Oatmeal waffles with yogurt

Гофрети с овесени ядки и кисело мляко

Има едно сладко изкушение, което трябва да е било първата улична храна, въпреки че никой не я е наричал така, когато се е появила за първи път на сергиите на селските или църковните панаири и други събирания. Има сведения за предшественик на гофретата още от Средните векове. Дължим това откритие на фламандските пекари, които приготвяли тестото, което им оставало, между метални плочи. Има много начини за приготвяне на гофрети. В някои държави използват масло, в други това е чисто и просто по-гъсто тесто за палачинки. Едно нещо е сигурно: добрите гофрети са хрупкави отвън и меки отвътре. За да е пълно удоволствието, те трябва да бъдат златисто-кафяви, поръсени с пудра захар, сервирани с конфитюр, шоколадов крем или течен шоколад. Предлагаме Ви по-здравословен вариант: денят ще започне много по-добре, ако закусите с гофрети с овесени ядки и кисело мляко! Освен на протеини, овесените ядки са богати на витамин B и E, желязо, калий, калций, фосфор и магнезий. Те помагат да се възстановят нервните окончания, да се подхрани и обнови цялата нервна система, имат противовъзпалителен ефект и поддържат алкална вътрешна среда. Тъй като са богати на фибри, овесените ядки ни засищат по-бързо, като по този начин предпазват сърдечносъдовата система. Овесените ядки подобряват храносмилането, като забързват метаболизма и изчистват чревния тракт от патогенни и неразтворими влакна.

Необходими продукти:

  • 1 1/2 ч.ч. овесени ядки
  • 3/4 ч.ч. брашно
  • 3 големи яйца
  • щипка сол
  • 10 с.л. прясно мляко
  • 2 1/2 ч.л бакпулвер
  • 1 1/3 с.л. захар
  • (за повече сладост може да прибавите 5 с.л. захар и 1/3 с.л. ванилов екстракт)

Начин на приготвяне:

Смелете на ситно овесените ядки в домакински робот, след това смесете заедно със сухите продукти. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците със захар (и ванилията, ако ползвате такава), докато получите пухкав крем. След това прибавете млякото. Разбийте белтъците, докато се образуват твърди връхчета. Смесете жълтъците и белтъците, а след това много внимателно прибавете към тях сухите съставки. Трябва да получите гъсто палачинково тесто. Намажете с малко масло гофретника, след това с черпак изсипете първата порция тесто. Имайте предвид, че заради бакпулвера тестото ще набухне, затова не препълвайте. Печете до готовност (4-5 мин.). За солена гофрета сервирайте с кисело мляко. Може да смесите киселото мляко с малко захар и ванилов екстракт, ако искате да е сладко. Смесването на овесени ядки с кисело мляко за закуска ще Ви осигури енергичен старт на деня.

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.