историята на аспирина

Историята на едно лекарство с много приложения – Аспирин

ПРЕДИ 125 ГОДИНИ ЕДНА ТАБЛЕТКА ЗАПОЧНА ИСТОРИЯТА НА ИНОВАЦИЯ В МЕДИЦИНСКОТО ЛЕЧЕНИЕ – ТОВА Е АСПИРИН. ТАЗИ ГОДИНА ИМА 30-ГОДИШНЕН ЮБИЛЕЙ НЕГОВАТА НИСКО ДОЗОВА ФОРМА. СПЕЦИАЛНО РАЗРАБОТЕНА, ЗА ДА ПРОТЕКТИРА СЪРЦЕТО И СЪДОВЕТЕ - ЗАТОВА И НОСИ ИМЕТО СИ АСПИРИН®ПРОТЕКТ.

Нека ви разкажем любопитни факти от неговата история, която започва още от древността. Преди повече от 2400 години Хипократ признава специфичните антипиретични и аналгетични свойства на богатата на салицилат върбова кора.

До 19-ти век химиците експериментират с различни химични вещества, свързани със салициловата киселина. И през 1897г. Феликс Хофман от BAYER синтезира първата стабилна прахообразна форма на ацетилсалицилова киселина (ASA). Това е и рождената дата на оригиналния продукт Аспирин® на Байер, като на 6 март 1899 г. търговската марка Aspirin® е регистрирана в Имперското патентно ведомство в Берлин.

Неговите лечебни качества стават добре известни и през 1915 г. Аспирин® става достъпен и без рецепта. През петдесетте години на миналия век той бързо става един от най-широко изписваните медикаменти в света. Стартират и множество научни проучвания, целящи да проучат по-добре неговите лечебни свойства и механизма му на действие.

Първите доказателства, че Аспирин® предотвратява коронарна тромбоза и инфаркт на миокарда са публикувани от Лорънс Крейвън. И така през 60-те години беше открито, че Аспирин® притежава и антитромбоцитна активност.

Впоследствие през годините и много други проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ).

Така през 1993 г. за пръв път на германския пазар излиза Аспирин Протект. Оттогава до днес са изминали точно 30 години, повод за юбилея тази година. Така Аспирин Протект се превръща в продукт, верен на две, дори три поколения и използван от милиони лекари и пациенти по света. Ацетилсалициловата киселина, активното вещество на Аспирин може да намали риска от сърдечносъдови заболявания. Ниска доза ацетилсалицилова киселина, вземана редовно, е важно средство за превенция на сърдечносъдовите заболявания.

Аспирин Протект е специална стомашно-устойчива таблетка за ежедневна употреба с ниска доза ацетилсалицилова киселина. Tой е специално създаден за продължителна употреба и има стомашно-устойчиво покритие, за да сведе до минимум нежеланите реакции. Любопитни факти от историята на Аспирин® са още, че той е летял на борда на APOLLO 11 – при първия полет до луната през 1969 г, както и че Джон Вейн получава Нобелова награда за медицина, откривайки механизма на действие на Аспирин®

Интересно събитие е било отпразнуването на 100-годишнината на Аспирин®, когато Байер се вписва в книгата на Гинес, трансформирайки своята 122 метра висока сградата на централата в Леверкузен в най-голямата кутия Аспирин®

И въпреки, че Аспирин е едно от най-проучваните лекарства в света, пълният терапевтичен потенциал на неговата уникална молекула все още се разкрива.

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката.
За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.