Heart and blood circulation

Сърце и кръвообращение

За да разберем по-добре сърдечносъдовите заболявания и тяхното лечение, трябва да се запознаем с основната структура и функционирането на сърдечносъдовата система. Знанието е първата стъпка към защитата на този прекрасен „двигателен мускул“.

Нашето тяло се нуждае от кислород, за да функционира. Този жизненоважен кислород се доставя от кръвта през мрежа от кръвоносни съдове с различни размери до всеки от нашите органи. Сърцето ни е в центъра на тази кръвоносна система.

Сърцето и кръвообращението

Структура на сърцето

Сърцето е мускулен орган, подобен на помпа, разположен леко вляво до централната линия на гръдната кухина. Разделен е на четири камери, две по-малки и две по-големи:

  • Ляво предсърдие (по-малко)
  • Дясно предсърдие (по-малко)
  • Лява камера (по-голяма)
  • Дясна камера (по-голяма)

Как работи сърцето

Като бие, сърцето изпълнява две функции:

  1. Изтласква използваната, богата на въглероден диоксид кръв към белите дробове
  2. Изтласква прясната, обогатена с кислород кръв към останалите части на тялото

Процесът е, както следва:

Неокислената кръв, идваща от другите части на тялото (мускули, кожа, черва, мозък и др.), попада в дясното предсърдие и преминава в дясната камера. След това дясната камера изпомпва неокислената кръв към белите дробове, където отделя въглероден диоксид и се насища с кислород.

Прясната, богата на кислород кръв, идваща от белите дробове, навлиза в лявото предсърдие и след това в лявата камера. И накрая лявата камера изтласква прясна кръв до всички части на тялото.

Сърцето и кръвообращението

Какво правят сърдечните клапи?

В сърцето има четири клапи за контрол на притока на кръв. Те се грижат кръвта винаги да тече в правилната посока. Две от клапите разделят предсърдието и камерата от всяка страна на сърцето, докато другите две са разположени между камерите и артериите, излизащи от тях.

Кръвообращение

Сърцето изтласква кръвта през мрежа от артерии, капиляри и вени до всички органи в тялото, за да ги снабдява с кислород и хранителни вещества. Това се нарича кръвоносна система.
Кръвоносната система се състои от две независими мрежи от кръвоносни съдове- белодробно кръвообращение и системно кръвообращение.

Посредством белодробното кръвообращение  кръвта циркулира само между сърцето и белите дробове. В белите дробове кръвта отделя въглероден диоксид и абсорбира кислород. Системното кръвообращение, от друга страна, е това, което снабдява всички останали органи и тъкани с богата на кислород кръв и подпомага отстраняването на отпадните продукти от обмяната на веществата и въглеродния диоксид.

Има няколко специфични подсистеми, които се разклоняват от системното кръвообращение:

Коронарно кръвообращение (кръвоносна система на сърдечния мускул)

Подобно на всички други мускули, сърдечният мускул, се нуждае постоянно от кислород за да функционира. Мускулите, изграждащи предсърдията и камерите, се снабдяват с прясна кръв от мрежата на коронарните артерии.

Бъбречно кръвообращение

От кръвта, изпомпвана в главната артерия, 25% отива към бъбреците, където различни отпадни продукти се филтрират и отстраняват с отделянето на урина.

Чернодробно кръвообращение

Кръв, идваща от органите, разположени в коремната кухина (черва, стомах, далак, панкреас, жлъчен мехур), се събира и доставя до черния дроб чрез порталната вена. В черния дроб тази вена отново се разклонява на фини капиляри, което позволява на черния дроб да отстрани от кръвта токсините, абсорбирани от стомашно-чревния тракт.

Мозъчно кръвообращение

За орган с неговите размери човешкият мозък изисква много кръв, за да функционира правилно. До мозъка достига директно около 20% от цялата кръв, изпомпвана от сърцето.

Какво правят сърдечните клапи?

В сърцето има четири клапи за контрол на притока на кръв. Те се грижат кръвта винаги да тече в правилната посока. Две от клапите разделят предсърдието и камерата от всяка страна на сърцето, докато другите две са разположени между камерите и артериите, излизащи от тях.

Кръвообращение

Сърцето изтласква кръвта през мрежа от артерии, капиляри и вени до всички органи в тялото, за да ги снабдява с кислород и хранителни вещества. Това се нарича кръвоносна система.
Кръвоносната система се състои от две независими мрежи от кръвоносни съдове, които се наричат белодробно кръвообращение и системно кръвообращение.

Белодробното кръвообращение осигурява движенито на кръвта единствено между сърцето и белите дробове. В белите дробове кръвта отделя въглероден диоксид и абсорбира кислород. Системното кръвообращение, от друга страна, е това, което снабдява всички останали органи и тъкани с богата на кислород кръв и подпомага отстраняването на отпадните продукти от обмяната на веществата и въглеродния диоксид.

Библиография:

  • (1) Marieb EN, Hoehn K. Human Anatomy and Physiology, Cardiovascular system, Benjamin Cummings. 8th Edition. 2010. Return to content

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.