Spaghetti with parsley pesto and tomatoes

Спагети с песто от магданоз и домати

Пестото е едно от най-лесните за приготвяне ястия в италианската кухня, а също е и невероятно вкусно. Смята се, че произлиза от провинция Лигурия, но според писмени сведения подобен сос е бил използван още през Средновековието, когато, разбира се, (в родината на пастата) се е консумирал предимно с макаронени изделия. Въпреки че пестото се комбинира добре и с картофени ястия и меса, все още най-популярното съчетание е с паста. В крайна сметка има значение какъв вид паста ползваме: колкото по-тънка е пастата, толкова по-добре я обгръща този вкусен сос. Песто дженовезе е най-известната версия и се приготвя от босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин и разбира се пармезан. Запомнете числото пет, когато приготвяте песто, въпреки че количествата могат да се променят. Кедровите ядки, които са доста скъпи, могат да бъдат заменени с всякакви други ядки като орехи, бадеми, лешници и дори със слънчогледови семки. Чесънът може да бъде заменен с див или пресен лук, а може да бъде пропуснат изцяло, ако сте чувствителни към тази съставка. Вместо пресен босилек може да използвате всякакви свежи подправки, като в нашето предложение, например. Това, което е неприкосновено, са пармезанът и зехтинът. И двете са от съществено значение за доброто песто.

Магданозът ще придаде малко по-мек вкус от босилека при приготвянето на песто, но не бива да забравяме неговите полезни свойства, дължащи се на съдържанието на каротин, витамин С и Е, минерални соли, а и е особено полезен през зимните месеци. Дръжките на магданоза (и неговият корен) укрепват стомаха, прочистват бъбреците, а етеричното му масло има противовъзпалителен ефект. За да направите пестото още по добро, използвайте лешници. Класическото песто се прави в хаванче, но не се колебайте да извадите кухненския робот и да го използвате, за да получите по-кремообразно и гладко песто.

Необходими продукти:

  • 4-5 връзки магданоз
  • 2/3 ч.ч. обелени фъстъци
  • 2/3 ч.ч. сирене пармезан
  • 1 скилидка чесън
  • зехтин
  • 450 г спагети (пълнозърнести или приготвени със спелта)
  • 2-3 узрели домата на кубчета

Начин на приготвяне:

Запечете фъстъците на сух тиган. Измийте и нарежете на ситно магданоза. Сложете фъстъците, магданоза, смачкания чесън, сиренето и достатъчно зехтин в пасатор. Разбийте до получаването на кремообразна смес. Докато приготвите пестото за няколко минути, спагетите ще се сварят. Веднага след като отцедите спагетите, добавете пестото и нарязаните домати. Смесете добре. Прекрасно, леко, но засищащо предложение за обяд или вечеря.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.