Spinach and feta crêpes

Палачинки със спанак и крема сирене

Палачинките могат да станат по-здравословни, ако вместо обикновено, използвате пълнозърнесто или оризово брашно например. Ако тази идея не Ви харесва, може да се опитате да ги направите колкото се може по-тънки. Не трябва да се чувствате много виновни, защото ще бъдат със солен пълнеж. Има и друго нещо, което ще ги направи още по-полезни за нас!

Листните зеленчуци са отличен източник на хранителни вещества. Съдържанието на хлорофил в листата има детоксикиращ и алкализиращ ефект върху организма. Те са с високо съдържание на калций, а също така обогатяват тялото ни с допълнителни минерали. Съдържащият се витамин A е ценен антиоксидант и помага да се предотврати развитието на ракови заболявания. Също така би било препоръчително да го консумираме суров, тъй като има благоприятен ефект върху храносмилането ни, защото прочиства и регенерира чревния тракт. Мнозина се плашат, когато чуят думата „спанак“. Морякът Попай ни учеше колко силни ще станем, ако ядем този зеленчук. Освен че е богат на фолиева киселина и калий, деликатният спанак може да се приготви по много различни начини – и е изключително вкусен! Нека обърнем повече внимание на младия спанак. Спанакът се предлага в супермаркетите заедно с други зеленчуци като рукола и маруля, което говори, че може да се комбинира с различни зеленчуци (домати, репички, краставици и чушки), за да се превърне в отлична салата. Той е много подходящ и за пълнежа на нашите палачинки.

Необходими продукти:

  • 12-15 бр. палачинки
  • 1 пакет млад спанак
  • 30 г сирене фета
  • 1/3 ч.ч. кедрови ядки
  • зехтин
  • бял пипер

Направете палачинките. Нарежете сиренето на малки кубчета. Запечете на сух тиган кедровите ядки и ги извадете в купичка. В същия тиган добавете зехтин и леко задушете спанака. Подправете с бял пипер, не е нужно да слагате сол, защото фета сиренето е достатъчно солено. Към спанака прибавете парченцата сирене. Напълнете палачинките със сместа и поръсете с кедровите ядки. Насладете се на лека и вкусна вечеря.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.