Asparagus risotto

Ризото с аспержи

Аспержите са един от големите дарове на пролетта. Те не само са вкусни, но и много здравословни, тъй като имат изключително високо съдържание на витамини и минерали. Той е изключително богат на калий, магнезий, желязо, витамини В и С и е изключително нискокалоричен.Тези зеленчуци са леки и лесносмилаеми. Имат високо съдържание на фибри, което спомага за добрата перисталтика, а също така са полезни за бъбреците, защото имат диуретичен ефект. Според някои източници редовната консумация на аспержи може да предотврати ракови заболявания.

Зелените аспержи не трябва да се белят, достатъчно е да отрежете твърдите краища. Огънете стеблото и то ще се счупи на правилното място, долната част е много твърда и трябва да се изхвърли. Белите аспержи трябва да се белят с остър нож или белачка за зеленчуци, а краят да се отреже. Перфектният начин за приготвяне на аспержи е на водна баня с подсолена вода. Така приготвени, те ще имат най-добър вкус. Опитайте ги и с нашата рецепта с ризото..

Необходими продукти:

  • 1 връзка аспержи
  • сол, бял пипер
  • разстително масло
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 1/3 ч.ч. ориз
  • 1 ч.ч. пилешки бульон
  • 3-4 с.л. маскарпоне

Почистете и нарежете пресния лук, а след това го запържете в малко мазнина. Прибавете измития ориз и пържете, докато побелее. Налейте пилешкия бульон (или използвайте гореща вода със сух бульон). Добавете сол и черен пипер, похлупете и гответе, докато е почти готово. Почистете аспержите по начина, описан по-горе. След това ги сварете, без да ги преварявате – нека останат хрупкави. Нарежете зеленчуците на резени (с дебелина около 2,5 см). Добавете ги в ризотото и гответе още няколко минути. За да стане ястието кремообразно, добавете и разбъркайте маскарпонето. Покрийте и оставете да почине малко, сервирайте горещо.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.