Brownie-cupcake

Шоколадови мини кексчета

Когато дойде неизбежният глад за сладко, не можем да го залъжем с нищо – просто трябва да хапнем малко шоколад. Шоколадът наистина Ви прави щастливи по един или друг начин. Това е така, защото в него има съставка, наречена фенолова киселина, която е особено полезна за сърцето и помага за гъвкавостта на съдовата ни система. Този продукт допринася за здравето на костите, тъй като блокче млечен шоколад съдържа два пъти повече калций, отколкото чаша мляко. Дори хората на диета могат да извлекат полза от консумацията на няколко парчета на ден, защото това помага да се преодолее желанието за нещо сладко, а високото съдържание на желязо и фосфати носи допълнителен положителен ефект. Ако го приемем в големи количества, можем да изпаднем в почти еуфорично състояние. Важно е да не се приемат чак толкова големи количества, защото има риск нивата на серотонин да се покачат много. Парченце шоколад може да действа благотворно и по време на изпити и тестове, тъй като стимулиращият ефект на кофеина и теобромина подобрява кръвообращението и увеличава способността за концентрация. Между другото, шоколадът насърчава също и регенерацията на клетките, като свързва свободните радикали в тялото и по този начин забавя процеса на стареене.

С удоволствие мога да заявя, че сериозните ни експерименти доведоха до един лесен за приготвяне, но много вкусен шоколадов кекс, който за повече удобство печем във формата за мъфини. А ако имате хартиени капсули, дори не е нужно да я миете. Времето за печене също е кратко, така че ако разполагате с продуктите вкъщи, можете да ги приготвите и хапнете за нула време.

Необходими продукти за 12 броя мини кексчета:

  • 100 г тъмен шоколад (60-70%)
  • 100 г масло
  • 1/2 ч.ч. тръстикова захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 2 супени лъжици неподсладено кокосово брашно
  • 3 големи яйца
  • 1 ч.л. екстракт от кафе (или 3,5 с.л. кафе)
  • 4-5 с.л. гъст конфитюр от кайсии
  • 60 г шоколадови капки

Начин на приготвяне:

Начупете шоколада на парчета, а маслото нарежете на кубчета. Разтопете ги на водна баня. В купа счупете 3 яйца и прибавете захарта. Разбийте до получаването на пухкава смес. Сложете кафето (или екстракта от кафе), а след това внимателно с лъжица прибавете брашното, какаото и конфитюра и разбъркайте добре. Охладете шоколадовата смес, но внимавайте да не се втвърди отново. Прибавете я към яйчената смес, разбъркайте и изсипете във форма за мъфини. Отгоре на всяко кексче сложете 6-8 капки шоколад – това ще бъде наслада както за очите, така и за небцето.

Печете на 180 градуса за 20-25 минути. Кафето подсилва вкуса на шоколада, а конфитюрът от кайсии прави кексчетата сочни и ги предпазва от изсъхване.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.