Предотвратяване развитието на атеросклероза при пациенти със затлъстяване

Предотвратяване развитието на атеросклероза при пациенти със затлъстяване

Според проф. д-р Лазло Халми, който описва връзката между отлагането на мазнини в тялото и развитието на атеросклероза , затлъстяването често води до сърдечносъдови заболявания, например миокарден инфаркт , инсулт и венозна тромбоза , отговорни за значителна част от общия брой смъртни случаи.(1)

Всеизвестно е, че затлъстяването често води до сърдечносъдови заболявания, миокарден инфаркт , хипертония, инсулт и венозни тромбози.(1) В интервюто по-долу проф. д-р Лазло Халми, европейски специалист по обезитология, доктор на Унгарската академия на науките, председател на Унгарската асоциация за изследване на затлъстяването, казва, че една от причините за това е високият процент на хора, страдащи от затлъстяване .

Предотвратяване развитието на атеросклероза при пациенти със затлъстяване

Естетичен проблем или заболяване е затлъстяването?

Това е глобален феномен и той е много повече от естетичен. Как човек може да разбере дали страда от затлъстяване , освен поглеждайки се в огледалото?

Смята се, че затлъстяване е налице, когато индексът на телесна маса (ИТМ) е 30 или повече. Можете да изчислите своя индекс, като разделите телесната си маса на височината си в метри на квадрат.(2) Преди години беше представена теория, според която степента на затлъстяване се определя от количеството мастна тъкан, а не от телесната маса. Сетете се например за Арнолд Шварценегер, който тежеше 103 кг в продължение на години, без да има дори грам мазнина по тялото си. В същото време човек със същата телесна маса може да има просто огромно количество ненужни мазнини. Важно е обаче къде е разположен излишъкът от мазнини в тялото.(3) Има два вида телесни мазнини: подкожни (под кожата) и висцерални мазнини. Последните могат да се наблюдават в няколко области. Най-често и най-видимо е наличието им в областта на коремната (абдоминална) кухина.(4)

Предотвратяване развитието на атеросклероза при пациенти със затлъстяване

Коремно затлъстяване , с любезното участие на Лазло Халми

Предотвратяване развитието на атеросклероза при пациенти със затлъстяване

Подкожно затлъстяване , с любезното участие на Лазло Халми

Възможно ли е висцералното затлъстяване да се наблюдава другаде, освен в областта на коремната кухина?

Висцералното затлъстяване може да се развие в много части на тялото. В коремната област мазнините могат да се отлагат в оментума (було) под кожата на коремната стена, което предпазва с двойна стена червата от механични повреди и студ. Мазнините може да се отлагат и в мезентериума – може да сте виждали мазнини в тази област при разфасовани прасета и пилета. Мезентериалната мазнина изглежда и работи по различен начин от останалите видове мазнини. Тя е много по-активна и веществата, които съдържа и произвежда, са различни от тези в подкожната мазнина. Следващият слой мастна тъкан в коремната кухина е слоят зад перитонеума (т.нар. ретроперитонеален слой), който е капсулата на бъбрека. Той предпазва бъбрека от външния влияния, механични въздействия и топлина.(5)

Предотвратяване развитието на атеросклероза при пациенти със затлъстяване


Необичайно разположение на мастни натрупвания може да има на много повече места в тялото, например в черния дроб или панкреаса. В мускулните клетки също може да се отлагат малки мастни глобули (триглицеридни топчета). Във вътрешната част на бедрото и в областта под диафрагмата, т.е. между диафрагмата и белодробните плеври, също може да има отлагания. Мазнини може да се отлагат в женските гърди или дори във фаринкса, което може да доведе до паузи в дишането по време на сън, т.е. до сънна апнея. Известно е, че изявеното натрупване на телесни мазнини в определени части на тялото е важен индикатор за метаболитни и сърдечносъдови промени при някои хора.(5) Сънната апнея не бива да се подценява, тъй като тя намалява значително снабдяването на мозъка с кислород и има вторично въздействие върху кръвообращението и сърдечния ритъм, като в резултат на това може да доведе до редица сърдечносъдови заболявания.(6) Мазнините имат неблагоприятно въздействие върху сърдечната функция , не само механично, но и чрез отлагания около редица кръвоносни съдове. С образуването на мастна тъкан се освобождават вещества, които пряко увреждат стените на съседни кръвоносни съдове.(5)

Защо мазните храни „искат“ да образуват отлагания във възможно най-много части на тялото?

Защото хората искат точно това от мазнините. В продължение на милиони години проблемът е бил не в твърде многото мазнини, а точно в обратното. По време на ледената епоха резервите от мазнини в тялото са помагали за предпазване от студа. И през Средновековието мазнините са били много ценен ресурс. Имало е време, когато в Унгария мазнината е струвала повече от месото. Това не е учудващо, като се има предвид, че мазнините съдържат 9,1 kcal енергия за грам, докато 1 грам протеин в месото съдържа само 4,1 kcal. Казано с други думи, мазнините могат да съхраняват голямо количество енергия и са изключително хранителни.(7)

Да, хлябът и маслото все още са най-евтината храна. Но се наблюдава и друга крайност: в днешни дни навсякъде можете да чуете как само рибата и пилешкото месо са здравословни и не трябва изобщо да консумирате свинско.

