Повече физическа активност = по-бавно стареене

Повече активност = по-бавно стареене на клетките

Това изумително откритие е направено от екип от учени в Лондон, воден от Лин Черкас след подробен анализ на начина на живот и ДНК-то на 1200 еднояйчни близнаци.

Изследователи от Кингс Колидж откриват значителни разлики между близнаци след анализ на физическата активност на участници със средна възраст 49 години. Краищата на хромозомите (така наречените теломери) при тези, които се занимават с редовна физическа активност, са с 200 нуклеотида (ДНК единица) средно по-дълги в сравнение с генетично идентични братя и сестри, които избягват физическата активност.(1)

(Теломерната област, разположена в края на човешките хромозоми, се съкращава през целия ни живот всеки път, когато клетката се дели. Ако нашите теломери станат твърде къси, клетки ни могат да спрат да се делят или дори да умрат. Като такава, дължината на теломерите ви е индикатор за това колко млади или възрастни сте на клетъчно ниво – New Scientist)

Наблюдавайки процеса на съкращаване на ДНК в лабораторни условия, те откриват ясна връзка между повишената физическа активност и по-бавното скъсяване, което води до по-голяма продължителност на живота на клетките и по-бавно стареене.

Това обяснява също защо процентът на затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и диабет при физически по-активните хора е по-нисък, както и защо те са по-слабо засегнати от видими признаци на стареене в сравнение с тези със заседнал начин на живот.

В допълнение към упражненията, има няколко други фактора, допринасящи за профилактиката на

сърдечносъдови заболявания, като здравословна диета, начин на живот без пристрастяване или употребата на лекарства. Аспирин® Протект е едно от най-известните лекарства в света за профилактика на сърдечносъдовите заболявания, като милиони хора по света зависят от него в продължение на десетилетия.(3) Доказано е, че редовната употреба на това лекарство при пациенти с висок риск след индивидуална оценка и пациенти с установено сърдечносъдово заболяване намалява риска от миокарден инфаркт и инсулт. Неговият начин на действие е много прост. Тромбоцитите са важен елемент на кръвта, чиято функция е да се слепват и образуват кръвен съсирек (тромб), за да спрат кървенето от наранените кръвоносните съдове. При атеросклероза обаче тромбоцитите са склонни да се слепват дори когато не трябва и могат да запушат важни кръвоносни съдове. Аспирин Протект 100 mg е лекарство, съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.(2)

Използвана литература

  • (1) Cherkas LF, Hunkin JL, Kato BS, et al. The association between physical activity in leisure time and leukocyte telomere length. Arch Intern Med. 2008;168(2):154-158. doi:10.1001/archinternmed.2007.39. Return to content
  • (2) SmPC Aspirin Protect Return to content
  • (3) Internal calculations derived from IMS Health MIDAS, MAT June 2016 data Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.