Аспирин® Протект – Наистина ли трябва да го приемам?

Аспирин® Протект – наистина ли трябва да го приемам?

Напоследък се говори много за това, че Аспирин® защитава сърцето. Какъв е неговият ефект? Кога трябва и кога не трябва да започнете да го приемате?

Какъв Аспирин трябва да приемам?

Аспирин® има широки терапевтични възможности. Можете да го използвате при температура и за облекчаване на болката, когато сте настинали, а също и за превенция на инфаркт.(1) Кой тип да изберете и кога? Изберете продукт с най-малко 500 mg активно вещество за понижаване на температурата и облекчаване на болката при настинка и го приемайте, докато това е необходимо, за възможно най-кратък период, докато симптомите ви изчезнат.

Изберете обаче Аспирин® Протект със 100 mg активно вещество за профилактика на сърдечносъдови заболявания, включително инфаркт. Аспирин® Протект е специална стомашно-устойчива таблетка за ежедневна употреба с ниска доза ацетилсалицилова киселина. Tой е специално създаден за продължителна употреба и има стомашно-устойчиво покритие, за да сведе до минимум нежеланите реакции.(2)

Аспирин® Протект – Наистина ли трябва да го приемам?

Как действа Аспирин® Протект?

Тромбоцитите са важен елемент на кръвта, чиято функция е да се слепват и образуват кръвен съсирек (тромб), за да спрат кървенето от наранените кръвоносните съдове. При наличие на атеросклероза ,обаче, тромбоцитите са склонни да се слепват, дори когато не трябва и могат да запушват важни кръвоносни съдове. Ацетилсалицилова киселина, активното вещество на Аспирин® Протект, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.(2) 
В кои случаи се препоръчва терапия с Аспирин® Протект?

В съответствие с информацията за пациента, Аспирин® Протект може да се използва за намаляване на риска от миокарден инфаркт при хора със сърдечносъдови рискови фактори, например захарен диабет, хиперлипидемия, хипертония, затлъстяване, тютюнопушене, напреднала възраст. (2)

Какво означава това на практика? Както при всяко едно лекарство и при Аспирин® Протект има нежелани реакции. Препоръчва се в случаите, когато вече има повишен риск от инфаркт или инсулт.

Как да приемате Аспирин® Протект?

Трябва да приемате лекарството всеки ден, както е предписано, без да пропускате ден. Това е необходимо, тъй като лекарството може да действа правилно в дългосрочен план, ако го приемате непрекъснато. Аспирин® Протект  е специална стомашно-устойчива таблетка за ежедневна употреба с ниска доза ацетилсалицилова киселина. Tой е специално създаден за продължителна употреба и има стомашно-устойчиво покритие, за да сведе до минимум нежеланите реакции. Препоръчително е да приемате таблетката вечер, преди хранене, с достатъчно течности. Ако пропуснете доза, не се тревожете. Вземете следващата таблетка на другия ден в обичайното време. Не приемайте двойна доза. (2)

Свързани статии:

  • (1) Montinari MR, Minelli S, De Caterina R. The first 3500 years of aspirin history from its roots - A concise summary. Vascul Pharmacol. 2019;113:1‐8. doi:10.1016/j.vph.2018.10.008. Return to content
  • (2) SmPC Aspirin Protect Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.