Кои са основните рискови фактори в сърдечносъдовото здраве?

Защо трябва да намалите приема на сол?

Защо трябва да намалите приема на сол?

Хранителните навици, включително консумацията на сол, са претърпели радикална промяна през последните векове. Въпреки че човешкият организъм е приспособен да съхранява солта по време на живота си на сушата, той не успява да се приспособи към внезапното увеличаване на количеството сол, което приема. Високата консумация на сол е основен рисков фактор за редица заболявания, включително хипертония (2,3). Тази статия дава няколко съвета как да намалите консумацията на сол, за да подобрите здравето на сърцето си.

Връзката между приема на сол и хипертонията

Сигурно всички, които са присъствали на големи семейни вечери, са чували предупреждението „не слагай толкова много сол в храната си, не е здравословно!“. Знаем ли обаче какво е въздействието на солта върху здравето и защо е добре да се консумира по-малко сол? Изчерпателно проучване потвърждава връзката между приема на сол и хипертонията. Съществува и връзка между приема на сол и количеството сол (натрий), отделено с урината, което от своя страна влияе върху систолното и диастолното кръвно налягане. Анализът на данните от това проучване показва, че прагът за прием на натрий, водещ до повишаване на кръвното налягане е 2,3 g/ден, което е около 5 g сол/ден. (В литературата се използват два термина: натрий и сол или натриев хлорид = NaCl; 1 g натрий е еквивалентен на 2,5 g готварска сол) (2). Един от изследователите на темата (Каплан) казва, че ако приемът на натрий надхвърли прага, с който човешкото тяло може да се справи, това оказва решаваща роля за развитието на хипертония. Това може да се дължи и на неспособността на бъбреците да елиминират излишната сол. (2) Проучването установява също, че прекомерният прием на натрий или сол е основен рисков фактор не само за хипертония, но и за коронарна болест и инсулт (2)

 

Кои са основните рискови фактори в сърдечносъдовото здраве?

 

 

 

Намаляването на приема на сол ще понижи ли кръвното налягане?

 

 

 

Добрата новина е, че както знаем от дълго време, намаляването на консумацията на сол понижава кръвното налягане, което има благоприятен ефект върху дългосрочния риск от сърдечносъдови инциденти (4). Няколко проучвания (включително това на Кемпнер през 40-те години на миналия век) потвърждават, че като част от лечението на пациенти с хипертония, хранителният режим с ниско съдържание на натрий оказва благоприятен ефект за понижаване на кръвното налягане.

Консумация на сол, хранителни навици и препоръчителен прием на сол

Организмът се нуждае само от малки количества натрий, за да поддържа физиологичните процеси. В световен мащаб средният прием на натрий е 3,95 g/ден. Това съответства на прием на сол от около 9,8 g/ден, което е много по-високо от препоръчаната от медицинските дружества граница. (3) Средният дневен прием на сол в света от 9,8 g съответства на около една чаена лъжичка сол. Само мисълта, че всеки ден консумираме толкова много сол, е стряскаща. Какво можем да направим, за да използваме по-малко сол, без да усещаме, че храната ни е безвкусна? В препоръките се предлага използването на повече други подправки. (1)

  • Намалете с малко количеството на солта, използвана при готвене. Всеки път добавяйте само щипка сол по-малко в супата, но вместо нея добавяйте допълнителна скилидка чесън. Продължавайте да намалявате използваната сол постепенно, докато не намалите количеството ѝ с желаните почти 50 %.
  • Поставете солта далеч от масата, за да не се изкушавате.
  • Спрете навика да добавяте сол към готовите храни, преди да ги опитате.
  • Набавете си нови, вълнуващи подправки. Ако желаете повече сол, използвайте различни подправки, за да придадете интензивен вкус, и вижте как храната ще стане много по-вълнуваща.
  • В магазините се предлагат и разновидности с морска сол. Често те имат по-слабо изразен вкус от трапезната сол и съдържат много допълнителни съединения, но противно на общоприетото схващане, съдържанието на натрий в тях не е по-ниско. Трапезната сол също съдържа около 40 % натрий. (6)
  • Можете да прегледате нашите рецепти, за да се вдъхновите да приготвяте здравословни ястия, които съдържат по-малко сол.

В обобщение: клиничните проучвания потвърждават значението на намаляването на приема на натрий в храната за понижаване на кръвното налягане и следователно за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Прилагането на намаляването на приема на натрий с храната на практика е сложна задача, която изисква особено внимание. Предвид дългосрочните ползи обаче това е важна, базирана на начина на живот терапия и цел.(2)

Какво можете да направите, за да поддържате сърцето си здраво?

 

  • Контролирайте дневния си прием на сол.
  • Измервайте редовно кръвното си налягане. Като измервате кръвното си налягане можете да проверите дали усилията Ви да намалите консумацията на сол дават резултат. Можете също така да установите дали имате хипертония, а редовното измерване на кръвното налягане е важно и за проследяване на ефекта от приеманите лекарства. Ако кръвното Ви налягане надвишава 140/90 mmHg, консултирайте се с Вашия лекар.
  • Ако имате известно сърдечносъдово заболяване, следвайте съветите на лекаря си за промяна на начина на живот и за прием на лекарства.

Препратки

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.