Cauliflower cheese

Огретен с карфиол

Карфиолът често се счита за зеленчук, който има газообразуващи свойства. Няма да имате този проблем, ако първо го бланширате. След това ще можете спокойно да се насладите на ползите за организма. Тъй като е богат на фибри и понижава нивата на холестерола в организма, има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система. Съдържа антиоксиданти, а това което подсилва нашата имунната система е неговият противовъзпалителен ефект. Той е богат на фолиева киселина, витамини А, В и С, поради което се препоръчва честата му консумация. Укрепва костите благодарение на съдържанието на калций, но също така съдържа цинк, селен, магнезий, натрий и фосфор. Намалява риска от ракови болести, като активира ензимите в черния дроб, които помагат за детоксикацията му. Освен това е чудесна храна за отслабване поради ниското си съдържание на калории. А заради изобилието от хранителни вещества, споменати по-горе, има подмладяващо и регенериращо действие върху кожата и косата. Колко много причини да включим карфиола в нашето меню! От различните начини на приготовление днес ще изберем бърза вегетарианска вечеря.

Необходими продукти:

  • 1 глава карфиол
  • 2 ч.ч. мини моцарели
  • 2 ч.ч. микс от различни видове настърган кашкавал (гауда, ементал, пушен)
  • 2 чаши кисело мляко
  • 100 гр. лека сметана
  • 2 цели яйца
  • сол, черен пипер, индийско орехче

Накъсайте карфиола на розички, измийте ги и ги сгответе във вряща вода за 20 – 30 минути. През това време счупете яйцата в купа и ги разбийте, после прибавете киселото мляко и сметаната. Подправете със сол и черен пипер, а ако желаете и с малко индийско орехче. Прибавете 1 ч.ч. настърган кашкавал. В огнеупорна тава наредете сварения карфиол, а след това излейте яйчената смес отгоре. Разполовете мини моцарелите и ги сложете върху сместа. Разбъркайте внимателно, за да разпределите моцарелата равномерно. Поръсете с останалият кашкавал и печете на 200 градуса за 30-40 минути.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.