(5) до 10 години, а може би и 25 години след отказването им, за да може рискът от ССЗ да стане толкова нисък, колкото този на човек, който никога не е пушил.(7) В рамките на 5 години след спиране на тютюнопушенето, рискът от ССЗ при заклетите пушачи намалява значително, в сравнение с настоящите пушачи. Въпреки това, рискът от ССЗ на бившите пушачи, в сравнение с хората, които никога не са пушили, остава значително висок повече от 5 години след спирането на тютюнопушенето.(7) Няма такова нещо като само една цигара няма да навреди. Трябва да останете категорични и твърди в решението си да не пушите.

Заблуда: Пациентите с диабет тип 2 трябва да се тревожат за нивата на глюкозата си, а не за сърцето си.

Това не е вярно. Най-животозастрашаващото усложнение на диабета е повишеният риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт , които се срещат повече от два пъти по-често при хора с диабет тип 2, отколкото при недиабетиците. Терапевтичните указания продължават да препоръчват терапия с аспирин за пациенти с диабет тип 2, при които тя е подходяща, за да се предотврати първата или повторната поява на сърдечносъдови събития.(8,9) Аспирин Протект 100 mg е лекарство , съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.(10)

Библиография:

 • (1) Hochman JS, Tamis JE, Thompson TD, et al. Sex, clinical presentation, and outcome in patients with acute coronary syndromes. Global Use of Strategies to Open Occluded Coronary Arteries in Acute Coronary Syndromes IIb Investigators. N Engl J Med. 1999;341(4):226-232. doi:10.1056/NEJM199907223410402. Return to content
 • (2) Piepoli MF, Hoes AW, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Atherosclerosis. 2016;252:207‐274. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2016.05.037. Return to content
 • (3) Mozaffarian D, Katan MB, Ascherio A, Stampfer MJ, Willett WC. Trans fatty acids and cardiovascular disease. N Engl J Med. 2006;354(15):1601-1613. doi:10.1056/NEJMra054035. Return to content
 • (4) Brouwer IA, Wanders AJ, Katan MB. Trans fatty acids and cardiovascular health: research completed?Eur J Clin Nutr. 2013; 67:541–547. doi: 10.1038/ejcn.2013.43. Return to content
 • (5) Gebauer SK, Destaillats F, Dionisi F, Krauss RM, Baer DJ. Vaccenic acid and trans fatty acid isomers from partially hydrogenated oil both adversely affect LDL cholesterol: a double-blind, randomized controlled trial.Am J Clin Nutr. 2015; 102:1339–1346. doi: 10.3945/ajcn.115.116129. Return to content
 • (6) Valensi P, Lorgis L, Cottin Y. Prevalence, incidence, predictive factors and prognosis of silent myocardial infarction: a review of the literature. Arch Cardiovasc Dis. 2011;104(3):178-188. doi:10.1016/j.acvd.2010.11.013. Return to content
 • (7) Meredith S. Duncan, Matthew S. Freiberg, Robert A. Greevy, Suman Kundu, Ramachandran S. Vasan, Hilary A. Tindle. Association of Smoking Cessation With Subsequent Risk of Cardiovascular Disease. JAMA, 2019; 322 (7): 642 DOI: 10.1001/jama.2019.10298. Return to content
 • (8) Pignone M, Alberts MJ, Colwell JA, et al. Aspirin for primary prevention of cardiovascular events in people with diabetes: a position statement of the American Diabetes Association, a scientific statement of the American Heart Association, and an expert consensus document of the American College of Cardiology Foundation. Circulation. 2010;121(24):2694-2701. doi:10.1161/CIR.0b013e3181e3b133. Return to content
 • (9) Aspirin Has Potential Benefits for Primary Prevention of Cardiovascular Outcomes in Diabetes: Updated Literature-Based and Individual Participant Data Meta-Analyses of Randomized Controlled Trials Return to content
 • (10) SmPC Aspirin Protect Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.