Home made hazelnut spread

Домашен течен шоколад с лешници

Любимият течен шоколад с лешници е започнал своето пътешествие за завладяването на света преди 50 години от един малък италиански град, наречен Алба, в региона на Пиемонт. През 1920 година италианският сладкар Пиетро Фереро поставил началото на своите експерименти със сладко и хранително масло от ядки. Намазано върху филия хляб, то би могло да се превърне в идеалната закуска за деца и хора, полагащи тежък физически труд. Едва през 1964 година неговият син, Микеле Фереро, успял да усъвършенства рецептата. Той измислил нова опаковка и етикет и прибавил към английската дума „nut“ италианско окончание – останалото е история. Днес „Нутела“ е продукт номер едно в 100 държави. Десет фабрики произвеждат над 350 000 тона годишно по цял свят.

Специалната съставка е лешник от Пиемонт, който е получил статут за защитено географско указание от Европейската комисия. Ядките запазват своя аромат дори след печене. Лешниците са изключително полезни за здравето, защото съдържат ненаситени мазнини. Консумирането на 1/4 ч.ч. ядки на ден значително понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Като допълнение към всички тези ползи за организма, лешниците съдържат и много минерали, витамини и фибри, което ги прави незаменима част от балансираната диета. Фибрите помагат да се чувстваме сити и за това са важен фактор в борбата срещу затлъстяването. Затова тяхната консумация е силно препоръчителна. Лешниците са богати на витамин B1, B2, C, H и E, калций и калий. Освен това те съдържат и незаменими ензими за производството на енергия в клетките. Смесването на лешници с какао или шоколад е много здравословно. И двата продукта съдържат мед и желязо, което допринася за подобряване плътността на костите, доброто функциониране на мозъка и мускулния тонус.

Можете да приготвите този деликатес дори вкъщи.

Домашна „Нутела“ – Необходими продукти

  • 1 1/3 ч.ч. лешници
  • 2/3 ч.ч. тъмен шоколад
  • 2/3 ч.ч. млечен шоколад
  • 1 ч.ч. и 5 с.л. пълномаслено мляко
  • 3 с.л. мляко на прах
  • 1 ч.л. мед
  • 2 с.л. неподсладено какао на прах
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

В предварително загрята фурна запечете лешниците върху домакинска хартия за 10 минути. Махнете люспите и докато са още топли, ги смелете на паста в кухненски робот или пасатор. В малка тенджера кипнете млякото, сухото мляко, меда, какаото и солта. На водна баня стопете двата вида шоколад. Смесете шоколадовата и млечната смес, а след това прибавете лешниковата паста. Напълнете бурканчета с домашната „Нутела“ и й се насладете върху филийка или като я консумирате направо от буркана!

Свързани рецепти:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.