Orange salmon with asparagus

Сьомга с портокал и аспержи

Това е още една много здравословна рецепта. Известно е, че трябва да ядем риба три пъти седмично (или поне веднъж), за да сме сигурни, че сме набавили на тялото си необходимите му омега-3 мастни киселини. Нашият организъм не може да произвежда омега-3 мастни киселини, затова единственият начин да я набавим, е чрез храната. Добрата новина е, че всички риби са много богати на омега-3. Тя допринася за здравословната функция на мозъка и има благоприятен ефект върху сърцето и ставите. В допълнение намалява риска от сърдечносъдови заболявания и изчиства кръвоносните съдове. Може да помогне в превенцията на ракови заболявания и редица хронични болести например Алцхаймер, депресия и високо кръвно налягане. Също така укрепва имунната система, притежава противовъзпалителни качества и не на последно място се грижи за цялостното ни здраве и благосъстояние. Като консумирате сьомга, вие си набавяте допълнителни витамини и минерали – калий, цинк, селен и витамин B12.

Аспержите са истинска златна мина по отношение на съдържанието на витамини и минерали. Те съдържат в големи количества калий, магнезий, желязо, витамин B и C и са нискокалорични. Това, което ги превръща в звездата на всяка диета, е фактът, че са лесноусвоими от организма, но само ако се приготвят по правилния начин. Този зеленчук е богат на фибри, така че има добър ефект върху храносмилателната ни система, а поради диуретичния си ефект е много полезен за бъбреците. Според някои източници редовната консумация на аспержи може да ни предпази от ракови заболявания и дори да ни излекува от тази болест. В заключение можем да кажем, че тези две съставки взаимно допълват своите ползи за нашия организъм. Предлагаме Ви една апетитна рецепта с тях.

Необходими продукти:

  • 450 г сьомга филе
  • 2 портокала
  • 2 връзки аспержи
  • зелени маслини
  • 1-2 с.л. соев сос
  • зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 лимон

Изцедете сока на портокалите и лимоните и го смесете със соев сос и зехтин. Към маринатата прибавете малко сол и черен пипер и залейте върху сьомгата. Подредете рибата в огнеупорна тава. Печете на 180 градуса за малко над половин час. Докато ястието се пече, отстранете по-твърдата част на аспержите, там където ще се счупят, ако ги огънете. Измийте ги и ги бланширайте във вряща подсолена вода, след което ги запържете в малко зехтин. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Когато сьомгата е готова, украсете със зелени маслини и портокалова кора и сервирайте. Сготвихте едно не само нискокалорично, но и много вкусно ястие.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.