Beetroot mushroom risotto

Ризото с цвекло и гъби

Цвеклото е много богато на минерали, пълно е с желязо, калций, фолиева киселина и витамин А. Също така е мощен антиоксидант, помага за образуване на кръвотворните клетки в организма и засилва метаболизма. Ето защо трябва да го консумираме често и под всякаква форма. Можем да го използваме в супа, да го комбинираме с шоколад за вкусна шоколадова торта, да направим салата или да го изпечем за гарнитура. Цветът на ястието, което предлагаме, е малко необичаен, но затова пък е много лесно за приготвяне. Въпреки че изглежда необикновено на пръв поглед, това е изключително вкусно предложение. Единственият недостатък на цвеклото е, че цапа всичко, до което се допре. Вземете предпазни мерки, за да опазите ръцете, дрехите и съдовете си. Уверяваме Ви, че това ястие е толкова вкусно, че ще си струва усилието..

Необходими продукти:

  • 2 1/4 ч.ч. ориз
  • 4 големи глави цвекло
  • 1 малък лук
  • 3/4 чаши гъби
  • зехтин
  • сол и пипер на вкус
  • пилешки бульон
  • 100 мл нискомаслена сметана

Измийте внимателно главите цвекло (без да ги белите) и ги сложете да се варят. Когато се сварят, ги охладете и внимателно ги обелете. Нарежете на малки кубчета. Почистете и нарежете гъбите. Нарежете лука на ситно. В съд налейте малко зехтин, задушете лука, а после добавете ориза. Когато оризът побелее, го залейте с бульона. Подправете със сол и черен пипер, покрийте съда и варете, докато леко омекне. Добавете сметаната и нарязаното цвекло, пак покрийте и варете още 20 минути. В малък тиган запържете гъбите в малко мазнина – с тях ще поръсите ризотото. По желание може да прибавите фета сирене. Това е много хранително ястие.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.