Може ли студеното време да навреди на здравето на сърцето?

Може ли студеното време да навреди на здравето на сърцето?

Здравето на пациенти със сърдечносъдови заболявания може да бъде повлияно също и от екстремни метеорологични условия.(5) От гледна точка на здравето на сърцето, човек би си помислил, че горещите вълни са по-опасни. Клиничните проучвания обаче показват, че именно в студените дни рискът от ангина пекторис (болка в гърдите, причинена от намалено кръвоснабдяване на сърдечния мускул) и инфаркт се увеличава.(2,3)

По тази тема са проведени няколко проучвания; например, финландско проучване установи връзка между продължителните периоди на студено време и риска от внезапна сърдечна смърт , особено при хора с коронарна болест на сърцето.(1) Връзката между студеното време и повишения риск от инфаркт на миокарда е доказана и в голямо литовско проучване.(4) Публикация за това проучване посочва, че пациентите със сърдечносъдови рискови фактори се считат за по-рискова група по отношение на връзката между студеното време и сърдечносъдовите събития.(4)

В допълнение, голямо проучване, проведено в Англия и Уелс, установи, че по-възрастните хора и тези с коронарна болест на сърцето са по-чувствителни спрямо ефектите на ниските температури върху здравето.(8)

Зимен пейзаж със заснежени борове

Обяснението за тази корелация е, че тялото, или по-точно нервната система, реагира на понижаването на температурата по специфичен начин: опитва се да намали загубата на топлина чрез свиване на кръвоносните съдове. Свиването на кръвоносните съдове (вазоконстрикция) настъпва не само в периферните части на тялото, както при кръвоносните съдове близо до повърхността на кожата, но и в коронарните артерии, снабдяващи сърцето. Тези промени причиняват прекомерен стрес върху преди това балансираната кръвоносна система. Притокът на кръв през съдовете се понижава и по този начин кръвоснабдяването на органите намалява, докато кръвното налягане се повишава. В допълнение към изброените по-горе механизми могат да се повишат сърдечното натоварване и вискозитета на кръвта (гъстотата на кръвта), което увеличава риска от инфаркт на миокарда при пациенти със сърдечносъдови заболявания.(1,6,7,8)

Доктор в бяла роба със стетоскоп на врата, който държи червено пластмасово сърце

Какво можете да направите, за да предотвратите последствията от изстудяване, ако подозирате, че имате или имате сърдечносъдово заболяване?

 

Диагноза : отидете на  преглед възможно най-скоро, ако подозирате, че имате сърдечносъдово заболяване.

  • Профилактика  и управление:
    • Ако имате установено сърдечносъдово заболяване, следвайте съветите на Вашия лекар относно начина на живот и лекарствата.(1)
    • При сурово зимно време се предпазвайте от студа: обличайте се топло и на пластове, носете шапка, шал, ръкавици и подходящи обувки, правете почивка по време на физическо натоварване в студа (напр. гребене на сняг), потърсете лекарска помощ, ако усетите симптоми на миокарден инфаркт и избягвайте консумацията на алкохол след физическо натоварване.(2)

 

 

PP-M_ASA_C-BG-0031-1
 

Библиография

Свързани статии:

Проучвания показват, че пациенти в риск, които приемат ацетилсалицилова киселина редовно, наистина имат по-ниска честота на миокарден инфаркт и инсулт (мозъчен инфаркт ). 

Аспирин® Протект се препоръчва за хора с висок и много висок сърдечносъдов риск.

 

Аспирин Протект 100 mg стомашно-устойчиви таблетки
Лекарствен продукт без лекарско предписание за лица над 18 години. Съдържа ацетилсалицилова киселина. Преди употреба прочетете листовката. За повече информация: Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел.: +359 2 4247 280; факс: +359 2 814 01 09

А002128.01.2021

Прочетете листовката за пациента или се консултирайте с лекар/фармацевт, за да научите повече относно риска и страничните ефекти.