Celery salad with apple and walnut

Салата от селъри с ябълка и орехи

Селърито е присъствало на трапезата дори на древните гърци. Първоначално се е използвало за медицински нужди, подобно на много други растения и плодове. Това не бива да ни учудва, тъй като има високо съдържание на вода и фибри и съответно много ниско съдържание на калории (само 6 kcal на стрък). Освен това е богато и на магнезий, калций, калий и натрий, така че има подмладяващи, повишаващи настроението и болкоуспокояващи качества.

Селърито, въпреки че е хрупкаво, когато е прясно, има по-мек вкус от целината, която се използва традиционно в Унгария. Неслучайно във филмите често виждаме да сервират коктейли, и по специално Блъди Мери, с потопен стрък селъри. Препоръчва се също така да се използва при прочистване и отслабване, тъй като има детоксикиращ и изчистващ ефект. Този зеленчук помага да се отървете от излишните неразтворими фибри, така че може да бъде полезен дори в борбата с целулита. Почиства кожата ни, има противовъзпалително действие, стимулира храносмилането, а също така е и с благоприятен ефект върху нервната система.

Кой е най-подходящият начин да го използваме? Вътрешните стръкове са нежни и могат да бъдат нарязани без обработка, след цялостно измиване, разбира се. Външните стръкове се почистват като зелен фасул

Със селърито можем да приготвим чудесна салата! Ако не обичате много краставиците, а салатата айсберг Ви е омръзнала, опитайте салата със селъри, ще Ви хареса! Вкусовете се съчетават много добре, ако се комбинира и с други плодове, освен ябълки и круши, ананасът (пресен или консервиран) също е подходящ. Не се ограничавайте само с плодовете, защото този зеленчук си подхожда и с настъргани моркови, царевица, по-меки сирена (настъргани или натрошени фета или горгонзола). Комбинацията с риба (особено риба тон и сьомга) ще направи ястието здравословно и засищащо. Когато става въпрос за приготвянето на салати, можем да развихрим въображението си.

Необходими продукти: (за 4 души)

  • връзка селъри
  • 1 салата айсберг
  • 2 средно големи ябълки
  • 1 ч.ч. орехи
  • шепа стафиди
  • балсамов оцет, зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете външните стръкове на селърито на кръгчета. Измийте и нарежете и вътрешните стръкове, а след това разполовете парченцата. Измийте салатата и накъсайте листата. Измийте ябълките и ги нарежете на парчета. На дъното на няколко купи за салата подредете листата от салата. В купа разбъркайте селърито, ябълките, орехите и стафидите, след това прибавете зехтин и балсамов оцет на вкус. Сложете по малко от салатата във всяка купа и сервирайте.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.