Червено виното и червени горски плодове

Затлъстяването е рисков фактор за сърдечно-съдовата система

Плажното тяло не трябва да е единствената цел на диетата за отслабване — затлъстяването е рисков фактор за сърдечно-съдовата система

Разпространението на наднорменото тегло и затлъстяването се увеличава в световен мащаб.2

Защо това е важно?

Наднорменото тегло и затлъстяването не са само проблем на външния вид, а могат да имат редица вредни последици за здравето Ви.2 Нездравословното хранене е важен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания и редица ракови заболявания, които са основна причина за смъртността на населението в България. През последните години 62-65% от всички смъртни случаи у нас се дължат на болести на сърдечно-съдовата система. Свръхконсумацията на висококалорийни храни и ниската физическа активност допринасят съществено за високото разпространение на затлъстяването – рисков фактор за диабет тип 2, високо кръвно налягане, атеросклероза 4, сърдечно-съдови заболявания и др.(1)

Определяне на затлъстяването

Затлъстяването е един от най-неотложните проблеми на общественото здраве, пред които е изправен светът днес. По данни на Световната здравна организация (СЗО) от 2014 г. 39 % от възрастните са с наднормено тегло (ИТМ ≥ 25 kg/m2), а 13 % са със затлъстяване (ИТМ ≥ 30 kg/m2). Това означава, че над 0,5 милиарда възрастни в света страдат от затлъстяване .5 Наднорменото тегло означава увеличаване на количеството мастна тъкан (по отношение на броя и размера на клетките). Тя се измерва чрез коефициента на височината (в метри) и квадрата на телесната маса (в килограми), т.е. индекс на телесната маса (ИТМ) [kg/m2]. Друг важен параметър е обиколката на талията, която предоставя надеждна информация за отлагането на висцерални мазнини.3

Причини за затлъстяването

Затлъстяването е резултат от трайно положителен енергиен баланс, който се дължи на прекомерен прием на енергия и намалена физическа активност. Консумацията на висококалорична храна, повишената механизация на работните процеси, използването на превозни средства и намаляването на възможностите за дейности на открито могат да допринесат за увеличаване на теглото.3

 

Червено виното и червени горски плодове

Последици от затлъстяването

Освен че затлъстяването е доказан рисков фактор за редица заболявания, известно е, че неправилното хранене също играе роля в развитието на повечето заболявания. По-малко хора обаче знаят, че наднорменото тегло може да окаже влияние и върху изхода от заболяванията и ефективността на лечението.2

Какво можете да направите относно затлъстяването?

Намаленият прием на енергия и повишената физическа активност могат да обърнат положителния енергиен баланс и да предизвикат загуба на тегло.

Златните правила:

 • Следете редовно теглото си. Превенцията на затлъстяването е по-добра от лечението му. Не чакайте, докато наднорменото Ви тегло достигне 10 kg. Много по-лесно е да свалите няколко килограма.
 • Ключът е в умереността и постепенния напредък. Поставете си реалистични очаквания. Диетата Ви за отслабване не трябва да включва гладуване и интензивен спорт. Започнете постепенно диетата си за отслабване и физическите упражнения.3
 • Въведете в начина си на живот само промени, които можете да спазвате в дългосрочен план.
 • Допълнителен съвет: Ако успеете да избегнете йо-йо ефекта, няма да имате нужда от различни гардероби за различни килограми.

Ръководство за хранене1

Както е посочено в заглавието, затлъстяването не е само въпрос на външен вид. Редица медицински дружества предлагат препоръки за начина на живот. Ето някои от националните препоръки за здравословно хранене в България, разработени от експерти от Национален център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ):1

Що се отнася до храненето, важни са разнообразието, умереността, редовността (3 до 5 хранения на ден с по-малки порции) и избягването на екстремни диети.

За да сте здрави Вие се нуждаете от пълноценно хранене, което означава, че чрез храната трябва да получавате всички необходими хранителни вещества в достатъчни количества. Важно условие за осигуряване на пълноцено хранене е разнообразието на храните, тъй като нито един хранителен продукт или група продукти не съдържат всички необходими хранителни вещества.

Храните могат да се разделят в 6 групи в зависимост от това на кои хранителни вещества са основни източници:

 • Зърнени храни и картофи
 • Зеленчуци и плодове
 • Мляко и млечни продукти
 • Месо, риба, яйца, бобови храни и ядки
 • Добавени мазнини (масло, мас, слънчогледово олио, царевично олио, зехтин, маргарин и др.)
 • Захар и захарни продукти, сладкарски изделия

Препоръчително е включването в дневното меню на представители от първите четири групи храни.

Последните две групи са също част от нашето хранене, но тяхната консумация трябва да се ограничава.

