Грижете се за сърцето си: Намерете смисъл в живота

ПОГРИЖЕТЕ ​​​​СЕ ЗА СЪРЦЕТО СИ: НАМЕРЕТЕ СМИСЪЛ В ЖИВОТА

Нямате време за тренировка, защото сте фокусирани върху кариерата си? Всички ние посочваме това като оправдание, но американските изследователи доказаха, че намирането на цел в живота и цел, към която да се стремим, намалява вероятността от развитие на сърдечносъдово заболяване. 

Нека помечтаем. Отпуснете се в хамак, затворете очи и си представете живот, който е идеален за вас. Каква е работата на мечтите Ви? Къде и как живеете? Представете си семейството, приятелите и компанията, които бихте искали да имате.

Американски изследователи са установили, че хората, които знаят накъде са се насочили в живота и смятат, че си струва да живеят, са със 17% по-малко застрашени от преживяване на сърдечносъдови инциденти. (1)

„Умението да бъдеш по-целенасочен може да защити сърцето ти и следователно живота ти“, казва Ранди Коен, ръководител на изследването. „Нашите резултати потвърдиха, че намирането на цел в живота е тясно свързано със защитата на сърцето ни.“

Връзка между липсата на цел в живота развитието на сърдечносъдово заболяване

Изследователите са събрали данни от 10 други проучвания върху 137 000 души, за да анализират връзката между целеустремеността, общата смъртност и смъртността вследствие на сърдечносъдови заболявания. Те са открили ясни доказателства, че тези, които нямат ясна представа за живота си и не са сигурни относно пътя и целта на живота си, са по-склонни да страдат от някаква форма на сърдечносъдово заболяване.(1)

Грижете се за сърцето си: Намерете смисъл в живота

Тези открития са в съответствие с психологически фактори като тревожност, безпокойство и несигурност. Това проучване може да бъде отправна точка за по-нататъшни изследвания за анализ на връзката между целенасочеността и поддържането на здравето. Знанието за тази връзка може дори да Ви мотивира да намерите това, което искате да правите с живота си.

Ако вече сте напълно доволни от живота си, можете просто да въздъхнете, знаейки, че сте на път да запазите сърцето си здраво. Ако по някаква причина не сте доволни от това как върви животът Ви, това е още една добра причина да преосмислите ценностите си и да направите нещо, което ще Ви накара да се почувствате наистина доволни.

Използвана литература:

  • (1) Cohen R, Bavishi C, Rozanski A. Purpose in Life and Its Relationship to All-Cause Mortality and Cardiovascular Events: A Meta-Analysis. Psychosom Med. 2016;78(2):122-133. doi:10.1097/PSY.0000000000000274. Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.