What is cardiac rehabilitation

Какво представлява сърдечната рехабилитация?

Не е достатъчно да преживеете миокарден инфаркт, сърдечносъдово събитие или сърдечна операция, трябва да положите усилия след това, за да не се повтори.

Разбира се, не е нужно да знаете как да направите това сами, за това е рехабилитацията. Това е сложна програма и през този период на оздравяване и възстановяване няколко специалисти си сътрудничат, за да Ви помогнат да се върнете към всекидневието си. Няколко седмици в болница за възстановяване подобряват продължителността на живота на пациентите, тъй като рисковете от нов инфаркт или рецидив на сърдечносъдови проблеми намаляват.

Сърдечната рехабилитация се състои от три фази и е доказано, че намалява смъртността, хоспитализацията, здравните грижи и подобрява издръжливостта, качеството на живота и психологическото благосъстояние. Основните компоненти в сърдечната рехабилитация включват оценка на пациента, съвети за физическа активност, тренировки, диетични/хранителни съвети, управление на рисковите фактори, обучение на пациентите, психосоциално управление и професионални съвети.(1)

Какво включва рехабилитацията?

Какво представлява сърдечната рехабилитация?

Пациентите трябва да вземат активно участие в сърдечната рехабилитация. Това е единственият начин екипната работа на лекар, медицинска сестра, физиотерапевт, диетолог, психолог и фармацевт да бъде ефективна, тъй като те помагат на пациента да постигне здравословен начин на живот. Целта е да се сведе до минимум рискът от нов инфаркт или допълнителни сърдечни проблеми в дългосрочен план. В началото на програмата се оценява състоянието на пациента: лекарят изучава анамнезата на пациента и проверява общото му състояние и състоянието на сърцето. След това се планира рехабилитационната програма. Тя включва персонализиран план за тренировки, хранителни консултации, програма за подпомагане на отказването от тютюнопушене, психотерапия, тренировки за релаксация, запознаване с основите на кардиологията, обучение по първа помощ, консултации относно развлекателни дейности и сексуалност и управление на стреса.(1)

Колко продължава рехабилитацията?

Назначения от медицинския специалист възстановителен режим е индивидуално определен за всеки пациент и трябва да се адаптира периодично (на всеки 3-6 месеца) в зависимост от прогреса на физическата активност 

Основни компоненти:(1,2,3)

Оценка на пациента с медицинско наблюдение

Тя включва скрининг за сърдечносъдови рискови фактори, съпътстващи заболявания, психологически стрес, симптоми, придържане към медицинско лечение и физически преглед, включващ напр. измерване на индекса на телесна маса, обиколка на талията, кръвно налягане, сърдечен ритъм, ЕКГ и кръвни изследвания.

Съвети за физическа активност

Препоръчва се аеробна активност с умерена интензивност минимум 2,5 часа седмично, в няколко серии, всяка с продължителност ≥10 минути, 5 дни в седмицата. Определяйте физическа активност според възрастта, навиците, съпътстващите заболявания, предпочитанията и целите на пациента.

Тренировки

Оценете издръжливостта чрез ограничен от симптомите стрес тест, проведен на велоергометър или на бягаща пътечка. Ако не е приложимо в клинична обстановка, трябва да се обмисли преоценка на  оценката на упражненията. Упражненията трябва да се определят индивидуално въз основа на тестове за физическа издръжливост. 

Диетични/хранителни съвети

Оценка на дневния калориен прием и хранителното съдържание на мазнини, натрий и други хранителни вещества.

рисковите фактори

Насърчавайте контрола на теглото чрез подходящ баланс между физическа активност и калориен прием, за да постигнете и поддържате здравословен индекс на телесната маса (<25 kg/m2).(1)

Оценете липидния профил и променете хранителния режим, физическата активност и лекарствата, ако е необходимо. 