Мазнините са с най-висока енергийна стойност, а тези от животински произход са свързани с допълнителен здравен риск. Захарта и продуктите, съдържащи големи количества захар, като захарни и сладкарски продукти (бонбони, шоколади, торти, баклави, кексове и др.) Тези храни са с висока енергийна стойност без да съдържат необходимите за организма витамини и минерали. Сладкарските изделия са богати и на мазнини.

Избягвайте честата употреба на безалкохолни напитки, съдържащи захар, предпочитайте чешмяна и минерална вода.

Предпочитайте натуралните плодови сокове, пред сокове и нектари, подсладени със захар.

Ограничете приема на наситени мастни киселини.

За да постигнете тази цел:

 • Консумирайте птиче месо без кожа и червени меса без тлъстини (телешко, говеждо,свинско, агнешко) до три пъти седмично (100 гр. порция)
 • Консумирайте риба поне един-два пъти седмично (150-200 гр. порция)
 • Консумирайте боб, леща и соя поне два пъти седмично (200-300 гр. порция). Приемайте 30-50 гр. ядки дневно
 • Хора без повишен холестерол в кръвта могат да консумират по едно яйце дневно, а тези с повишен холестерол трябва да ограничат приема до половин жълтък на ден.

Ако използвате съвременни съдове и кухненски технологии (напр. готвене в плик на фурна, готвене на пара), можете да приготвите вкусни ястия с изненадващо малко мазнини.

Трябва да балансирате енергийния си прием от храни и напитки с енергийния си разход и да се занимавате редовно с физическа активност.

12 препоръки за здравословно хранене1

 1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера. Отделяйте достатъчно време за хранене.
 2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
 3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни плодове и зеленчуци, за предпочитане сурови.
 4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
 5. Избирайте постни меса, замествайте често месото с птиче месо, риба и бобови храни.
 6. Ограничавайте приема на мазнини, особено животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
 7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия. Избягвайте консумацията на газирани напитки, съдържащи захар.
 8. Намалете консумацията на сол и солени храни.
 9. Ако консумирате алкохол, правете го в умерени количества.
 10. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
 11. Пийте много вода.
 12. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.

Препоръки за физическа активност1

Редовната физическа активност (работа, транспорт, спорт, дейности през свободното време) води до положителни промени в различни метаболитни процеси и има синергичен (взаимно поддържащ) ефект с Вашата диета за отслабване.

В допълнение към доброто сърдечно-дихателно състояние, физическата активност е важна и за поддържане на мускулната маса и намаляване на телесните мазнини.

Поради неотдавнашните промени много хора работят от вкъщи и това допълнително намалява ежедневната им физическа активност, така че е важно да се упражнявате поне 30 минути всеки ден. Това упражнение може да бъде разходка, но се уверете, че го правите редовно. Смарт часовник с брояч на крачките или смартфонът Ви могат да Ви помогнат да постигнете желания брой крачки дневно.

Какво можете да направите, за да поддържате сърцето си здраво

 1. Редовно измервайте теглото си и спазвайте промените в начина си на живот, които сте замислили. Въведете промени в начина на живот стъпка по стъпка.
 2. Може да се консултирате с диетолог, когато планирате и контролирате диетотерапията си, но ако не можете да се свържете с такъв специалист, планирайте седмичното си меню предварително.
 3. При съмнение за сърдечносъдово заболяване си запазете преглед възможно най-скоро и обсъдете с лекаря си възможностите за намаляване на теглото.
 4. Осъзнатият начин на живот включва прием на правилните лекарства както за профилактика , така и за лечение.
 5. Ако имате известно сърдечносъдово заболяване, следвайте съветите на лекаря си за промяна на начина на живот и за прием на лекарства.

Червено виното и червени горски плодове

Използвана литература:

 • (1) Препоръки за здравословно хранене за населението в България 18-65 години https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/Healthy_eating_18_65.pdf Return to content
 • (2) Jakab A. E. et al, A magasvérnyomás-betegség prevalenciája túlsúlyos és elhízott magyar gyermek- és serdülőkorú populációban [The prevalence of hypertension in the overweight and obese Hungarian child and adolescent population], Orv Hetil. 2020; 161(4): 151–160. Return to content
 • (3)Rurik I., Az elhízás kezelése és megelőzése: táplálkozás, testmozgás, orvosi lehetőségek [Treatment and prevention of obesity: diet, exercise and medical options], Orv Hetil. 2021; 162(9): 323–335. Return to content
 • (4) http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/az_elhizas_onmagaban_is_kockazat (2/9/2022) Return to content
 • (5) Badimo L.,Position paper of the European Society of Cardiology–working group of coronary pathophysiology and microcirculation: obesity and heart disease, European Heart Journal (2017) 38, 1951–1958 Return to content
 • PP-M_ASA_C-BG-0055-1 Return to content

АСПИРИН ПРОТЕКТ 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години.
Съдържа ацетилсалицилова киселина.
Преди употреба прочетете листовката.
За повече информация: 
Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.