Leek soup

Супа от праз лук

Празът е един от модерните фаворити в семейството на лука. Въпреки че е роднина на чесъна и лука, той е значително по-мек, може да се консумира спокойно от хората с чувствителен стомах и по-малко дразни очите по време на нарязване. Празът е ефективен при успокояване на кашлица и лечение на гласните струни. Той е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на провитамин А, витамин С и Е и голямо разнообразие от минерали. С други думи, празът обогатява нашата диета без излишни калории. Освен това е чудесен диуретик, улеснява храносмилането и както вече споменахме, отвара от него може да бъде полезна и при фарингит и ларингит. Това е любима супа, която ни навява скъпи спомени, независимо дали е лято или зима.

Необходими продукти:

  • 1 голям стрък праз
  • 1-2 картофа
  • 2 с.л. масло
  • зеленчуков бульон
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2/3 ч.ч. нискомаслена течна сметана
  • настъргано сирене

Начин на приготвяне:

Почистете праза и го нарежете на кръгчета, след което го запържете в малко масло. Измийте, обелете и нарежете на кубчета картофите и ги прибавете към праза. Подправете със сол и черен пипер, след това залейте със зеленчуков бульон и гответе до омекване на зеленчуците. Когато супата е готова, пасирайте и добавете сметана, за да я направите с още по-мек вкус. Ако сте на строга диета, вместо сметана използвайте кисело мляко. Това ще направи супата дори по-вкусна. Сервирайте с настъргано обикновено или козе сирене. Ако не сте на диета, добавете крутони за хрупкавост! Добър апетит!

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.