Редовно измервайте кръвното налягане в покой. Ако систолното кръвно налягане в покой е 140 mmHg или диастолното кръвно налягане е 90 mmHg, се препоръчват промени в начина на живот. Стойности на кръвното налягане под 140/90 mmHg, в идеалния случай 120-130/80 mmHg, са добри и при наличие на диабет, хронична сърдечна или бъбречна недостатъчност. Ако систолното кръвно налягане в покой е ≥140 mmHg или диастолното кръвно налягане е ≥ 90 mmHg, въпреки промените в начина на живот, започнете лекарствена терапия.(1) 

Пушачите трябва да бъдат насърчавани да спрат да пушат за постоянно. Препоръчва се насочване към специални програми и/или лекарствена терапия.

Живот след рехабилитация

Пациентите обикновено могат да живеят пълноценен живот след сърдечна рехабилитация, но промяната в нагласата е важна. Трябва да използвате наученото по време на рехабилитацията във всекидневните си дейности, за да намалите рисковите фактори. Трябва да се откажете от пушенето и можете да пиете алкохолни напитки само в умерени количества. Можете да спортувате, следвайки съветите, които сте получили относно безопасното спортуване. Мит е, че не можете да имате сексуален живот след инфаркт, но има някои сърдечни заболявания, които възпрепятстват сексуалната активност, а сърдечносъдовите заболявания са свързани с еректилна дисфункция. Сексуалното консултиране може да Ви помогне да възстановите и поддържате сексуалната хармония.

Обратно на работа

Сърдечните заболявания могат да намалят работоспособността. Степента на това намаляване също се оценява по време на рехабилитацията. Пациентите са информирани за наличните привилегии. Те също така получават психологическа подкрепа, за да се върнат на работа и да се подготвят за това, че е възможно на работното им място да погледнат с неодобрение на тяхното състояние.

Пътуване

Не е нужно да се отказвате от пътуването, ако имате сърдечносъдово заболяване. Има обаче някои правила, които трябва да се спазват. Винаги трябва да носите достатъчно лекарства, когато пътувате; дори когато сте на път, трябва да се придържате към новия си начин на живот, що се отнася до физическите упражнения, консумацията на алкохол и хранителния режим. Ако имате сърдечносъдовo заболяване, трябва да съберете някои информационни материали за спешна помощ, които винаги да са у вас. Те трябва да включват вида на сърдечносъдовата болест, името на лекарството, което приемате, и какво се прави, когато не сте добре.

Шофиране

Обикновено можете да шофирате с пейсмейкър или след претърпян инфаркт. При някои сърдечни аритмии обаче рискът от загуба на съзнание е висок. В такъв случай вашият кардиолог ще препоръча да не шофирате и това ще бъде посочено във вашата медицинска карта. Професионалните шофьори се нуждаят от медицинско свидетелство, а оценката на сърдечносъдовoто състояние е част от прегледите. За тях дори по-ниският риск може да бъде причина за отказ.

Библиография:

  • (1) Piepoli MF, Corrà U, Adamopoulos S, Benzer W, Bjarnason-Wehrens B, Cupples M, et al. Secondary prevention in the clinical management of patients with cardiovascular diseases. Core components, standards and outcome measures for referral and delivery: a policy statement from the cardiac rehabilitation section of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation. Endorsed by the Committee for Practice Guidelines of the European Society of Cardiology. Eur J Prev Cardiol 2014; 21: 664-81. Return to content
  • (2) Ibanez B, James S, Agewall S, et al. 2017 ESC Guidelines for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation: The Task Force for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2018;39(2):119-177. doi:10.1093/eurheartj/ehx393. Return to content
  • (3) Juhani Knuuti, William Wijns, Antti Saraste. 2019 ESC Guidelines for the Diagnosis and Management of Chronic Coronary Syndromes. Eur Heart J. 2020 Jan 14;41(3):407-477. Return to content
  • (4) Piepoli M, et.al, Secondary prevention through cardiac rehabilitation: physical activity counselling and exercise training; European Heart Journal (2010) 31, 1967–1976 doi:10.1093/eurheartj/ehq236 Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.