Brussels sprouts with honey and ham

Брюкселско зеле с мед и шунка

Това е просто едно миниатюрно зеле. Подобен на този зеленчук е познат още от римско време. По-късно е бил култивиран от нидерландците, откъдето идва и името му – брюкселско зеле. Брюкселското зеле е като пица с ананас – някои хора дори не искат да го погледнат, а какво остава за децата. Веднъж като разберете как трябва да се приготвя, а именно на пара, ще станете заклет фен. Не само защото ще харесате вкуса, но и защото е изключително полезно за здравето. Брюкселското зеле има много високо съдържание на витамин С: само 2/3 ч.ч. зеле покрива ежедневните ни нужди от витамин С. Да не говорим за присъщите му витамин А и К, фолиева киселина и диетични фибри. Също така съдържа калий, витамин В1, В2, В6 и Е, както и мед и калций. Истинско изобилие от витамини и минерали. Поради високото съдържание на фибри, минерали и витамини брюкселското зеле е добър приятел на всяка диета и е особено препоръчително за бъдещи майки например. Следващото ястие се приготвя лесно и бързо.

Необходими продукти:

  • 900 г брюкселско зеле
  • 50 г масло
  • зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 г шунка
  • 3-4 с.л. мед

Измийте и почистете брюкселското зеле. Сварете го във вряща вода за 5 минути. В отделен тиган разтопете малко масло със зехтин и запържете нарязаната шунка. След като отцедите зелето от водата, го прибавете към шунката. Сол и пипер на вкус. Разбъркайте добре, сложете меда и гответе още няколко минути. Не се притеснявайте, няма да стане много сладко, само ще се балансира солеността от шунката и остротата на черния пипер. Това е отлична вечеря, но разбира се става и за обяд.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.