Нека храната бъде вашето лекарство

Нека храната бъде лекарство

Вие сте това, което ядете

 По данни на Световната Здравна Организация (СЗО) основни рискови фактори, свързани с нездравословното хранене, оказващи негативно влияние върху сърдечносъдовите заболявания са: недостатъчен прием на плодове и зеленчуци, дефицит в организма на цинк, желязо и витамин А, затлъстяване , висок холестерол и прекомерна употреба на алкохол. (9)

Хипократ, бащата на медицината, отдавна е признал връзката между храненето и здравето. Древният учен ни предупреждава, че ще се превърнем в това, което ядем; все пак в днешния забързан свят имаме все по-малко време да обръщаме съзнателно внимание на диетата си.

Яденето на мазнини е приемливо, прекомерната консумация на наситени мазнини – не е

Някой би си помислил, че решението е лесно: избягвайте да ядете мазнини. Мазнините обаче са също толкова необходими за тялото ни, колкото и други видове хранителни вещества, тъй като те са основния ни източник на енергия. Мазнините включват незаменимите (или есенциални) мастни киселини и са необходими за усвояването на някои витамини. Проблемът не е в това, че консумираме мазнини, а в това, че ядем много повече от необходимото. Такъв прекомерен прием има вредни последици. Консумирането на повече мазнини, отколкото тялото ни се нуждае, особено на наситени мазнини, повишава нивото на „лошия“ холестерол (LDL) в кръвта. Колкото по-високо е нивото на холестерола, толкова по-голям е рискът от развитие на атеросклероза . (1,2) 

Можете да ядете всичко, стига пропорциите да са правилни

Здравословното хранене не е сложно, нито намалява радостта от доброто хранене. То не добавя допълнителни разходи и не изисква специални усилия: просто трябва да знаете какво да ядете повече и от какво да ядете по-малко. Можете да използвате същите познати съставки, които е лесно да намерите в магазина; само пропорциите и процесът на приготвяне са различни.

Зърнени храни

Нека храната бъде вашето лекарство

Крайъгълният камък на здравословна диета е редовната консумация на зърнени култури. Потърсете пълнозърнести храни! Това включва храни, направени от пълнозърнесто брашно, което включва трици с добавени семена, и неполиран ориз. Те са важни за получаване на енергия и въглехидрати, които са от съществено значение за растежа и физическата активност. Тъй като те са богати на диетични фибри, редовната консумация ще понижи нивата на холестерола в кръвта и ще намали риска от развитие на колоректален рак. Те съдържат няколко вида флавоноиди, в които откриваме все по-повече полезни ефекти. Те включват понижаване на нивата на холестерола в кръвта, инхибиране развитието на тромбоза или растежа на туморни клетки и превенция срещу ракови метастази. (3)

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците също съдържат флавоноиди и също трябва да се консумират редовно. Научните доказателства показват намаляване на смъртността вследствие на сърдечносъдови заболявания с 4% за всяка допълнителна порция плодове (еквивалентна на 77 г) и зеленчуци (еквивалентна на 80 г) на ден. (2) Друг важен компонент, който се съдържа в плодовете и зеленчуците и защитава човешкото здраве, са диетичните фибри. Диетичните фибри инхибират усвояването на мазнините и холестерола, свързват се със жлъчните киселини и спомагат за тяхното отстраняване от организма чрез екскрементите. Плодовете и зеленчуците също съдържат различни витамини (като витамин В, С, Е и К), фолиева киселина и малко калций. 

Източници на протеини

Нека храната бъде вашето лекарство

Хранителните групи, които съдържат значителни количества протеини, са месо, риба, яйца и соя. Човек трябва да консумира месо редовно, защото съдържащите се в него протеини са лесни за използване и обработка от организма. Месото е богат източник на висококачествени протеини, разнообразни мазнини, включително омега-3 полиненаситени мастни киселини, цинк, желязо, селен, калий, магнезий, натрий, витамин А, витамини от В групата и фолиева киселина. (4) Препоръчва се също така редовно да се консумира риба от студени морета, като скумрия, сьомга, херинга, риба тон и сардини. Специалните омега-3 мастни киселини, открити в студените морски риби, инхибират тромбозата, понижават нивата на триглицеридите в кръвта, предотвратяват аритмии и диабет и подобряват функционирането на имунната система. Те също така намаляват риска от развитие на рак на простатата, дебелото черво или гърдата, облекчават симптомите на автоимунни заболявания на червата и могат да подобрят здравето на костите и ставите.(5) Консумацията на риба най-малко веднъж на седмица води до намаляване на риска от коронарна артериална болест с 16%, а при прием от два до четири пъти на седмица риска от инсулт се намалява с 6% (2).  Яйцето, което е един от най-ценните източници на протеини, също принадлежи към тази хранителна група. Яйцата съдържат много витамин А, D и Е, както и фолиева киселина, но тъй като яйчният жълтък също съдържа високи нива на холестерол, те трябва да се консумират умерено, обичайната препоръка е 2 или 6 яйца седмично. (6)

Нека храната бъде вашето лекарство

Калцият може да се намери в най-големи количества в млякото. Половин литър мляко покрива две трети от нуждите ни от калций. Млякото е особено важно за деца и юноши, тъй като нормалната костна маса се развива през първите тридесет години. Освен това млякото съдържа и витамин D, който помага за усвояването на калция. (7)

Кулинарни трикове, за да сте здрави

Освен информацията какво да ядете, трябва да знаете и как да приготвите храната си.

  • Вместо да правите супи и зеленчукови яхнии със запръжка, ги сгъстете, като добавите малко нискомаслена заквасена сметана или кисело мляко. Самият зеленчук също може да се използва като сгъстител, ако премахнете и пюрирате част от варените зеленчуци, след което ги сложите отново в ястието.
  • Вместо да използвате богат на мазнини салам, направете сандвичи с постно пиле, пуйка или риба. Вместо да използвате закупени от магазина майонезни сосове, подправяйте ястията с домашен салатен дресинг, приготвен от кефир и зелени билки.
  • Когато приготвяте месо, отстранете видимата мазнина и кожата на птиците.
  • Отстранявайте всякаква мазнина, която се събира на повърхността на супата или яхнията. Използвайте само малка част от соса от ястието или отделената при готвене мазнина, независимо колко е вкусно.
  • Намалете употребата на сол, защото съществуват доказателства, че прекомерната консумация на сол може да увеличи риска от високо кръвно налягане (2). Има много неща, които можете да направите, за да защитите здравето си, като промените навиците си за употреба на сол.
  • Сведете до минимум консумацията на продукти, богати на захар, както и бонбони и сладки напитки. Редовната употреба на сладки напитки се асоциира с наднормено тегло, метаболитен синдром и диабет тип 2. При прием на подсладени продукти два пъти на ден (в сравнение с прием един път месечно) се забелязва увеличение с 35% на риска от коронарна артериална болест при жените, независимо от това, че водят здравословен начин на живот по други показатели.(2) Задоволете желанието си за лека закуска, като ядете пресни или сушени плодове.

Начин на живот, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания

Нека храната бъде вашето лекарство

Ако успеете да промените диетата си, като се придържате към тези не толкова сложни правила по-горе, ще сте направили много не само за общото си благосъстояние, но и за по-стройна фигура и нарастващо самочувствие. Това също ще помогне за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и инфаркт , като елиминира поне един от рисковите фактори.

В допълнение към промяната на начина Ви на живот, редовното приемане на лекарства също може да помогне за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Аспирин® Протект 100 mg е лекарство , съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти (8).

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар или фармацевт относно рисковете и нежеланите реакции.

Библиография:

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.