Frequently asked questions about the drug therapy of infarction

Често задавани въпроси относно лекарствената терапия на инфаркта

Лекарствата са от съществено значение за пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания.

По-долу можете да прочетете отговорите на често задаваните въпроси относно тези заболявания, за да знаете как най-ефективно да приемате лекарствата си.

Какво да направя, ако се появят нежелани реакции?

Често задавани въпроси относно лекарствената терапия на инфаркта

При всяко лекарство може да има нежелани реакции.

Няма да се изненадате, ако попитате личния си лекар или фармацевт за потенциалните нежелани реакции на Вашето лекарство и прочетете листовката в опаковката.

Важно е да се консултирате с Вашия лекар в случай, че забележите някакъв симптом. Ако, например, приемате антихипертензивно средство и кръвното Ви налягане падне прекалено много и започнете да се чувствате слаби и отпаднали, то най-вероятно проблемът е в дозировката, която лесно може да се коригира.

Не се препоръчва да преустановите приема на Вашите лекарства, преди да се консултирате с лекуващия си лекар, тъй като в някои случаи това може да доведе до по-сериозни проблеми от нежеланата реакция. Това трябва да се прецени индивидуално за всеки пациент. Лекуващият Ви лекар може да коригира дозировката или да предпише различни лекарства, които няма да причиняват този проблем.

Действа ли моето лекарство?

Има редовни прегледи, целта на които е да установят дали предписаните медикаменти оказват правилното въздействие, но има и видове медикаменти, които изискват редовни кръвни тестове, за да бъдат коригирани. Някои лекарства, използвани за лечение на сърдечносъдови заболявания, са предназначени да предотвратят сериозни събития като например инфаркт . Те включват продукти с ацетилсалицилова киселина. Възможно е обаче, да не почувствате пряк ефект от такива лекарствени продукти. Докато ефикасността от антихипертензивното средство може да бъде проверена лесно само чрез измерване, то лекарствата, използвани за профилактика , нямат такива преки „резултати“. И все пак, важно е да приемате предписаните лекарства, защото и да не усещате промяна, те са ефикасни за намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания и допринасят за дълголетието.

Как мога да разгранича лекарствата си?

Налични са много медикаменти за лечение на специфични видове сърдечносъдови заболявания, които медикаменти могат да бъдат разпределени в няколко основни категории, в т.нар. групи активни вещества. Лекарствата от една и съща категория имат подобно действие, но техните ефекти могат да варират, така че от значение е кое от тях точно приемате (съвместимост с други лекарства, сила, размер на опаковката). Името на активното вещество може да Ви помогне. Имената на лекарствата от дадена категория обикновено завършват по един и същи начин. Например, имената на активните вещества на антихипертензивните средства от тип бета-блокери обикновено завършват на „олол“.

Мога ли по време на лечението да приемам други лекарства или лекарствени продукти, които се продават без рецепта?

Независимо дали имате главоболие, грип или настинка, преди приемането на каквито и да било лекарства без рецепта, прочетете листовката внимателно и се консултирайте с лекуващия си лекар или фармацевт, за да прецените дали този лекарствен продукт може безопасно да бъде приеман, заедно с Вашите медикаменти.

Билки, витамини и хранителни добавки могат да бъдат полезни, но никога не бива да се считат за заместители на Вашите предписани лекарства за сърце. В определени случаи могат да окажат влияние върху действието на предписаното лекарство и да намалят неговата ефикасност. Съществуват много продукти, които не се подлагат на клинични тестове, което означава, че няма налични данни за едновременната им употреба с други лекарства. Освен това, концентрацията на активно вещество може да варира в зависимост от производителя в случай на нестандартизирани продукти, което има неблагоприятен ефект върху точността на дозата и, от своя страна, може да доведе до увреждане на здравето. Винаги се консултирайте с лекаря си преди приемането на такива продукти.

Мога ли да приемам лекарства, ако съм бременна?

Жени, които са бременни или кърмят, не могат да приемат определени видове лекарства. В случай, че се налага приемането на лекарство при проблем със сърцето, хипертония или висок холестерол, лекарят трябва внимателно да обмисли рисковете от увреждане на майката и плода и да прецени кое лекарство е най-безопасно. Консултирайте се с Вашия лекар или акушер-гинеколог преди приемането на някое лекарство , включително и такова без рецепта.

Мога ли да дам някои от лекарствата си на друг?

Всеки човек със сърдечносъдовo заболяване се нуждае от различен вид лекарства или различни активни вещества – не може да давате от своите лекарства на друг, тъй като е възможно да се окажат вредни за неговото здраве.

Как да съхранявам лекарствата си?

Повечето лекарства трябва да бъдат съхранявани на хладно и сухо място, така че топлата и влажна кухня или баня не са подходящи. Не ги излагайте на слънчева светлина и не ги оставяйте в колата си, тъй като температурата вътре може бързо да се повиши. Дръжте ги в чекмеджето на нощното си шкафче. Уверете се, че не оставяте лекарствата си на произволни места, и ги съхранявате далеч от обсега на деца и домашни любимци. Прочетете листовката от опаковката, която включва инструкции за съхранение и срок на годност.

Ако е възможно, запазете лекарството си в оригиналната опаковка: в нея таблетките или капсулите ще са защитени и по-лесно ще следите приема. Никога не приемайте лекарства, ако цветът, формата или миризмата са се променили. Никога не приемайте лекарства, ако срокът на годност е изтекъл.

Каква е разликата между оригиналните и генеричните лекарства?

Важно е да се знае, че фармацевтичното проучване е извършено от т.нар. иновативни производители. Разработката на нови молекули включва в себе си дълъг и скъп изследователски процес. След това новото активно вещество може да бъде патентовано и едва тогава започва процесът за разрешение за употреба. След това молекулите са защитени от патента за определен период от време, което означава, че могат да бъдат произвеждани само от производителя, който ги е разработил. Когато патентът изтече и други компании могат да произвеждат активното вещество, тогава го наричаме генерично лекарство . Това означава, че в зависимост от мнението на Вашия лекар и Вашите предпочитания, можете да получите препоръчаното за лечението Ви активно вещество под формата на няколко лекарства, произведени и доставени от различни производители. Препоръчваме Ви да се доверите на съветите на Вашия лекар или фармацевт при избора си на лекарство : те разполагат с актуална информация за клиничните тестове на лекарствата, съдържащи даденото активно вещество, както и цената за терапията, и съответно могат да Ви посъветват кой продукт е най-добър за Вас.

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.