Melon salad

Салата от пъпеш

Въпреки че пъпешите са били известни още от древността, малко хора знаят, че те всъщност са изключително здравословен плод. Той съдържа цинк, фосфор, калций, калий, хром, магнезий, манган, натрий, мед, желязо, както и различни плодови киселини. Съдържа също витамините А и С, бета-каротин и фолиева киселина. Пъпешът е много добро средство и за лечение на фебрилни състояния, възпалителни процеси и е отлично средство срещу храносмилателни разстройства. Така че защо да не консумираме този плод, когато е в сезон, толкова често, колкото можем? Чудесно е да се приема самостоятелно като плод, но италианците знаят какво е вкусна храна и неслучайно предлагат пъпеш с прошуто като предястие. Много хора казват, че пъпешът е като зеленчук, само малко по-сладък на вкус. Когато се комбинира с листни зеленчуци, се превръща в освежаваща съставка на салати.

Необходими продукти:

  • 1 пакет микс от зелена салата
  • 8-10 чери доматчета
  • 1 глава червен лук
  • половин пъпеш сорт „Галия“
  • балсамов оцет
  • мед
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете на кубчета пъпеша. Разполовете доматчетата и нарежете лука на резени. От балсамовият оцет, зехтина и меда направете дресинг за салатата. Подправете микса от зелени салати и лука с дресинга и разбъркайте. Изсипете зеленчуците в голяма купа. Отгоре подредете доматчетата и пъпеша. Поднесете! Добре се комбинира със сирене или месо на грил, но може да се поднесе и като чудесно, леко, лятно ястие.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.