Apple pie

Ябълков пай

Ябълковият пай никога не излиза от мода, ако се нуждаем от бърза идея за десерт. По традиция ябълковият пай се прави с маслено тесто, което можете да купите готово, ако нямате време да точите.

За щастие, това означава, че винаги може да имате няколко пакета във фризера за всеки случай. Например, ако дойдат неочаквани гости или ако на някой от семейството му се дояде нещо сладко. Просто го грабнете от фризера и оставете магията да се случи.

Необходими продукти:

  • 1 пакет маслено тесто
  • 3-4 големи ябълки
  • 200 гр. масло
  • 1/2 ч.ч. ксилитол
  • сока и кората на един лимон
  • ванилов екстракт
  • канела
  • захаросани портокалови корички
  • шепа от обесени и нарязани на тънко бадеми

Начин на приготвяне:

Обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета. Обелете, изчистете и нарежете ябълките. Поръсете ги с малко лимонов сок, за да не почернеят.

Разделете тестото на три части. Разточете 2/3 от тестото с дебелина около 3 мм. Сложете го в огнеупорна тава за пай и му покрийте ръба. Запазете остатъка от тестото, за да покриете пая. По-късно ще разточите тестото, ще го нарежете на тънки ивици и ще го заплетете така, че да прилича на решетка.

Засега обаче разтопете маслото, прибавете ксилитола и го карамелизирайте. Добавете ябълките и лимоновата кора, поръсете с 1 с.л. канела и 1 с.л. ванилов екстракт. Задушете ябълките. На този етап може да прибавите захаросаните портокалови корички, ако имате, или да ги замените със стафиди, или пък въобще да не слагате и от двата продукта.

Изсипете пълнежа върху тестото и оформете купчинка, поръсете с натрошени бадеми. Поставете отгоре решетката от тесто. Изпечете на 180 градуса за 30 минути.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.