From arteriosclerosis to infarction

От атеросклероза до инфаркт

За атеросклероза

Различните тъкани, съставляващи човешкото тяло (мускулнa, нервнa, епителна и съединителна тъкан), си набавят хранителни вещества и жизненоважния кислород от артериите. Когато са в добро състояние, тези съдове са здрави и гъвкави, а вътрешните им стени са изключително гладки и позволяват на кръвта да тече бързо и безпрепятствено.

С течение на времето по вътрешните стени на тези съдове се натрупват мастни отлагания, наречени плаки, което ги кара да се стесняват. Особено опасно е, че тромбоцитите могат да залепнат за тези плаки и да образуват кръвни съсиреци, които допълнително стесняват лумена или могат да се отделят и да запушат по-тънки съдове.

Когато коронарната артерия се запуши по този начин, това може да доведе до миокарден инфаркт . Запушването на съдовете в мозъка може да причини мозъчен инфаркт (исхемичен инсулт ), който уврежда мозъчната тъкан. Ако се запуши съд на един от крайниците (обикновено крак), това може да доведе до затруднено ходене или в по-сериозни случаи до язви или гангрена, които са водещите симптоми на периферната артериална оклузивна болест.

Миокарден инфаркт

Миокардният инфаркт възниква, когато притокът на кръв към част от сърдечния мускул внезапно спре или намалее. Ако притокът на кръв е блокиран за продължителен период от време, липсата на кислород води до увреждане на сърдечния мускул, а след това и до смърт. От мястото на запушване и размера на засегнатата област зависи доколко сърцето ще може да продължи да изпомпва кръв. Най-лошият случай е, когато сърцето не е в състояние да достави свеж кислород на мозъка, което води до смърт.

Симптоми (1)

Симптомите на миокардния инфаркт са доста разнообразни. Те зависят много от възрастта на пациента, от всичките му съпътстващи заболявания, както и местоположението и степента на увреждането. Потърсете медицинска помощ, ако получите някой от следните симптоми:

 • Усещане за стягане под гръдната кост, силна болка в гърдите
 • Болка, която преминава към лявата ръка, лявото рамо, лявата лопатка, врата или брадичката
 • Повръщане 
 • Гадене
 • Необичайно сърцебиене
 • Затруднено дишане
 • Студена пот

Мозъчен инфаркт (инсулт)

Кръвните съсиреци, които се отделят, също могат да достигнат до мозъка и да запушат мозъчните съдове. Уврежданията, причинени от липса на кислород, отново зависят от мястото на запушването и от размера на засегнатите области. Увреждането на тъканите може да доведе до парализа, проблеми със зрението или говора, загуба на памет и дори смърт.

Симптоми(2)

Клетките на централната нервна система изискват постоянен приток на кислород, който се осигурява от кръвообращението. Ако кръвен съсирек пречи на кръвта да достигне дадена област, невроните в тази област се увреждат за кратък период от време и умират. Симптомите обикновено се появяват внезапно и могат да бъдат следните:

•   Изтръпване или слабост в областта на лицето, ръката или крака от едната страна на тялото
•    Гадене или повръщане, проблеми с комуникацията, затруднено говорене
•    Силно главоболие без видима причина
•    Замайване, объркване или, в по-сериозни случаи, загуба на съзнание

 

Какви превантивни мерки можем да вземем?

От атеросклероза до инфаркт

Атеросклерозата не е от заболяванията, чиито симптоми всекидневно напомнят да ѝ обръщаме внимание. Но инфарктът, предизвикан от атеросклероза , е прекалено сериозно заболяване и не можем да чакаме да възникне, за да предприемем действия. Фактът, че кръвоносните ни съдове са в лошо състояние, често става очевиден едва когато тялото ни трябва да се справи с миокарден или мозъчен инфаркт .

Можем обаче да предприемем действия, за да поддържаме кръвоносните си съдове здрави и гъвкави. Преминаването към здравословен начин на хранене и по-активен начин на живот с редовно спортуване несъмнено е важна стъпка.(3)

Таблицата за оценка на риска SCORE предлага лесен начин да се изчисли рискът от инфаркт .(3) Ако резултатът надвишава 5%, предприемете незабавни мерки.

Аспирин® Протект 100 mg е лекарство , съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти.(4)

Не чакайте да се случи инцидент, за да действате!

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар или фармацевт относно рисковете и нежеланите реакции.

Библиография:

 • (1) Lu L, Liu M, Sun R, Zheng Y, Zhang P. Myocardial Infarction: Symptoms and Treatments. Cell Biochem Biophys. 2015;72(3):865-867. doi:10.1007/s12013-015-0553-4. Return to content
 • (2) Yew KS, Cheng EM. Diagnosis of acute stroke. Am Fam Physician. 2015;91(8):528-536. Return to content
 • (3) Piepoli MF, Hoes AW, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Atherosclerosis. 2016;252:207‐274. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2016.05.037. Return to content
 • (4) SmPC Aspirin Protect Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.