Pork chops with pickled pearl onions

Свински пържоли с мариновани лукчета

Лукът е много здравословен зеленчук и затова присъства в много ястия. Малко хора консумират дребните лукчета, особено маринованите. Този лук се изважда от почвата, когато достигне 3-4 см в диаметър. Лукчетата са малки, кръгли и бели. Тяхното семейство е по-близко до праза, отколкото до белия лук. Наричат се перлени лукчета заради лъскавата бяла обвивка. Те имат по-сладък вкус от останалите видове лук, но тяхната хранителна стойност е по-голяма дори от тази на червения лук. Перлените лукчета са с ниско съдържание на калории, но богати на витамин A и C. Тези витамини не се губят дори след топлинна обработка и консервиране. Има една стара поговорка, че една глава лук съдържа цяла аптека в себе си. Препоръчва се при обикновена настинка, артритни болки, безсъние и дори за лекуване на брадавици. В тях има изобилие от минерали: калций, фосфор, калий, натрий, магнезий, желязо, мед, цинк, фолиева киселина и биотин. Честото консумиране на лук води до понижаване на кръвното налягане, предпазва от образуването на съсиреци в кръвта, отстранява бактериите и подобрява храносмилането. Перлените лукчета са с по-висока антиоксидантна стойност от белия лук. Лукчетата се консервират в оцет, но дори и кисели са добра основа за различни ястия.

Необходими продукти:

  • 450 г свински пържоли
  • 2 буркана мариновани лукчета
  • 2-3 домата
  • маруля или воден кресон
  • 2-3 с.л. мед
  • 4-5 с.л. соев сос
  • сол, млян черен пипер, лют червен пипер
  • зехтин

Измийте, начукайте и посолете месото. Пригответе маринатата в малка купа: смесете меда със соевия сос и малко зехтин, след това прибавете сол и черен пипер на вкус. Мариновайте месото за 30 минути, след което го запечатайте на тиган с малко зехтин. Изцедете лукчетата, но запазете течността. В отделен тиган запържете лукчетата. Лукчетата ще са още по-вкусни, ако ги оставите да се зачервят малко по-дълго. Измийте марулята или водния кресон, нарежете доматите на четвъртинки и залейте салатата с течността от буркана. Гарнирайте свинските пържоли с лукчетата и салатата. Това може би не е Вашето обичайно ястие, но е много вкусно.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.