Може да ядете свинско месо, но без да прекалявате, като имате предвид, че не е за подценяване правилното приготвяне.(8) Хранителната стойност на рибата зависи от съдържанието на мастни киселини, които са особено полезни за здравето. Най-високото ниво на EPA (ейкозапентаенова киселина) е отчетено в мазнините на едрия шаран (2,92%), следван от сибирската есетра (2,38%), уелския сом (1,63%) и амура.(9)

Това означава ли, че мазнините не са задължително наш враг?

Организмът се нуждае от определено количество мазнини, но е важно да открием здравословно съотношение, към което да се придържаме. Ако не приемате мазнини, ще се разболеете (само си представете извънредно слабите модели); ако консумирате прекомерни количества мазнини обаче, ще се случи същото. Има редица заболявания, които се развиват в следствие от прекомерна консумация на мазнини.

Затлъстяването може да причини сърдечносъдови заболявания, например хипертония, заболявания на черния дроб, и в резултат – нарушения на метаболизма на мазнините, а също мускулно-скелетни проблеми. Малко хора знаят, че натоварването на ставите, причинено от наднорменото тегло, не е единствената причина за мускулно-скелетните проблеми. Определени вещества, произведени в мастната тъкан, навлизат в ставните кухини и причиняват стерилно възпаление (без гной) в хрущялната тъкан. В резултат на това се развива възпаление в хрущяла и ставната кухина, което води до мускулно-скелетни проблеми.(10) Освен това затлъстяването може да доведе до много други видове заболявания, най-тревожни сред които са злокачествените тумори, най-вече рак на дебелото черво, рак на ректума, рак на гърдата, рак на маточната шийка, рак на яйчниците и рак на панкреаса.(11)

Как затлъстяването оказва влияние върху сърдечносъдовата система?

Лигавицата на кръвоносните съдове – ендотелът, тежи няколко килограма и играе важна роля при развитието на атеросклероза и метаболизмът на тромбоцитите. Производството и разграждането на големия брой т.нар. простагландини в значителна степен се определят от активността на стената на кръвоносния съд. Когато тези процеси се нарушат, започват да се образуват кръвни съсиреци, които, от своя страна, водят до атеросклероза . Именно затлъстяването задейства този процес. Как? Както вече споменах, веществата, причиняващи възпаление, се произвеждат в мазнините, те пораждат сериозни увреждания на стената на кръвоносния съд, като допринасят за образуване на кръвни съсиреци, които са вторият стадий на увреждането. След това, в резултат на процесите на регенерация на тялото, се отлагат вещества, които изграждат кръвоносния съд и възстановяват първоначалната структура. Това означава, че холестеролът не е основният причинител на атеросклерозата и сърдечносъдовите заболявания. Естествено, нарушаването на метаболизма на холестерола играе роля в този процес, но основната причина е затлъстяването на черния дроб и голямото количество липиди по цялото тяло, отложени под формата на триглицериди – първоначално в черния дроб, а след това и в тъканите. Това причинява няколко вторични, дегенеративни промени (износване) в тялото.(1)

Можем ли да кажем, че атеросклерозата е болест на цивилизацията?

Не. Рентгенови снимки на египетски, южноамерикански и ескимоски мумии показват признаци на атеросклероза в относително ранна възраст.(12) Тези хора са имали различен режим на хранене и определено са били физически активни.(13) Атеросклерозата е заболяване, типично за човешката раса, нейната поява може да се забави с правилен начин на живот, но все пак сме хора и винаги съществува риск. Образуването на съсиреци може да се случва едновременно с развитието на атеросклероза . Атеросклерозата се развива по-рано при мъжете и по-често при хора с високи нива на холестерол в кръвта.(13) Кръвните съсиреци (тромби) също са биологични продукти с история от преди няколко милиона години. Преди много години основната заплаха е била човек да се нарани и да кърви до смърт. В резултат на това тялото се опитвало да спре изтичането на кръвта. Ето как стигаме до заключението, че образуването на съсиреци е физиологична функция .  Съответно кръвосъсирването може да се осъществи по външен и вътрешен път. Външният път се активира, когато има нараняване на тъканите. Вътрешният път включва образуването на кръвен съсирек в резултат на увреждане на стената на кръвоносен съд. И двата процеса, в крайна сметка, водят до образуване на кръвен съсирек, след което се формира протеинова мрежа, или т.нар. фибринова мрежа. Затлъстяването може да попречи на разпадането на фибриновата мрежа, т.е. процеса на фибринолиза .(14)

Как да предотвратим образуването на кръвни съсиреци?

Трябва да положим усилия, за да променим образуването на кръвни съсиреци, както и да се уверим, че правим достатъчно в тази насока. Съществуват ефикасни лекарства срещу образуването на съсиреци, но факторите, които подпомагат разпадането на съсиреците, могат да се активират с намаляване на телесното тегло, като така ще се намалят и ненужните мазнини, отложени в тялото. Що се отнася до последното, най-добри резултати са постигнати чрез подобряване на начина на живот, с акцент върху по-високата физическа активност. Това означава, че за да се предотврати образуване на съсиреци в кръвта, са необходими както лекарства, така и промяна в начина на живот – това са двете основни препоръки за превенция на атеросклероза при затлъстяване .(1) Аспирин Протект 100 mg е лекарство , съдържащо ацетилсалицилова киселина. Една таблетка дневно, приемана редовно, потиска натрупването и слепването на тромбоцити и по този начин предотвратява образуването на съсиреци, които биха могли да стеснят или запушат кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от инфаркт при високорискови пациенти. Препоръчва се за първична и вторична профилактика на сърдечносъдови инциденти при пациенти с установено сърдечносъдово заболяване.(15)

Библиография

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.