Borscht

Борш

Цвеклото е истинска „бомба с микроелементи“, богато е на желязо, калций, фолиева киселина и витамин А. Също така е и мощен антиоксидант и помага за създаването на кръвотворните клетки в организма. Предотвратява образуването на ракови клетки и ускорява метаболизма.

Струва си да консумираме този зеленчук по-често и в разнообразни комбинации, например с червено зеле. Червеното зеле е богато на флавоноиди, предпазва от рак, подобрява мозъчната функция и също така помага за здравето на сърцето. Освен витамините, които съдържа, то е изключително богато на минерали, като: калий, калций, фосфор, желязо, йод и сяра. Укрепва имунната система, участва в защитата на клетките, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, като по този начин намалява риска от мозъчен удар и сърдечно-съдови заболявания. Тази уникална среща на полезното с приятното се превъплъщава в ярка и цветна супа, която със сигурност ще бъде удоволствие за мнозина.

Необходими продукти:

  • 1/2 глава червено зеле
  • 3 броя червено цвекло (средна големина)
  • 1 глава лук
  • 3 с.л. и 1 ч.л. растително олио
  • сол, черен пипер, смлян ким
  • 2-3 дафинови листа
  • щипка мащерка
  • червен винен оцет
  • 2 ч.ч. бульон
  • 1 ч.ч. заквасена сметана

Нарежете на тънки ивици зелето, след това обелете и нарежете на кубчета червеното цвекло (най-добре да ползвате ръкавици, за да не си боядисате ръцете). В малко растително олио запържете накълцания лук, а след това добавете зелето и червеното цвекло. Задушете за около 10-15 минути. Налейте бульона, подправете със сол, черен пипер и ким на вкус. По желание може да сложите няколко дафинови листа и щипка мащерка. Добавете малко оцет и гответе до омекване на зеленчуците. Извадете дафиновите листа, сервирайте с голяма лъжица заквасена сметана, която трябва да се разбърка в супата преди консумация.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.